You are currently viewing Η Αυστραλία ευχαριστεί και αποχαιρετά τον Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως Νίκανδρο

Η Αυστραλία ευχαριστεί και αποχαιρετά τον Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως Νίκανδρο

Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως εξελέγη παμψηφεί με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο βοηθός Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος, ο οποίος υπηρέτησε στην Τρίτη Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Νότιας και Βόρειας Αυστραλίας από το 2002 έως σήμερα.

Γεννημένος στην Κάρυστο με σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο 72χρονος κληρικός ξεκίνησε να υπηρετεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας τον Οκτώβριο του 2000 ως ιερατικώς προϊστάμενος του ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Βικτώριας.

Από τον Δεκέμβριο του 2000 μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, εξελέγη ομόφωνα, υπό της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου.

Το 2001 χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σίδνεϊ, και στην συνέχεια τοποθετήθηκε ως βοηθός Επίσκοπος στην Πέμπτη Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια (Δυτική Αυστραλία) και λίγο αργότερα στην Τρίτη Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια, που περιλαμβάνει την Νότια και Βόρεια Αυστραλία.

«Υπό την πνευματική του καθοδήγηση και την στωική παρουσία του ο επίσκοπος Νίκανδρος συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο της παροικίας της Νότιας Αυστραλίας. Προσωπικά, θα μου λείψουν οι συμβουλές και η ικανότητά του να ακούει και να καθοδηγεί. Θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των ελληνορθόδοξων πιστών της Νότιας Αυστραλίας» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο ομογενής βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Στάθης Γεωργανάς.

Ο νέος μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως (κατά κόσμον Νικόλαος Παλυβός), χειροτονήθηκε διάκονος στην Ελλάδα το 1969 και πρεσβύτερος το 1970. Διετέλεσε πρωτοσύγκελος και εφημέριος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου έως το 1989 οπότε και ανέλαβε ιερατικώς προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου, αρχιερατικός επίτροπος Παλαιού Φαλήρου-Αλίμου και γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης. Υπηρέτησε επίσης ως Θεολόγος Καθηγητής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για δεκαοκτώ συναπτά έτη. Ο κ. Νίκανδρος είχε την μακρότερη θητεία ως βοηθός επίσκοπος στην Νότια και Δυτική Αυστραλία και την Βόρεια Επικράτεια.«Κατά την διάρκεια της θητείας του αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός εκείνων που στράφηκαν προς την ορθοδοξία και, μάλιστα, ο κ. Νίκανδρος χειροτόνησε δύο ιερείς που δεν ανήκαν προηγουμένως στην ορθοδοξία.

«Ενδεχομένως, η σημαντικότερη συμβολή του Θεοφιλέστατου όμως να αφορά τις ακούραστες προσπάθειες του τελευταίου να «απαλύνει» το σχίσμα μεταξύ Αρχιεπισκοπής και Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Ν. Αυστραλίας που αμαυρώνει την ομογένεια για παραπάνω από εξήντα χρόνια» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο πάτερ Μιχαήλ Ψαρομμάτης.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί και τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ σε Μητροπολίτη Σεβαστείας.
Αμέσως μετά την εκλογή, των δυο νέων μητροπολιτών, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, συνεχάρη τους δύο Ιεράρχες και τους ευχήθηκε μακρά και ευδόκιμη αρχιερατεία, σημειώνοντας πως η προαγωγή των δύο Αρχιερέων είναι άξια και δίκαια και αποτελεί επιβράβευση της Εκκλησίας στους δύο άνδρες που όπως είπε «με αυτοθυσία και αυταπάρνηση υπηρέτησαν για πολλά χρόνια τον εκεί λαό του Θεού.

«Χαίρομαι με την εξέλιξη αυτή και καλώ τους αδελφούς να συνεχίσουν να παραμένουν κοντά μου για όσο θέλουν. Η Αυστραλία ήταν και θα συνεχίσει να είναι το σπίτι τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μακάριος.

Οι νέοι Μητροπολίτες, εμφανώς συγκινημένοι, ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο για την αγάπη με την οποία τους έχει περιβάλει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του και υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν να συμβάλλουν με κάθε τρόπο για την πρόοδο και την ενότητα της Αρχιεπισκοπής.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, με αφορμή την ιστορική αυτή στιγμή για τους δύο προαχθέντες Μητροπολίτες, τους επέδωσε εγκόλπιο και σταυρό με την παράκληση να μνημονεύουν αυτόν, τον κλήρο και το λαό στις προσευχές τους.

«Εκ μέρους όλων ευχαριστούμε τον θεοφιλέστατο για όλα όσα έκανε για εμάς και την παροικία μας. Θα μας λείψει η εμβληματική παρουσία του και το ιδιαίτερο χιούμορ του», δήλωσε και η πολιτειακή γερουσιαστής Νότιας Αυστραλίας, κ. Κωνσταντίνα Μπονάρου.

ΠΗΓΗ: neoskosmos.com