You are currently viewing Στρίβειν δια της προαγωγής στην Αυστραλία …Απομακρύνεται οριστικώς το σενάριο της κατάτμησης

Στρίβειν δια της προαγωγής στην Αυστραλία …Απομακρύνεται οριστικώς το σενάριο της κατάτμησης

Του Σωτήρη Τζούμα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος εφαρμόζοντας το… «στρίβειν δια της προαγωγής»-δια του… αρραβώνος το έλεγαν,σε ταινία του ελληνικού κινηματογράφου- προβαίνει σε μία εκ θεμελίων ανανέωση της ορθόδοξης Εκκλησίας μας στην Αυστραλία, απομακρύνει όλους τους παλαιούς Επισκόπους και μένει μόνος και κυρίαρχος πλέον Δεσπότης και αυθέντης σε όλη την Αυστραλία, στην οποία άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός, μία εμβληματική προσωπικότητα της Εκκλησίας μας.
Ο Στυλιανός στην Αυστραλία και ο Ιάκωβος στην Αμερική σημάδεψαν ο καθένας με τον τρόπο του τις δύο ηπείρους , τηρουμένων των αναλογιών. Δεν υπήρξαν απλά δύο Ιεράρχες που προίσταντο της Εκκλησίας μας αλλά ήταν και ηγέτες του ελληνισμού. Και αυτό δεν το έκαναν από τη μία στιγμή στην άλλη , αλλά το έχτισαν σιγά- σιγά με κόπο. Αίμα, δάκρυα και ιδρώτα έχυσαν για να γίνουν οι εμβληματικές φιγούρες που όλοι γνωρίσαμε, θαυμάσαμε και σεβαστήκαμε. Ασφαλώς έκαναν και λάθη. Αλλά κανείς άνθρωπος δεν περνά από αυτή τη ζωή χωρίς να κάνει λάθη. Το κακό είναι να μη μαθαίνεις από λάθη. Και μάλιστα λάθη που στοίχισαν και στους αυτουργούς αλλά και στην Εκκλησία.
Πέντε μήνες μετά την εκλογή του σε Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, ο επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος, έρχεται να μας διδάξει οτι κατέχει κάλλιον παντός άλλου την τέχνη του τακτικισμού και να μας αποδείξει ότι όταν κάποιος θέλει κάτι πολύ μπορεί να το καταφέρει, αρκεί να κάνει τις σωστές κινήσεις- ακόμα και στο Φανάρι.
Η πολυθρύλητη κατάτμηση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, όπως προαναγγέλθηκε αμέσως μετά την Κοίμηση του Στυλιανού από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όχι μόνο δεν θα προχωρήσει αλλά και οι προς προαγωγή φερόμενοι οι οποίοι θα αναλάμβαναν την ηγεσία των τμημάτων εκείνων που θα προέκυπταν από την κατάτμηση, ναι μεν προήχθησαν σε Μητροπολίτες αλλά το μέλλον τους πλέον στην Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο.
Οι αλλαγές στην διοίκηση της Αρχιεπισκοπής θα γίνουν μεν, αλλά με τον τρόπο που θέλει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος. Το παρελθόν διαγράφεται πανηγυρικά.
Και αυτό ως ένα βαθμό μπορεί να αιτιολογείται αλλά δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο στα σπλάχνα του Πατριαρχείου.
Με τον τρόπο που απομακρύνονται οι διατελέσαντες Επίσκοποι και συνεργάτες του Στυλιανού οι οποίοι κράτησαν την διοίκηση της εκεί Εκκλησίας μας όρθια είναι σα να τους πετά κανείς τώρα που πέρασαν τα χρόνια εκτός υπηρεσίας.
Όλοι οι συνεργάτες του Στυλιανού κράτησαν την Εκκλησία μας ζωντανή παρά την εκούσια απόσυρση του Στυλιανού από το προσκήνιο και την δυσκολία που είχε μετά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε.
