You are currently viewing Λαμπρός ο εορτασμός της Αγίας Ζώνης στο Βατοπαίδι

Λαμπρός ο εορτασμός της Αγίας Ζώνης στο Βατοπαίδι

Παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε η Ιερά Πανήγυρις για την Αγία Ζώνη στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

Της Πανηγύρεως προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. κ. Γεώργιος πλαισιούμενος απ’ τον καθηγούμενο της Ι.Μ.Μ.Β Γέροντα Εφραίμ και πλειάδα ιερέων και διακόνων. Στο καθολικό της Ιεράς Μονής παρέστησαν και οι : Υφυπουργός Εσωτερικών υπεύθυνος για τα θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου , ο απερχόμενος Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας ο Αστυνομικός Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης , ο Διοικητής του Π.Σ. Ξάνθης και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Α.Ο.

Τον Δεξιό Χορό των Ψαλτών διηύθυνε ο π. Δαμασκηνός Νεοσκητιώτης πλαισιούμενος από Αγιορείτες ψάλτες ενώ τον αριστερό χορό απετέλεσαν οι ψάλτες της Βατοπαιδινής αδελφότητας.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το μοναστήρι από διάφορα μέρη της Ελλάδος και της Ευρώπης για να συμμετέχουν ευλαβικά στην πανήγυρη και να προσκυνήσουν το ιερό κειμήλιο που κατέχει η Ιερά Μονή, την Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Αμέσως μετά την λειτουργία παρατέθηκε η επίσημη τράπεζα, όπου ο Γέροντας Εφραίμ ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Γουινέας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως το Όρος της Γερόντισσας Παναγίας, είναι ο μοναδικός χώρος που κάποιος μπορεί και με ελάχιστη πίστη να αγαπήσει την Παναγία και μαζί με τους μοναστές της να τη νιώσει μάνα του.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε πως οι πατέρες είναι ευλογημένοι σε αυτό το ουράνιο «θερμοκήπιο» που ζουν απόλυτα μέσα σε δοξολογικούς κύκλους ζωής, που με τη πεφωτισμένη πηδαλιουχία του Γέροντος Εφραίμ κάνουν το Σταυρό τους τον μοναχικό , χαρά και ανάσταση.

Τελειώνοντας την ομιλία του εξέφρασε την αναστάσιμη χαρά που τον γέμισε ώστε να συνεχίσει στην αφρικανική πραγματικότητα τον αγώνα της πίστης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών από την πλευρά του αναφέρθηκε σε αυτές τις λίγες ώρες που βρέθηκε στο Άγιον Όρος τονίζοντας πως ήταν αρκετές και μας έδωσαν πολύ μεγάλη πνευματική και ψυχική δύναμη και ηρεμία.

Ο απερχόμενος Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ εκ μέρους της Μ.Κ.Ο «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» αλλά και της Ελληνικής Πολιτείας γιατί στις δύσκολες στιγμές βρίσκεται πάντα δίπλα στους Έλληνες που υποφέρουν όλη αυτή την περίοδο της κρίσης βοηθώντας πολύτεκνες οικογένειες,ασθενείς,σιτίζοντας χιλιάδες κόσμο και παρέχοντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Τόνισε ότι κάποια στιγμή η Ελληνική πολιτεία αλλά και η Ελλαδική εκκλησία πρέπει να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Κατά την 12ην-13ην Σεπτέμβριου 2019,(31 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο) το Άγιον Ορος και ιδιαιτέρως η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου τιμούν και εορτάζουν την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, αφού, ως γνωστόν, εις την ιστορικήν, αγιορείτικη Ιερά Μονή ευρίσκεται αποθησαυρισμένη η Τιμία Ζώνη της Παναγίας μας.

Χθες βράδυ το απόγευμα ετελέσθη η Ακολουθία του Εσπερινού , κατά τη διάρκεια της οποίας εξήλθε τιμητικά και τέθηκε προς προσκυνήσιν η Τιμία Ζώνη.

Στη συνέχεια, αφού παρατέθηκε η πανηγυρική Τράπεζα και έπειτα στις 7.30 άρχισε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, όπου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουϊνέας κύριος Γεώργιος (εκ του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας).

        

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης