You are currently viewing Συνέρχεται την Τρίτη η Ιεραρχία σε τακτική συνεδρίαση – Απροθυμία να συζητηθεί το Ουκρανικό.

Συνέρχεται την Τρίτη η Ιεραρχία σε τακτική συνεδρίαση – Απροθυμία να συζητηθεί το Ουκρανικό.

Του Σωτήρη Τζούμα

Συνέρχεται από την Τρίτη 8 έως και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, στην Tακτική Σύγκλησή Tης, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου (Ιασίου 1, Αθήνα).

Το πρωί της Τρίτης, 8 Οκτωβρίου, από ώρας 6:30 έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, υπό του νεωτέρου τη τάξει Σεβ.Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου. Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Ιεραρχίας με την συνήθη εναρκτήρια Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ ως Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο, με την συνήθη, κατά πάσα πιθανότητα σύνθεση, τους Ναυπάκτου Ιερόθεο, Σύρου Δωρόθεο και Πατρών Χρυσόστομο.
Κατόπιν θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2018-2019 υπό των Σεβασμιωτάτων Προέδρων αυτών και θα ακολουθήσει συζήτηση. Mετά το διάλειμμα θα συγκροτηθούν οι Συνοδικές Επιτροπές για τα έτη 2020-2023 και θα συμπληρωθεί ο κατάλογος με τα νέα μέλη των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.Πολλές οι εγγραφές και αντιστρόφως δυσανάλογες οι εκλογές νέων Ιεραρχών.

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

•Ακολούθως ο Σεβ.Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ θα αναγνώσει την Εισήγησή του με θέμα: «Το φαινόμενον της υπογεννητικότητος ως μείζον Εθνικόν πρόβλημα».

•Θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Σεβ.Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακαρίου με θέμα: «Η “γενοκτονία” των συγχρόνων Ελλήνων και τα δημιουργηθέντα εξ αυτής: εργασιακόν πρόβλημα (ανεργία των νέων), αδυναμία δημιουργίας νέων οικογενειών, άμβλυνσις των ηθών, μονογονεϊκές οικογένειες, ομόφυλα ζευγάρια». Μετά από τις Εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’αυτών.

Την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Κατόπιν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος θα αναγνώσει την Εισήγησή του με θέμα: «Οι συνέπειες της ψηφιακής τεχνολογίας και ευρύτερα του τεχνικού πνεύματος στον ρόλο και στην αποστολή της Εκκλησίας».

Θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Σεβ.Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου με θέμα: «Οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης». Μετά από τις Εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’αυτών.

Την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων Φθιώτιδος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου και κενών θέσεων δύο Βοηθών Επισκόπων. Τέλος, θα προβεί στην ψήφιση Κανονισμών και θα ασχοληθεί με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Το Ουκρανικό

Εκ της θεματογραφίας της Ιεραρχίας, η οποία είχε οριστεί πολύ καιρό πριν, προκύπτει ότι δεν έχει συμπεριληφθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη το Ουκρανικό.
Οι πληροφορίες που είχαμε μέχρι και σήμερα ήταν ότι θα το έφερνε ο Αρχιεπίσκοπος προς συζήτηση εκτάκτως και μάλιστα από την πρώτη
ημέρα, ως αίτημα 25 μελών της Ιεραρχίας, όπως ακριβώς προβλέπεται από τον κανονισμό της Ιεραρχίας.Το ειχε υποσχεθεί άλλωστε και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο τελευταίο ταξίδι του στην Αθήνα. Ωστόσο από μία διερεύνηση- σφιγμομέτρηαη που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος σε Μητροπολίτες κατάλαβε ότι υπάρχει απροθυμία στους Ιεράρχες να ασχοληθούν και να συζητήσουν το θέμα αυτό, δεδομένου όπως λένε ισχύει η εξουσιοδότηση της ΔΙΣ της προηγούμενης Συνοδικής περιόδου, η οποία εξέτασε ενδελεχώς το θέμα μετά την παρουσίαση των πορισμάτων των δύο καθ ´ ύλην αρμοδίων επιτροπών οι οποίες αποφάνθηκαν ότι το να δίδεται ένα Αυτοκέφαλο είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατοχυρωμένο από Μεγάλες και Οικουμενικές Συνόδους και ακόμη ότι το θέμα της μνημόνευσης του νέου Ουκρανίας από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο είναι δικό του αποκλειστικό δικαίωμα και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην Ιεραρχία.
Ως εκ τούτου φρονούν οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι κακώς θα έλθει- αν έλθει έστω και εκτάκτως το Ουκρανικό στην Ιεραρχία -και ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το τί θα πράξει.
Οι πληροφορίες λένε ότι θα επιχειρήσει να το συζητήσει είτε μέσα στην Ιεραρχία ή το Σάββατο στη λήξη των εργασιών. Και αν συζητηθεί μέσα στην Ιεραρχία υπάρχει πιθανότητα να ληφθούν αποφάσεις και να κλείσει, επιτέλους, ως θέμα. Αν μεταφερθεί όμως μία μέρα μετά, τότε υπάρχει πιθανότητα να μείνουν ελάχιστοι Μητροπολίτες για να το συζητήσουν και δεν θα υπάρχει απαρτία.
Επομένως ή ο Αρχιεπίσκοπος θα οδηγηθεί από τα γεγονότα και θα μνημονεύσει τον Κιέβου Επιφάνιο ανεξαρτήτως του αν συζητηθεί ή όχι από την Ιεραρχία ή το Ουκρανικό θα αποτελέσει από μόνο του, αντικείμενο μίας νέας επόμενης Ιεραρχίας η οποία θα συγκληθεί εκτάκτως, κατά τα περυσινά πρότυπα, για τον μήνα Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.
Άλλωστε μέχρι τότε η Ιεραρχία θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για την κατάσταση υγείας μερικών Γερόντων Ιεραρχών οι οποίοι είναι αδύναμοι πλέον να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και μάλιστα στα Συνοδικά.