Η ανύψωση των δύο, επί συνόλου τεσσάρων βοηθών επισκόπων της Αρχιεπισκοπής σε μητροπολίτες, από την Ι.Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν μία κίνηση ματ, με εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Η κίνηση αυτή θέτει εμμέσως πλην σαφώς τους μητροπολίτες πλέον, Σεραφείμ και Νίκανδρο , δια της προαγωγής, έξω από το δυναμικό της διοίκησης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Οι δύο νέοι Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορούν αν θέλουν να παραμείνουν στην Αυστραλία όσο εκείνοι επιθυμούν,όπως χαρακτηριστικά τους είπε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, αλλά πλέον η διοικητική τους αναφορά δεν θα βρίσκεται στην Αυστραλία αλλά στην Κωνσταντινούπολη. Δεν θα έχουν, δηλαδή μερίδιο ευθύνης στη διοίκηση στη νέα τάξη πραγμάτων . Σεβαστό! Αλλά δεν ξέρω αν ήταν προαποφασισμένο ή προέκυψε στη συνέχεια.
Ο μεγαλύτερος εκ των βοηθών επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, επίσκοπος Δέρβης Ιεζεκιήλ, 81 ετών σήμερα, εξακολουθεί να υπηρετεί στην Μελβούρνη. Δεν θα ήταν έκπληξη και η δική του προαγωγή στο επόμενο διάστημα αν και στην ηλικία που βρίσκεται δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις ή να περιμένει και πολλά πράγματα πια.
Ο τέταρτος εκ των βοηθών επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας είναι ο 53χρονος Μιλητουπόλεως Ιάκωβος που εξελέγη επίσκοπος μόλις πριν από 8 χρόνια. Υπήρξε η τελευταία εκλογή και πρόταση του αειμνήστου Στυλιανού και ο μοναδικός εκ των επισκόπων της Αυστραλίας που έχει γεννηθεί εκεί.Όλα δείχνουν ότι θα είναι ο μόνος που θα παραμείνει με τη νέα διοίκηση.
•ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΥΠΗΡΧΑΝ Ή ΥΠΕΧΩΡΗΣΑΝ ;
Τον προηγούμενο Μάρτιο, αμέσως μετά την Κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος σε προσκυνητές που παρευρίσκονταν στην Πόλη και είχαν παρακολουθήσει το τρισάγιο που είχε τελέσει για τον μακαριστό Στυλιανό, είχε εκφράσει δημόσια τις σκέψεις του για κατάτμηση της Αρχιεπισκοπής και δημιουργία Μητροπόλεων στην Αυστραλία, ένα σύστημα δηλαδή αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε ανεπιτυχώς στις Η.Π.Α.
Και ναί μεν στην Αμερική απέτυχε διότι η εκεί Εκκλησία μας δημιουργήθηκε και χτίστηκε από τον Ιάκωβο προσωποπαγώς, για να υπάρχει ένας ηγέτης που θα ενώνει τα διεστώτα και θα τον ακούν και θα τον θεωρούν τόσο οι ομογενείς μας όσο και πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ ως ηγέτη, ως εκφραστή όλων των εκεί διαβιούντων Ελλήνων.
Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας δεν έχει την ίδια δομή με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Είναι από τη φύση της απλωμένη σε πολλά σημεία.Για να την επισκεφθείς ολόκληρη χρειάζεσαι μέρες και νύχτες. Ο εκεί Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του ενός ηγέτη, διότι δεν προσφέρεται από τις συνθήκες. Διότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες και μέχρι να τον γνωρίσουν και να τον ακούσουν θα τον ξεχνούν γιατί η έδρα του θα είναι μία.
Η κατάτμηση στην Αυστραλία κατά τη γνώμη μου ήταν απαραίτητη διότι θα πρόσθετε στην εκεί ορθόδοξη Εκκλησία μας , αφού κάθε περιοχή θα είχε τον Μητροπολίτη της, ο οποίος θα είχε ρόλο στη διοίκηση και δεν θα άλλαζε απλώς άμφια και Μίτρες εκπροσωπώντας πρωτίστως λειτουργικά τον Αρχιεπίσκοπο. Και ασφαλώς τον συντονιστικό ρόλο όλων αυτών των τμημάτων θα τον είχε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος ως πρώτος μεταξύ ίσων θα όριζε την ατζέντα και θα συνένωνε τα τμήματα.
Ο Πατριάρχης τότε είχε πει στους προσκυνητές:
«Ομολογώ και δημοσία ότι μας προβληματίζει το εάν θα πρέπει να συνεχίσει η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας να είναι και εις το μέλλον μία ενιαία εκκλησιαστική οργάνωσις, μία Αρχιεπισκοπή, με έναν Αρχιεπίσκοπο και με βοηθούς Επισκόπους, φυσικά, ή αν πρέπει να κατατμηθεί σε επιμέρους ανεξάρτητες Μητροπόλεις»
Και τα παραπάνω λόγια δεν τα είπε ο Πατριάρχης, για να ικανοποιήσει προσκαίρως τα ώτα κάποιων ασχέτων που τον άκουγαν αλλά για να δημιουργήσει τη βάση για τα επερχόμενα . Μάλιστα μετά από λίγο ήλθε στο Φανάρι η Οικονομική Επιτροπή της Αρχιεπισκοπής η οποία είχε ετοιμάσει ένα προσχέδιο κατάτμησης της Αρχιεπισκοπής σε επιμέρους ενότητες.
Και όλα αυτά ήλθαν και στη Σύνοδο και συζητήθηκαν . Δηλαδή η προηγούμενη Σύνοδος, αυτή που μετά από λίγο εξέλεξε τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, είχε αποφασίσει την κατάτμηση της Αρχιεπισκοπής αλλά αυτό στη συνέχεια, όπως όλα δείχνουν «αποσοβήθηκε»- και η χρήση του ρήματος αυτού δεν είναι τυχαία.Διότι παρουσίασαν ως καταστροφικό το σχέδιο της κατάτμησης στον Πατριάρχη και εκείνος το αποδέχθηκε, έτσι αποσοβήθηκε , δηλαδή δεν το άφησαν να συμβεί ως κάτι κακό και ασύμφορο.
Καλά πληροφορημένες πηγές μας ενημέρωσαν πως τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος όσο και μια σειρά ιεραρχών του Πατριαρχείου θεωρούν πως μια τέτοια ενέργεια δεν θα έφινε λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα, αλλά θα προκαλούσε νέα .
Μάλιστα αυτοί που υποστήριξαν τη διατήρησης του καθεστώτος της Αυστραλίας, όπως ακριβώς το θέλει ο νέος Αρχιεπιίσκοπος, χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα την αποτυχημένη εφαρμογή του σχεδίου αυτού στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την δημιουργία τοπικών Μητροπόλεων .Αλλά όπως προείπαμε άλλο η Αμερική και άλλο η Αυστραλία.

Πέντε μήνες μετά την εκλογή του ο Μακάριος κατάφερε να απομακρύνει δια παντός το σενάριο της αλλαγής του μοντέλου διοίκησης στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.
Οι επόμενοι ιεράρχες που θα εκλεγούν για την Αυστραλία στη Σύνοδο του επόμενου μήνα Νοεμβρίου- όπως όλα δείχνουν- θα εκλεγούν για να υπηρετήσουν στην μακρινή Ήπειρο ως επίσκοποι (και όχι ως μητροπολίτες) και μάλιστα στις θέσεις των δύο προαχθέντων Μητροπολιτών Σεβαστείας Σεραφείμ και Ειρηνουπόλεως Νικάνδρου.
Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα αποβούν προς το συμφέρον της εκεί Εκκλησίας μας . Ίσως ήταν η καλύτερη εξέλιξη που θα μπορούσε να υπάρξει γιατί τώρα την ευθύνη της επιτυχίας ή της αποτυχίας του σχεδίου θα την έχει εξ ολοκλήρου ο νέος Αρχιεπίσκοπος . Το αρχή άνδρα δείκνυσι δεν ειπώθηκε τυχαία .