Ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος για το Παλαιοημερολογιακό ζήτημα- Νωρίς το θυμήθηκε…

Ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος για το Παλαιοημερολογιακό ζήτημα- Νωρίς το θυμήθηκε…

Σημείωση ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ: Το έχουμε ξαναπεί ότι όπου δεν υπάρχει μυαλό, υπάρχουν πόδια και πολλά λόγια.
Η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, είναι μία από τις Μητροπόλεις της ελληνικής επικράτειας που ποτέ δεν αντιμετώπισε πρόβλημα με το παλαιό ημερολόγιο, υπό την έννοια ότι δεν είχε ποτέ ως περιοχή μία οργανωμένη εστία χριστιανών μας που να ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και να δημιουργούνται αψιμαχίες ή παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Ούτε ο Γέρων Ιωακείμ, ούτε ο Κωνστάντιος, ούτε ο Ανθιμος ο Α ´ αντιμετώπισαν ποτέ προβλήματα μέσα στα όρια της Μητροπόλεως τους όπως τα έζησαν και τα ζούν άλλοι Μητροπολίτες, οι οποίοι σοφά κινούμενοι δεν δημιουργούν προβλήματα αλλά συμβιώνουν αρμονικά- τηρουμένων των αναλογιών- όπου υπάρχουν εστίες χριστιανών μας που για λόγους αρχών ή οικογενειακούς ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο .
Η Αλεξανδρούπολη από το πουθενά αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα με το παλαιό ημερολόγιο; Γιατί; Διότι η μη ορθή αντιμετώπιση και διαχείριση ενός συνηθισμένου προβλήματος που με μια απλή ποιμαντική αντιμετώπιση θα έκλεινε και θα αποκαθίστατο η ηρεμία στην εκκλησιαστική ζωή του τόπου,ξέφυγε, γιγαντώθηκε και σήμερα ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εξαπολύοντας μύδρους επιθέσεων κατά του παλαιού ημερολογίου και όσων το ακολουθούν . Και μάλιστα για το θέμα αυτό κάλεσε σε πανστρατιά και τους άλλους Μητροπολίτες της Θράκης για να το αντιμετωπίσουν όλοι μαζί. Και τί θα γίνει; Τίποτα! Ότι είναι να γίνει θα γίνει και αυτοί που θα ακολουθήσουν την όποια προσπάθεια αναπτύσσεται για εγκατάσταση επίσημης εστίας παλαιού ημερολογίου στην Αλεξανδρούπολη θα πάνε όσες ενημερώσεις και αν γίνουν από τον Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως. Και να επαναλάβω αυτό που είχα πει όταν ξεκίνησε αυτό το πρόβλημα – και με έσυραν στα δικαστήρια- ότι το διαχειρίζονται με λάθος τρόπο. Και επαληθεύτηκα από τα γεγονότα. Και τώρα με λάθος τρόπο διαχειρίζονται μία κατάσταση που δημιούργησε η δική τους διοικητική ανεπάρκεια και η έλλειψη νηφάλιας σκέψης: το δημιουργούν οι ίδιοι και το κάνουν γνωστό ως θέμα με τη δημοσιότητα που του δίνουν που είναι σα να το διαφημίζουν. Αντί να σιωπούν και να περιμένουν τα γεγονότα να εξελιχθούν ήρεμα το διογκώνουν ως θέμα και προκαλούν την περιέργεια του κόσμου ώστε να αρχίσει να ασχολείται και να μαθαίνει περί τίνος πρόκειται. Να απαγορεύσουν την δημιουργία εκκλησίας παλαιοημερολογιτών δεν μπορούν. Ως εκ τούτου ο,τι είναι να γίνει θα γίνει! Ο πολύς θόρυβος γύρω από το θέμα και τα πολλά λόγια δεν επουλώνουν τις πληγές αλλά τις οξύνουν όταν μάλιστα έχουμε λερωμένη τη φωλιά μας!

Ομιλία με θέμα «Το Παλαιοημερολογιακό ζήτημα – Η απαρχή και η εξέλιξή του στην Ελλάδα» από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο.
Η ομιλία έγινε κατά την έναρξη της κατηχητικής περιόδου 2019-20 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019.