You are currently viewing Στην «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Το πρόγραμμα των πρώτων  ωρών  της επίσκεψης

Στην «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Το πρόγραμμα των πρώτων ωρών της επίσκεψης

Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το πρωί η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος , κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου προκειμένου να παραστεί στις λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Οργανισμού «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».

Κατά την άφιξή του το πρωί τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν στο Μακεδονία Παλάς ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος,ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης Ιουστίνος,ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Κατρανίδης Στυλιανός και Οφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος τέλεσε τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Περιφέρειας το οποίο έχει χαρακτηριστεί «πράσινο» κτήριο λόγω της βιοκλιματικής και γεωθερμικής του κατασκευής. Εκεί του επεφύλαξε θερμή υποδοχή ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

“ Η περιβαλλοντική κρίση αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως της ταυτότητας, της θρησκείας της εθνικότητας και του πολιτισμού μας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο μια κοινή προσπάθεια θα δυνηθεί να αντιμετωπίσει τον δεινόν κίνδυνο. Δεν υπάρχει χρόνος και περιθώριον δι’ εφησυχασμόν” τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι το ζητούμενο είναι η άμεση, συνεχής και πολύπλευρη κινητοποίηση και πρόσθεσε ότι ο σεβασμός προς τη δημιουργία είναι αδιαπραγμάτευτος. “ Δεν υπάρχει διαφυγή από την ευθύνη. Δεν στοιχειοθετείται άλλοθι. Είναι απαράδεκτο να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον εις το όνομα γεωπολιτικών σχεδιασμών και οικονομικών συμφερόντων” πρόσθεσε.

Από τη πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στον χαιρετισμό του κατά την τελετή των εγκαινίων αναφέρθηκε στον σπουδαίο αγώνα του «Πράσινου» Πατριάρχη.

Συνεχίζοντας το πρόγραμμά του ο Παναγιώτατος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Βλατάδων. Εκεί τέλεσε Τρισάγιο στο μνήμα του μακαριστού Μητροπολίτη Τυρολόης και Σερεντίου κυρού Παντελεήμονως και εν συνεχεία θυρανοίξια του ανακαινισμένου Ηγουμενείου της μονής.

Τον Παναγιώτατο υποδέχτηκαν ο ηγούμενος της Μονής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών κ. Συμεών Πασχαλίδης, Αρχιερείς του Οικ.Θρονου, Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, και ευλαβείς χριστιανοί.

Επόμενη ευλογητική επίσκεψη του Οικ. Πατριάρχη ήταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης όπου τέλεσε τα θυρανοίξια του ιερού παρεκκλησίου Αγ. Ελευθερίου πρ. Φυλακών Επταπυργίου.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του Νοσοκομείου και τα εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής του Εύθυμη Βαρλάμη αφιερωμένης στον Άγιο Λουκά τον Ιατρό.

Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρναβας και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου Βασίλειος Παπάς.

Το απόγευμα θα μεταβεί στο Διοικητήριο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του, ο Υφυπουργός θα καλωσορίσει στη Βόρεια Ελλάδα τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας και θα τον ενημερώσει αναλυτικά για το σύνολο των πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει προκειμένου η Μακεδονία και η Θράκη να επιστρέψουν στο δρόμο της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικής οικονομίας.

Ακολούθως ο κ. Καράογλου θα συνοδεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον τρίτο όροφο του Διοικητηρίου όπου στεγάζεται το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς. Εκεί ο Παναγιώτατος θα ενημερωθεί για το έργο των υπηρεσιών και θα ξεναγηθεί στη μόνιμη έκθεση που υπάρχει στο χώρο, στην οποία αποτυπώνονται οι εργασίες αναστήλωσης, συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών στα Αθωνικά κτίρια.

Την Πατριαρχική Συνοδεία αποτελούν οι Σεβ. Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Δράμας κ. Παύλος και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιδιάκονος κ. Θεόδωρος και Διάκονος κ. Γρηγόριος, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο Άρχων Πριμηκήριος κ. Αθανάσιος Αγγελίδης, ο Εντιμ. κ. Hakan Çelik, Δημοσιογράφος, και Ἐντιμ. κ. Νικόλαος Μαγγίνας, Δημοσιογράφος – Φωτογράφος, Πέτρος Μπαζγκάρλο, εκ των Γραμματέων των Πατριαρχείων, και Παντελεήμων Κιοσέ,εκ των Νεωκόρων του Π. Πατριαρχικού Ναού

Αύριο το πρωί θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Αχειροποίητο ,του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου συλλειτουργούντος.

Η στιγμή θα είναι ιστορική καθώς το Συλλείτουργο θα γίνει δύο μέρες μετά τη απόφαση του Πατριαρχείου της Μόσχας να διακόψει το Μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών σε περίπτωση που μνημονεύσει τον επικεφαλής της αυτοκέφαλης ουκρανικής εκκλησίας Επιφάνιο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης που έφτασε στο πρωί στη Θεσσαλονίκη , αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει για το Αγιο Ορος για την Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Μετά το εκεί επίσημο πρόγραμμα θα επισκεφθεί τις Μονές Παντοκράτορος και Βατοπεδίου κ.ά..