You are currently viewing Από το τάμα, στο θαύμα : Η Παναγία Βρυούλων  ξαναγύρισε στον τόπο της!

Από το τάμα, στο θαύμα : Η Παναγία Βρυούλων ξαναγύρισε στον τόπο της!

Του Σ.Μ. Τζούμα

Στα αγιασμένα και αιματοποτισμένα χώματα της Μικράς Ασίας, εκεί στα όμορφα Βουρλά της Σμύρνης, το τάμα που έκανε μπροστά στη θαυματουργή εικόνα ο Σεβ. Βρυούλων Παντελεήμων,αρχίζει να πιάνει και να φαίνεται το θαύμα!

Η περιοχή, μετά από 97 χρόνια σιωπής, μετά από τόσα δάκρυα που έχυσαν αυτοί που έφυγαν, κυνηγημένοι απο την τουρκική θηριωδία, αρχίζει πάλι να κινείται, να μυρίζει ουράνιο μοσχολίβανο και να ανάβουν τα ακοίμητα καντήλια μπροστά στο εικόνισμα της μεγάλης και θαυματουργής εικόνας της Παναγίας και των τοπικών Αγίων!

Χάρη στο ανύστακτο ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος θέλει να δώσει πνοή και ζωή σε όλες τις επαρχίες του Θρόνου,η πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μητρόπολη Βρυούλων, άρχισε να αναγεννάται από τις στάχτες της.

Απέκτησε και πάλι Μητροπολίτη, τον Γέροντα Βρυούλων Παντελεήμονα, ο οποίος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έφερε τα πάνω κάτω.

Με νεανικό σφρίγος και ενθουσιασμό ο γέροντας Ιεράρχης δεν αναπαύθηκε στην αρχιερατική πολυθρόνα που τον ενέταξε η Μητέρα Εκκλησία, αλλά ανασκουμπώθηκε και άρχισε δουλειά και μάλιστα με την τσέπη άδεια.
Αλλά ο Θεός μας ευλογεί κάθε καλοπροαίρετη προσπάθεια που γίνεται για το καλό της Εκκλησίας μας, χωρίς να περιμένει αυτός που την αναπτύσσει κάποιο αντάλλαγμα.

Άλλωστε όπως λέγει ο Γέρων Σεβ. Βρυούλων: « τί να περιμένω εγώ τώρα πια!Θέλω απλά να προλάβω τον χρόνο και να κάνω αυτά που οραματίζομαι, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την ευγνωμοσύνη μου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας και την Ιερά Σύνοδο που με εξέλεξε σε αυτή την μαρτυρική έπαλξη της Ρωμιοσύνης».

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Μητρόπολη Βρυούλων απέκτησε τη βάση της, το Επισκοπείο ,που δεσπόζει στην περιοχή και σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε κάτι να κινείται!

Με κάθε ταξίδι του ο Σεβ. Βρυούλων στην έδρα του, μας αποκαλύπτει και μία ευχάριστη έκπληξη .
Αυτή τη φορά ετοίμασε και οργάνωσε τον Ιερό Ναό που ευρίσκεται στο ισόγειο του Επισκοπείου και πραγματοποίησε την πρώτη του θεία λειτουργία.
Ο Ιερός Ναός είναι επ´ονόματι της Παναγίας των Βρυούλων και των δύο τοπικών Αγίων Νεκταρίου και Μιχαήλ.

Δείτε πώς περιγράφει ο ίδιος ο Σεβ. Βρυούλων Παντελεήμων τη νέα αυτή πρόοδο που τον αξίωσε η χάρη της Παναγίας μας να γευτεί ως οικείος Ποιμενάρχης.

« Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια, τόσο την συγκίνηση, όσο και τα αισθήματα που με διακατέχουν από αυτά που έζησα στο ταξίδι μου αυτό στην ευλογημένη επαρχία μου ,τα Βρυούλα της Μικράς Ασίας.
Πάντοτε θα είμαι ευγνώμων εις την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικόν Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο της Μητρός Εκκλησίας, για την εκλογή μου ως Ποιμενάρχου της μαρτυρικής αυτής επαρχίας του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου.
Από της εκλογής μου έταξα εις την
Παναγίαν των Βρυούλων και εις τους δυο Νεομάρτυρας Αγίους Νεκτάριο και Μιχαήλ, να ανάψω και πάλι τας κανδήλας έμπροσθεν των Ιερών Εικόνων τους και να δεηθώ ταπεινά για τις ψυχές των Ορθοδόξων αδελφών μας που τα λειψανά τους αναπαύονται εις την γη της Ερυθραίας της Μικράς Ασίας.
Στο τελευταίο μου ταξίδι μου, προ ολίγων ημερών, ολοκλήρωσα ένα μέρος από το τάμα μου χάρη στην ηθική και υλική συμπαράσταση όσων αδελφών, κληρικών και λαϊκών, ανταποκρίθηκαν στις παρακλήσεις μου.
Το Ισόγειο του Επισκοπείου που αγοράστηκε και μας ανήκει πλέον,μετετράπη εις Παρεκκλήσιο εις το όνομα της Παναγίας και των Νεομαρτύρων.
Μάλιστα το πρωί της παρελθούσης Παρασκευής 11 Οκτωβρίου, τέλεσα ως απλός ιερεύς του Υψίστου, την πρώτη μου θεία λειτουργία ενώπιον του Πρώτου Θυσιαστηρίου,με βαθεία συγκίνηση,καθώς για πρώτη φορά από το 1922,στον τόπο αυτό και την πόλη των Βρυούλων ακούστηκε και πάλι μετά από 97 έτη,ο Τρισάγιος Ύμνος εις την θεία Λειτουργία και η Ιερή Παράκληση προς την Κυρία και Υπεραγία Θεοτόκο, την Παναγία των Βρυούλων.
Οφείλω δε να τονίσω ότι απώτερος στόχος μου πάντοτε θα είναι η παραχώρηση από μέρους των τοπικών Αρχών του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου , στη Σκάλα των Βουρλών, ο οποίος σήμερα είναι ερείπιο.
Εμείς θα αναλάβουμε την επισκευή του.
Ευχαριστώ όλους όσοι με εβοήθησαν και βοηθούν την ταπεινή μου προσπάθεια προς δόξαν Θεού.
Οι φωτογραφίες μιλούν εύγλωττα και δείχνουν πως το μικρό τάμα μου εις την Παναγία μας έπιασε και αρχίζει να αποδίδει καρπούς: βλέπουμε να συντελείται ένα μικρό θαύμα με την βοήθεια του μεγαλοδυνάμου Θεού».