You are currently viewing Ο Σικάγου Ναθαναήλ μιλά για την πώληση του ναού της Αγίας Τριάδος

Ο Σικάγου Ναθαναήλ μιλά για την πώληση του ναού της Αγίας Τριάδος

Γράφει ο Θεόδωρος Καλμούκος | Εθνικός Κήρυκας


Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» μίλησε για την πρόσφατη πώληση του ναού της ιστορικής κοινότητας Αγίας Τριάδος του Σικάγου.

Επίσης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο σχετικά με την πώληση του ναού και την εικόνα της Παναγίας που κλαίει.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυξ»: Σεβασμιώτατε, πώς αισθάνεστε για την πώληση του ναού και των κτιρίων της κοινότητας Αγίας Τριάδος;

Μητροπολίτης Ναθαναήλ: Ηταν πολύ δύσκολο για την ενορία και για τη Μητρόπολη. Αισθάνομαι, προφανώς, μεγάλη θλίψη, ιδιαιτέρως για τους ηλικιωμένους ενορίτες αλλά και για αυτούς που μόλις εντάχθηκαν στην κοινότητα και δεν έχουν πλήρη κατανόηση της όλης κατάστασης και των μακροχρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ενορία.

Η Μητρόπολη θα συνεργαστεί με τους πιστούς για να βρουν έναν νέον πνευματικό οίκο.

«Ε.Κ.»: Γιατί έφτασαν τα πράγματα μέχρις αυτού του σημείου, δεν μπορούσαν να είχαν προληφθεί;

Μητρ. Ναθαναήλ: Η ενορία είχε υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια που έλαβε το 2007. Συγκεκριμένα, η ενορία χρωστούσε στην τράπεζα πάνω από $7 εκατομμύρια, ποσόν που ξεπερνούσε κατά πολύ τη συνολική αξία των $4.150.000 για τα ακίνητα της ενορίας.

Οπως υπενθυμίσαμε στους πιστούς στο παρελθόν, η μη εξυπηρέτηση του δανείου που έλαβε η ενορία το 2007 οδήγησε σε αγωγή κατάσχεσης από την τράπεζα το 2015.

Μια κοινότητα που για πολλά χρόνια είχε σταθερή αριθμητική μείωση των μελών της, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται, ως επί το πλείστον, πολλοί ηλικιωμένοι που ζουν με μια περιορισμένη σύνταξη, ήταν ουσιαστικά αδύνατον να ανταπεξέλθει στα χρέη της.

Υπήρξαν πολλαπλές προσπάθειες και εκ μέρους μου και εκ μέρους της ενορίας, να βρούμε τρόπο να συγκεντρώσουμε χρήματα.

«Ε.Κ.»: Εσείς ως Μητροπολίτης τι ενέργειες κάνατε όλους αυτούς τους μήνες για να σωθεί η κοινότητα;

Μητρ. Ναθαναήλ: Συζήτησα το θέμα, πολλές φορές, με το συμβούλιο της ενορίας καθώς και τη Γενική Συνέλευση της κοινότητος.

Συναντήθηκα ιδιωτικώς και με διαφόρους δωρητές. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ικανό ενδιαφέρον είτε ανάμεσα στους ενορίτες ή στους μεγάλους δωρητές.

«Ε.Κ.»: Ξεκινάτε την ποιμαντορία σας με το ξεπούλημα της αρχαιότερης εκκλησίας. Τι σκέπτεστε;

Μητρ. Ναθαναήλ: Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ενορία της Αγίας Τριάδας πάνε αρκετά χρόνια πίσω. Υπηρετώ ως Μητροπολίτης Σικάγου εδώ και μόλις δεκαοχτώ μήνες.

Εχω παρουσιάσει με μεγάλη διαφάνεια την οικονομική κατάσταση της Μητροπόλεως. Υπό την δική μου κατεύθυνση, η Μητρόπολη εργάζεται να αναπτύξει μεθόδους να αξιολογήσει και να ενδυναμώσει τις ενορίες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

«Ε.Κ.»: Πόσες οικογένειες έχει σήμερα η κοινότητα;

Μητρ. Ναθαναήλ: Γνωρίζοντας ότι πολλές φορές οι πιστοί εγγράφονται σε πολλαπλές ενορίες (ακόμα και σε διάφορες Πολιτείες), είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ακριβώς πόσοι ενορίτες ανήκουν στην Αγία Τριάδα.

Στην πιο πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ενορίας, στην οποία ήμουν παρών, στις 2 Ιουνίου 2019, ήταν περίπου 45 μέλη, τα οποία δεν ήταν αρκετά για απαρτία.

«Ε.Κ.»: Με δεδομένη τη μείωση των μελών της κοινότητας γιατί η κοινότητα πληρώνει δύο ιερείς;

Μητρ. Ναθαναήλ: Με έχετε ξαναρωτήσει αυτό στο παρελθόν και υποσχέθηκα ότι θα το εξέταζα. Πρόσφατα ανακαλύψαμε μια επιστολή (ημερομηνία 15 Ιουνίου 2017) από τη Μητρόπολη προς την ενορία, η οποία αποτύπωνε τους όρους εργοδότησης του π. Γεωργίου.

