You are currently viewing Εκκλησιστικός πυρετός ενόψει της αναγνώρισης του Αυτοκέφαλου της Ουκρανίας

Εκκλησιστικός πυρετός ενόψει της αναγνώρισης του Αυτοκέφαλου της Ουκρανίας

Του Σωτήρη Τζούμα

Ασφυκτικές πιέσεις προς τις Εκκλησίες Αλεξανδρείας και Ελλάδας  ασκεί το Πατριαρχείο της Ρωσίας, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτρέψει την   έκδοση απόφασης που θα αναγνωρίσει την νέα Αυτοκέφαλη  Εκκλησία της Ουκρανίας.

Οι δύο Εκκλησίες Αλεξανδρείας και Ελλάδος, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ρωσικού πατριαρχείου   αφού τον ερχόμενο Οκτώβριο οι Ιεραρχίες τους θα συνέλθουν στις τακτικές ετήσιες Συνόδους τους και ενδεχομένως να αποφασίσουν  για το τί μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία .

Όλοι είδαμε τον ισχυρό άνδρα της ρωσικής εκκλησιαστικής διπλωματίας, τον γυρολόγο μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα καθ´ολο το καλοκαίρι αλλά και προσφάτως   να επισκέπτεται άλλες Εκκλησίες   και να πιέζει ευγενικά να μην αναγνωρίσουν τη νέα Εκκλησία. 

 Η αίσθηση που  αποκομίζουν  από τις συναντήσεις αυτές οι περισσότεροι εκ των συνομιλητών του ακραίου αυτού  Ιεράρχη της Ρωσίας  , σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι  πως στην περίπτωση που όποια Εκκλησία  προχωρήσει σε αναγνώριση, η διακοπή κοινωνίας με τη Ρωσία  θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως αυτό  θα επηρεάσει και τις διακρατικές σχέσεις.

Για την Εκκλησία της Ρωσίας η στάση που θα κρατήσει η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρείται σημαντική αφού θα σημάνει και την αρχή του τί θα κάνουν οι ελληνορθόδοξες Εκκλησίες , δεδομένης της θέσης και της επιρροής της Ελλάδας  στον  ορθόδοξο χώρο.

Ο Ιλαρίων δεν θάθελε επ´ουδενί να αναγνωρίσει η Ελλάδα τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία και αυτό το κατέστησε σαφές στις συναντήσεις του με Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αυτός είναι ο λόγος που ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε και ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη ο οποίος προς τιμήν του κατέστησε σαφές  στον Αρχιεπίσκοπο  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναμιχθεί σε εκκλησιαστικά θέματα α λ λ ά  δεν πρέπει να αφήσουμε  και το Οικουμενικό Πατριαρχείο μόνο του. 

 Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΧΕΙ ΕΚΤΕΘΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ …

Κι ενώ η  ρωσική εκκλησιαστική  διπλωματία φροντίζει να πιέζει σε λογικά πλαίσια  την Ελλάδα ίσως  γιατί ξέρουν ότι ο Ιερώνυμος δεν είναι του χεριού τους,   στην περίπτωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η συμπεριφορά τους τείνει να εξελιχθεί σε ευθεία  προσβολή  του Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρου, λες και τον θεωρούν χαμηλής νοημοσύνης! 

Με μια απαράδεκτη επιστολή προς τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης Χρυσόστομο, ο πολυπράγμων  Βολοκολάμσκ Ιλαρίων επέλεξε να κάνει αισθητή την παρουσία του πριν λίγες ημέρες  και να δείξει προς όλους τις αληθινές προθέσεις του.

 Πέρα και πάνω από κάθε έννοια εκκλησιαστικού δικαίου επέλεξε να επιπλήξει άμεσα και προσωπικά  έναν Ιεράρχη  που ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας επειδή συλλειτούργησε με ιεράρχη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Μητρόπολη Λαγκαδά.

 Το επίμαχο συλλείτουργο. Από αριστερά, ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, Επίσκοπος Μοζαμβίκης Χρυσόστομος, ο μητροπολίτης Τρίκης Χρυσόστομος και ο ιεράρχης της Εκκλησίας τς Ουκρανίας Ζιτομίρ Βλαδίμηρος (Φωτο Γ. Τύπου Ι.Μ. Λαγκαδά)

Στην  επιστολή την οποία απηύθυνε απευθείας στον Επίσκοπο Μοζαμβίκης παρακάμπτοντας τον προϊστάμενό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας  και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο πολυπράγμων  Βολοκολάμσκ με ύφος υποτιμητικό που θα το ζήλευαν 40 Καρδινάλιοι μαζί,  κάνει λόγο για «μεγάλο σκάνδαλο στους πιστούς» ενώ προειδοποιεί τον ταπεινό Επίσκοπο, πως η κίνηση αυτή μπορεί «ακόμη να επιφέρει ανεπανόρθωτον ζημίαν εις τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας».Μωρέ τί μας λες; Ποιός είσαι τέλος πάντων! Ο Θεός να φυλάει την Εκκλησία της Ρωσίας να μην πέσει ποτέ στα χέρια του! Θα εξελιχθεί σε στυγνό δικτάτορα.

Και μετά την αποστολή της απαράδεκτης αυτής επιστολής  αντί  ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος  ή έστω η Αρχιγραμματεία του Πατριαρχείου να προβεί  σε αποστομωτική δήλωση κατά του Ιλαρίωνα,  για να διασώσουν το κύρος του θεσμού, ο Πατριάρχης θύμωσε με τον βιαστικό επίσκοπό του και δρομολόγησε τρεις τιμητικές αποστρατείες για να μην θεωρηθεί ότι τιμωρεί μόνο τον Μοζαμβίκης, εξαιτίας του συλλείτουργου που …στενοχώρησε τους αδελφούς Ρώσους!

