You are currently viewing Και τώρα Αγιοι Συνοδικοί δικαστές που βάλατε άλλα 7,5 χρόνια στον Αρχιμ. Διονύσιο Καλαμπόκα επιτελέσατε το καθήκον σας! Άξιος ο μισθός σας!

Και τώρα Αγιοι Συνοδικοί δικαστές που βάλατε άλλα 7,5 χρόνια στον Αρχιμ. Διονύσιο Καλαμπόκα επιτελέσατε το καθήκον σας! Άξιος ο μισθός σας!

Του Σωτήρη Τζούμα

Διερωτώμαι μερικές φορές αν οι Σεβ. Μητροπολίτες μας που συγκροτούν το Ιερό Σώμα της Εκκλησίας μας και εν προκειμένω την Εκκλησία της Ελλάδος, έχουν επίγνωση της πραγματικής ζωής και των καταστάσεων που ζούμε και βιώνουμε ή το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να έχουν την ησυχία τους και να απαλάσσονται , πάση θυσία, από κάθε τι την διαταράσσει και την ανατρέπει.
Διερωτώμαι αν καταλαβαίνουν ότι τα χρόνια περνούν, η ζωή εξελίσσεται και η Εκκλησία μας και οι Ταγοί μας οφείλουν να προσαρμόζονται σε κάποιες απ´αυτές τις αλλαγές, αλλιώς θα μας αφήσουν πίσω και ο λαός πέρα από την αγνή πίστη του δεν θα δίνει σημασία για όλα τα άλλα.
Το γεγονός ότι εορτάζουν τις ονομαστικές τους εορτές και οι ναοί είναι γεμάτοι από χρυσό και σμύρνα(λάμπουν οι Μίτρες και τα εγκόλπια από μακριά με τα προκλητικά αρχιερατικά συλλείτουργα) αλλά απουσιάζουν τα χνότα των προβάτων (οι ναοί άδειοι από ποίμνιο), δεν τους λέει τίποτα. Εκείνο που είναι άξιο θαυμασμού είναι η αδελφική αλληλεγγύη που δείχνουν ο ένας στον άλλον. Το λεγόμενο φιλάδελφον. Ο λαός μας το λέει πιο απλά και γιαυτό πιο εκφραστικά: κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει!
Γιατί τα γράφω όλα αυτά;
Εξηγούμαι!

Σήμερα συνεδρίαζε το Α ´βάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο προκειμένου να δικάσει τον Αρχιμ. Διονύσιο Καλαμπόκα έναν εκ των διαπρεπεστέρων ηγουμένων της Εκκλησίας, με πανορθόδοξη δράση και με μεγάλη συνοδεία μοναχών, ανδρών και γυναικών.
Ο Ηγούμενος Διονύσιος «έσφαλε» διότι δεν …προσκύνησε τον σε ηλικία που θα μπορούσε να είναι και παιδί του Σεβ. Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεο.
Έκτοτε ο Τιμόθεος αποφάσισε να τον εξοντώσει. Με έναν ξεδοντιασμένο που έχει ως βοηθό-δεξιό βραχίονα( με ελλειπή θεολογική κατάρτιση και …έφεση στο να στέλνει προκλητικά μηνύματα με πιπεράτο περιεχόμενο) άρχισε τα επισκοπικά δικαστήρια στον Αρχιμ. Διονύσιο με στόχο να τον παραπέμψει στα Συνοδικά και να τον δικάσει και ενδεχομένως να τον καθαιρέσει. Και τα κατάφερε παρά τις δικαστικές και λοιπές παρανομίες και υπερβολές.
Άλλωστε το είχε πεί: εγώ αυτόν θα τον εξαφανίσω, θα τον λιώσω!
Αλλά παρά τα ανελέητα χτυπήματα δεν τα κατάφερε ακόμη.
Σήμερα το Α βάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο το οποίο πάσχει στη σύνθεσή του – ενώ θα έπρεπε να προεδρεύει σ´αυτό ο Σεβ. Θεσσαλονίκης Ανθιμος για λόγους απόλυτα σεβαστούς δεν δύναται και ορίσθηκε προεδρεύων για όλη τη Συνοδική περίοδο ο επόμενος, δηλαδή ο Σεβ. Τριφυλίας, ο οποίος λειτουργεί άτυπα ως Προεδρεύων του Πρωτοβάθμιου για όλη τη χρονιά και ορίζει δικασίμους κλπ – αφού δεν έκανε αποδεκτή καμία από τις επτά(7) – ναί επτά- ενστάσεις( δύο απ´αυτές είχαν γίνει αποδεκτές από προηγούμενο Συνοδικό Δικαστήριο, με άλλη σύνθεση εννοείται ) που κατέθεσε και ανέπτυξε με φοβερά επιχειρήματα ο συνήγορος του Αρχιμ. Διονυσίου διαπρεπής νομικός κ. Χρήστος Αποστολίδης, τον δίκασαν επιβάλλοντας του κατά πλειοψηφία
ποινή 7,5 ετών για … εξύβριση και καταφρόνηση του Ποιμενάρχη του. Και όταν λέμε εξύβριση εννοούμε μερικούς χαρακτηρισμούς όπως… ιντριγκαδόρος κ.ά. ! Και καταφρόνηση επειδή αγνόησε αυτό το γίγαντα της Ιεραρχίας!
7,5 χρόνια! Φαντασθείτε αν ήταν ένοχος για κάτι πιο σοβαρό τί θα πάθαινε!
Αλλά είπαμε κατά πλειοψηφία. Αυτός που δεν ψήφισε τα 7,5 χρόνια, οι πληροφορίες μας λένε ότι ψήφισε την καθαίρεση! Σαν δεν ντρέπεται!

Μα είναι δυνατόν;Και οι σουλτάνοι στην Τουρκία ήταν πιο επειεικείς, τότε που δοκιμαζόταν το γένος μας !
Τόσα χρόνια για έναν αρχιερατικό εγωισμό; Τόσα χρόνια γιατί εθίγη το κύρος ενός- Θεέ μου συγχώρα με –
που η θεία Χάρις τον αξίωσε να εκλεγεί και να ποιμάνει μία τόσο
μεγάλη και ιστορική Μητρόπολη!
Και στα πέντε χρόνια που είναι ποιμένας της με το μόνο που ασχολείται είναι η συντριβή του Αρχιμ. Διονυσίου και η παρακμή του μοναχισμού στην Μητρόπολη! Στα αντίστοιχα πέντε χρόνια του Θεοκλήτου στην Καρδίτσα είχαν γίνει τόσα έργα! Και σε αυτά σταμάτησαν! Ούτε ο Κύριλλος, ούτε ο νυν πρόσθεσαν μία πέτρα! Διότι προέχει η εξόντωση των Μοναχών του Διονυσίου. Να δούμε που θα βρεί νέους Μοναχούς και Μοναχές να επανδρώσει τα άδεια μοναστήρια του μόλις φύγουν οι Συνοδείες του Διονυσίου. Εκεί τον περιμένω για να τερματίσω!
Τον Αρχιμ. Διονύσιο Καλαμπόκα και τη συνοδεία του τους ζήτησε να τους πάρει Ιεράρχης του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου μας, του Αλεξανδρείας, για να τον βοηθήσουν στο Ιεραποστολικό έργο του!
Και ενώ ήλθε το θέμα σήμερα στη Σύνοδο και υπήρξε καλή διάθεση τόσο εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου όσο και των Συνοδικών Ιεραρχών για να γίνει αυτή η μεταγραφή, μπήκε στη μέση ο μεγάλος Καθηγητής Σεβ. Μεσσηνίας Χρυσόστομος – στο στενό πυρήνα υποστηρικτών του οποίου ανήκει ο τιμωρός Θεσσαλιώτιδος – και απέτρεψε τη ΔΙΣ να αποφασίσει θετικά γιατί λέει είναι τιμωρημένος ο Αρχιμ. Διονύσιος Καλαμπόκας και πρέπει να εκτίσει πρώτα την ποινή του και μετά να πάρει μεταγραφή! Και επικαλέστηκε λέει και τον Καταστατικό Χάρτη ο οποίος λέει δεν το επιτρέπει αλλά κανείς δεν βρήκε τον σχετικό περιοριστικό όρο.
Και για να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση του πρόσθεσαν σήμερα και νέα ποινή. Δηλαδή μιλάμε για κάτεργα!
Αυτό δεν είναι Εκκλησία- Μητέρα αλλά μία κακή μητριά η οποία θέλει να τιμωρεί αυτούς που δεν προσκυνούν την δεσποτοκρατεία και το κατεστημένο.
Κρίμα σε ορισμένους Μητροπολίτες οι οποίοι συμμετέχουν στο Συνοδικό δικαστήριο για τους οποίους έχουμε άριστη γνώμη αλλά δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν! Αφομοιώθηκαν από τους ισχυρούς και φιλόδοξους, οι οποίοι φέρονται με Αρχιεπισκοπικό ταπεραμέντο πολύ πριν φτάσει η ώρα της Αρχιεπισκοπικής εκλογής -αν τελικά εκλεγούν!
Είναι ίσως, η κατάλληλη ευκαιρία για να υπενθυμίσω ένα περιστατικό που έζησα επί Αρχιεπισκοπείας Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.
Είχαν Σύνοδο και πήγα στα γραφεία της Συνόδου για να τον δω ολίγον προ ενός ταξιδιού μου στις ΗΠΑ.
Και ενώ περίμενα οτι θα τελείωνε και θα έφευγε για την κατοικία του μου είπε ότι θα προήδρευε ενός Δευτεροβάθμιου δικαστηρίου( πράγμα που συνήθως δεν έκανε) από το οποίο κρίνονταν η τύχη ενός κληρικού που η κακότητα και η εμμονή του Μητροπολίτη του τον ταλαιπωρούσε με συνεχή δικαστήρια και παραπομπές γιατί τον είχε στοχοποιήσει και ήθελε να τον… «εξαφανίσει και να τον λιώσει».
Σας θυμίζει τίποτα αυτό;
Και ο Χριστόδουλος και οι Συνοδικοί της περιόδου εκείνης, όχι μόνο δεν τον τιμώρησαν αλλά τον αθώωσαν!
Ναί,τον αθώωσαν, γιατί ο Χριστόδουλος σκέφτονταν ως πραγματικός πνευματικός πατέρας και όχι όπως οι σημερινοί: σου δίνω σήμερα αυτό για να μου δώσεις εσύ αύριο το άλλο! Μπακαλίστικες τακτικές ουδεμία σχέση έχουσες με το πνεύμα της Εκκλησίας και της αληθινής απονομής Δικαιοσύνης.
Έκτοτε ο Κληρικός αυτός που διεσώθη από τον Χριστόδουλο, προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άλλη Μητρόπολη και διαπρέπει!
Και ο τιμωρός Ιεράρχης, παρά το γήρας του, συνεχίζει τις δικαστικές εμμονές του με άλλους κληρικούς!
Τα μαλλιά ασπρίζουν αλλά το χούι παραμένει ακάθεκτο!
Επί του προκειμένου ο Αρχιμ. Διονύσιος Καλαμπόκας θα εξακολουθεί να υφίσταται την μήνι του Δεσπότη του ο οποίος θα εξαργυρώνει τα τριάκοντα αργύρια της φιλίας του με όλους τους δελφίνους και θα τιμωρεί όποιον του ανθίσταται!
Λησμονούν όμως ότι μερικές φορές ο Θεός μπορεί να τα επιτρέπει όλα αυτά προς μετάνοια εις ένα έκαστον εξ ημών, αλλά τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Κύριος.
Περιμένετε και θα δείτε!
Πάντως οι Αδελφότητες που τελούν υπό την πνευματική καθοδήγηση του Αρχιμ.Διονυσίου Καλαμπόκα μπορούν να περάσουν από τώρα στην ευθύνη του νέου Ποιμενάρχη που τις θεωρεί καλοδεχούμενες. Και ο Θεός θα δώσει τη λύση! Έχετε εμπιστοσύνη!