Η ενορία αναμενόταν να πληρώνει στον π. Γεώργιο μειωμένο μισθό έως τον Ιούλιο 2019. Δεδομένης της κατάστασης της ενορίας, δεν φαίνεται να υπάρχει στο μέλλον η ανάγκη για δύο μισθωτούς ιερείς.

«Ε.Κ.»: Υπάρχουν κι άλλες κοινότητες στην περιφέρειά σας που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα;

Μητρ. Ναθαναήλ: Στα πολλά σας χρόνια που καλύπτετε εκκλησιαστικά ζητήματα αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενορίες σε όλη τη χώρα.

«Ε.Κ.»: Τι γίνεται με το εικόνισμα; Εξακολουθεί να κλαίει η Παναγία;

Μητρ. Ναθαναήλ: Οπως δημοσιοποίησε η Μητρόπολη στην ανακοίνωση της 10ης Σεπτεμβρίου, υπάλληλος της Αγίας Τριάδος δήλωσε ότι παρατήρησε κάτι σαν δάκρυα στην εικόνα της Παναγίας στο εικονοστάσιο.

Κατόπιν της αρχικής αναφοράς, τίποτε παρόμοιο δεν έχει παρατηρηθεί. Ζητήσαμε από την ενορία να αναλάβει η Μητρόπολη την προσωρινή φύλαξη της εικόνας, ώστε να αφιερωθεί ικανός χρόνος για προσευχή, περισυλλογή και πνευματική καθοδήγηση.

Η ενορία απεδέχθη το αίτημά μας και στις 16 Σεπτεμβρίου, ο πατήρ Νικόλαος αυτοβούλως έφερε την εικόνα στον Καθεδρικό μας.

«Ε.Κ.»: Ενημερώσατε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο τόσο για τις εξελίξεις της πώλησης όσο και για την εικόνα που κλαίει;

Μητρ. Ναθαναήλ: Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είναι προσφιλής αδελφός μου και ήταν μεγάλη χαρά για μένα, ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να τον ψηφίσω για Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Η αποστολή του Σεβασμιωτάτου είναι μεγάλη, και το φορτίο του βαρύ. Γνωρίζοντας τα πολλά και σοβαρά προβλήματα υπό την άμεση ευθύνη του Σεβασμιωτάτου, δεν είναι πρέπον για τον Αρχιεπίσκοπο να ασχολείται με μεμονωμένα θέματα των διαφόρων ενοριών, τουλάχιστον ενοριών άλλων Μητροπόλεων.

Παρά ταύτα, η Μητρόπολη Σικάγου έχει επικοινωνήσει με τους νομικούς συμβούλους του Αρχιεπισκόπου και τους έχει ενημερώσει για τις διάφορες εν προκειμένω νομικές διαδικασίες. Η Αρχιεπισκοπή, με τη σειρά της, έχει ανταποκριθεί και έχει παράσχει νομικές συμβουλές στο Νομικό Τμήμα μας.

Το γεγονός αυτό ρητώς υποδηλοί ότι και ο Αρχιεπίσκοπος έχει ενημερωθεί για την υπόθεση.

Οσον αφορά την απευθείας επικοινωνία μεταξύ εμού και του Αρχιεπισκόπου, με συγχωρείτε, αλλά δεν θεωρώ πρέπον να σχολιάσω συνομιλίες μεταξύ δύο αρχιερέων.

«Ε.Κ.»: Πώς σχολιάζετε τα ευρήματα του οικονομικού ελέγχου στη Μητρόπολη Σικάγου;

Μητρ. Ναθαναήλ: Εχω ήδη εκδώσει δύο εκτεταμένες ανακοινώσεις για την οικονομική κατάσταση της Μητρόπολης.

Την πρώτη, στις 11 Ιουνίου 2019 για την οικονομική κατάσταση της Μητρόπολης, και την δεύτερη, στις 6 Αυγούστου για τον ανεξάρτητο οικονομικό έλεγχο.

«Ε.Κ.»: Υπάρχουν υπεύθυνοι για την οικονομική κατάσταση πριν αναλάβετε εσείς και ποιοι είναι;

Μητρ. Ναθαναήλ: Ποιος είναι υπεύθυνος για το παρελθόν δεν το γνωρίζω, και πραγματικά, η αναζήτηση ευθυνών του παρελθόντος αποπροσανατολίζει και δεν συνεισφέρει στην προσπάθεια για την βελτίωση της παρούσας κατάστασης.

Κατά την ενθρόνισή μου, υποσχέθηκα να θεσπίσω για τη διακονία μου μια εποχή οικονομικής διαφάνειας και λογοδοσίας, μια υπόσχεση την οποία τηρώ απαρεγκλίτως.