Αλλά ο Θεός προστατεύει τους αγνούς και φτωχούς  υπηρέτες του. Και αποκαλύψαμε το  χαζό και ανόητο σχέδιό του και τον σταματήσαμε ολίγον προ της υλοποίησης.Παρά τον θόρυβο που σημειώθηκε  όχι μόνο δεν προέβη σε διάψευση αλλά σιώπησε ωσάν να μην υπάρχει! Αντ´αυτού βγήκαν δύο Ιεράρχες του Αλεξανδρινού Θρόνου που σέβονται τον θεσμό που εκπροσωπούν και έβαλαν τον Ιλαρίωνα στη θέση τους. Και έσωσαν και την τιμή του σιωπηλού Πατριάρχη τους.

επίσημη μετάφραση της επιστολής στα ελληνικά

 

  •  
     

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ Ή ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ  ΟΙ ΡΩΣΟΙ 

 
 

Η παράκαμψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας από τον…Ρισελιέ της ρωσικής Εκκλησίας δεν είναι η πρώτη. Πολλές φορές έχει υποτιμήσει και   καταπατήσει την εκκλησιαστική τάξη και μάλιστα επανειλημμένως  εις βάρος του κύρους του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας. 

Πριν ένα χρόνο περίπου   η τέλεση συλλείτουργου του Πατριάρχη Αλεξανδρείας  με τον μητροπολίτη Ουκρανίας Ονούφριο στην Οδησσό τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έδειξε τις πραγματικές προθέσεις και των Ρώσων και του Ονούφριου ο οποίος κινείται και ενεργεί κατ´εντολή των Ρώσων.  Κατά το προαναφερθέν συλλείτουργο  ο Ουκρανός Μητροπολίτης παρουσιάστηκε και απαίτησε να θεωρηθεί  ως «ίσος» με τον Πατριάρχη Θεόδωρο όπως φαίνεται στη σχετική φωτογραφία.Και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας όχι μόνο δεν τον έβαλε στη θέση του αλλά του έπλεξε και το εγκώμιο μετά το πέρας της λειτουργίας. Τραγική υποβάθμιση του θεσμού του Πατριάρχη και μάλιστα του Δευτερόθρονου. 

Την ίδια εποχή ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ με πολύ προκλητικό τρόπο  μετέβη στην Πολωνία όπου ο Πατριάρχης Θεόδωρος πραγματοποιούσε επίσημη ειρηνική επίσκεψη για να συζητήσει «… ένα μεγάλο εύρος διεκκλησιαστικών ζητημάτων» όπως έγραφε τότε το Πατριαρχείο Μόσχας στην επίσημη ανακοίνωση του.Και πάλι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εσιώπησε και τα δέχθηκε όλα αυτά από τον Ρισελιέ της ρωσικής Εκκλησίας.

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ..

Αλλά και το έτερο παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κινείται στο ίδιο επίπεδο με το Αλεξανδρείας. Με πρόσχημα τον φόβο των Ρώσων και τα αντίποινα που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που αναγνωρίσει τη νέα Εκκλησία, φέρεται υποτελώς στους Ρώσους και στηρίζει φανερά και κρυφά τον Ονούφριο. Μάλιστα στην Σύνοδο που είχε ασχολήθηκε με δευτερεύοντα θέματα και διορισμούς και δεν είπε λέξη για το Ουκρανικό. Πολλοί ισχυρίζονται ότι σε περίπτωση που η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίσει την Ουκρανία μετά θα ακολουθήσουν και τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροαολύμων. Για την Εκκλησία της Κύπρου διατυπώνονται επιφυλάξεις δεδομένου ότι η Ιεραρχία της μεγαλονήσου έχει διχαστεί λόγω των ισχυρών δεσμών που διατηρούν Ιεράρχες της με την Εκκλησία της Ρωσίας αλλά και με ισχυρούς Ρώσους επιχειρηματίες. 

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου συνεδριάζει στην Αλεξάνδρεια η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και περιμένουμε με αγωνία να δούμε αν θα φέρει το θέμα ο Πατριάρχης και  την θέση που θα πάρει η Ιεραρχία .

Επίσης  από 5 Οκτωβρίου συνέρχεται η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου επίσης αναμένεται επιτέλους μία οριστική και υπεύθυνη θέση ώστε να πάψε να αιωρείται το θέμα και να δίνει την ευκαιρία στον Σεβ. Κυθήρων να βγαίνει από την ναφθαλίνη του! 

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές  η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε και σε άλλους ιεράρχες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ενώ δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του φυσικού παραλήπτη της Επισκόπου Μοζαμβίκης.   Μάλιστα εντελώς παραδόξως δεν υπήρξε καμία κρούση προς τον Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη στην Μητρόπολη του οποίου τελέσθηκε το επίμαχο συλλείτουργο.Εξάλλου ο Σεβ. Λαγκαδά έδειξε εξ αρχής τις προθέσεις του να αναγνωρίσει την Εκκλησία της Ουκρανίας. Περιμένει την επίσημη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα πράξει τα δέοντα .Το συλλείτουργο στο οποίο ο Ονούφριος θεώρησε εαυτόν ισότιμο του Προκαθημένου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας