You are currently viewing Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος κοιμάται ήσυχος;

Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος κοιμάται ήσυχος;

Του Σωτήρη Τζούμα

Το παραπάνω ερώτημα δεν είναι ρητορικό αλλά και δεν το θέσαμε για να απαντηθεί από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.

Έχει ευρύτερη σημασία γιαυτό και θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την ουσία του θέματος ώστε να γίνει απολύτως κατανοητός ο λόγος που το θέσαμε.

Η Ιεραρχία που θα συνέλθει τον προσεχη Οκτώβριο θα εκλέξει όπως ήδη έχουμε γράψει τρείς νέους Μητροπολίτες και δύο Βοηθούς Επισκόπους.
Η βαρύτητα του θέματος έγκειται στην εκλογή των τριών νέων Μητροπολιτών .
Διοτι με την εκλογή των τριών νέων Μητροπολιτών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος καθίσταται πλέον παντοδύναμος μέσα στην Ιεραρχία.
Θα μπορεί να περνά όποια απόφαση θέλει και να εκλέγει όποιον θέλει για Μητροπολίτη ή Επίσκοπο, αφού θα ελέγχει την πλειοψηφία της Ιεραρχίας.

Επομένως ο Αρχιεπίσκοπος αυτή τη στιγμή μπορεί να ενδιαφέρεται να εκλέξει στις τρεις κενές Μητροπόλεις τρείς νέους Ιεράρχες και να αγωνιά για τυχόν διαφοροποιήσεις από τη γραμμή του που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν εντός της Ιεραρχίας και οι οποίες όπως είναι φυσικό θα δυσκολέψουν την κατάσταση, εντούτοις κοιμάται ήσυχος διότι σε λίγο με τις τρείς αυτές εκλογές, θα ελέγχει πλέον στο έπακρον την πλειοψηφία της Ιεραρχίας.
Αυτό δε σημαίνει ότι θα μπορεί να κλείνει και να περνά συμφωνίες τύπου Τσίπρα.
Στα μείζονα θέματα η Ιεραρχία αντιδρά με υγιή ανακλαστικά. Και σταματά κάθε τι έρχεται αντίθετο με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Εκκλησίας.

Στο θέμα, όμως, εκλογής νέων Μητροπολιτών αν δεν υπάρχει κάτι σοβαρό που θα οδηγήσει την Ιεραρχία σε διαφοροποίηση από την Αρχιεπισκοπική επιλογή τότε τα πράγματα θα κυλούν ομαλά και σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπική βούληση.

Στην προσεχή Ιεραρχία έχουμε τρείς εκλογές Μητροπολιτών και δύο εκλογές Βοηθών Επισκόπων.
Για τις εκλογές Μητροπολιτών η κατάσταση έχει όπως την περιγράψαμε σε εκτενές ρεπορτάζ προχθές.

• Για τη Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Μοναδική και δυναμική υποψηφιότητα αυτή του Επισκόπου Θεσπιών Συμεών, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Επίσκοπος Θεσπιών συγκεντρώνει τη συμπάθεια και υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ιεραρχών διότι εκ της θέσεώς του δεν έβλαψε κανέναν. Οι λίγες υπερβολές που όλοι αναπτύσσουμε από κεκτημένη ταχύτητα όταν κατέχουμε θέση-κλειδί δεν μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην εκλογή του.
Διάφορες φήμες φέρουν τους Ιεράρχες εκείνους που θέλουν να δυσκολέψουν τον ύπνο του Μακαριωτάτου να μηχανεύονται την προώθηση άλλου συμπαθούς κληρικού ώστε να δυσκολέψει την εκλογή. Δεν ξέρουμε αν θα επιβεβαιωθούν οι φήμες αυτές. Το βέβαιο είναι ότι η εκλογή αυτή δεν θα κριθεί στην …επανακαταμέτρηση ( όπως του Γλυφάδας) αλλά θα είναι μια
καθαρή νίκη.

Ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών

• Για την Μητρόπολη Λήμνου.

Για την ιστορική και ευαίσθητη εθνικά Μητρόπολη Λήμνου η Ιεραρχία καλείται να επιλέξει:
– Τον Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή, έναν καταξιωμένο κληρικό της Εκκλησίας μας με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικά τον οποίο ξέχασαν μέσα στην Σύνοδο για 27 ολόκληρα χρόνια. Βλέπετε όταν θέλουν να προωθήσουν τεκνία και ημετέρους υπάρχει συνωστισμός όταν είναι να προωθήσουν κάποιο σοβαρό κληρικό πάνε με τον αραμπά! Την εκλογή του Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή προωθούν πολλοί Ιεράρχες παλαιοί και νέοι και όσοι γεύτηκαν την γενναιοδωρία και την καλοσύνη του θείου του Μακαριστού Επισκόπου Τράλλεων Ισιδώρου. Επίσης για ιστορικούς λόγους αλλά και για λόγους ηθικής τάξεως να πούμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εδώ και πολλά χρόνια είχε πει ότι όταν χηρέψει
η Λήμνος θα πάμε εκεί τον Πλάτωνα. Βέβαια αυτά ενίοτε αλλάζουν ένεκα των πιέσεων που ασκούνται! Επίσης να πούμε κάτι ακόμη που δείχνει το ήθος και την εντιμότητα του Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή: ο ίδιος δεν τηλεφωνεί στους Αρχιερείς να τους ζητήσει να τον ψηφίσουν! Η οποιαδήποτε εξέλιξη της υποψηφιότητάς του θα οφείλεται στους Μητροπολίτες φίλους του που έχουν φιλότιμο και αποφάσισαν να ανασκουμπωθούν και να τον εκλέξουν γιατί βαρέθηκαν να βλέπουν όλους τους άλλους να εκλέγονται και να φεύγουν από τη Σύνοδο και εκείνος να μένει καθηλωμένος στη θέση του.

Ο Αρχιμ. Πλάτων Κρικρής

– Τον Αρχιμ. Ιερόθεο Καλογερόπουλο,
Γραμματέα Συνοδικής Επιτροπής και
Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας. Τον εν λόγω κληρικό προωθεί ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ο οποίος μάλιστα απέστειλε προς όλους τους Ιεράρχες μία πολύ θερμή και υποστηρικτική της υποψηφιότητας του Αρχιμ. Ιεροθέου επιστολή.
Παράλληλα σχολάζων Ιεράρχης τηλεφωνεί και παρακαλεί τους Μητροπολίτες να ψηφίσουν την χειροτονία του.
Το σίγουρο είναι ότι η Ιεραρχία θα διχαστεί στην όποια επιλογή της αλλά το «ποιός» θα περάσει μπροστά στο τριπρόσωπο θα καθορίσει την εκλογή.

Ο Αρχιμ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος

•Για την Μητρόπολη Καλαβρύτων και
Αιγιαλείας.

Εδώ τα πράγματα θα προχωρήσουν πιο άνετα! Η εκλογή έχει ήδη κριθεί!
Ο Αρχιμ. Ιερώνυμος Κάρμας, Γραμματέας Α ´ της Συνόδου θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Γέροντά του Σεβ. Καλαβρύτων Αμβρόσιο.
Ο Αρχιμ. Ιερώνυμος είναι ένας ήσυχος κληρικός, αποδεκτούς από όλους τους Ιεράρχες. Η εκλογή του θα κυλήσει ομαλά και χωρίς εκπλήξεις.

Ο Αρχιμ. Ιερώνυμος Κάρμας

•Για τις εκλογές των δύο Επισκόπων τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά.
Τόσο ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Αρχιγραμματέας της Συνόδου, όσο και ο
Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος, Συνοδικός Γραμματέας θα εκλεγούν με πλήρη άνεση.

—-Οι εκλογές θα επιφέρουν αλλαγές και στη Σύνοδο και στην Αρχιεπισκοπή-

Οι εκλογές αυτές θα επιφέρουν αλλαγές και μετακινήσεις τόσο στη Σύνοδο όσο και στην Αρχιεπισκοπή.
Τη θέση του Γραμματέως Α ´ που θα κενωθεί με την προαγωγή του Αρχιμ. Ιερωνύμου θα καταλάβουν κατά πάσα πιθανότητα:

•Ή ο Αρχιμ. Σεραπίων Μιχαλάκης, Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί, κληρικός που εργάζεται με αφοσίωση και αυταπάρνηση στη Σύνοδο. Όλοι το βλέπουν αλλά ελάχιστοι μιλούν για την
προαγωγή του.
•Ή ο Αρχιμ.Βαρθολομαίος Αντωνίου- Τριανταφυλλίδης,Συνοδικός Γραμματέας, με ιδιαίτερη προσφορά στα πολιτισμικά της Εκκλησίας μας.
Η απόφαση είναι αποκλειστικό προνόμιο του Αρχιεπισκόπου ο οποίος θα προτείνει τον εκλεκτό του στη ΔΙΣ
Αλλά η εκλογή για τη Μητρόπολη Λήμνου, θα συμπαρασύρει κάποιες ανακατατάξεις- μετακινήσεις και νέες προσλήψεις- εντός των Συνοδικών γραφείων.

Επίσης η προαγωγή του Επισκόπου Θεσπιών Συμεών σε Μητροπολίτη ανοίγει την διαδικασία για επιλογή νέου Πρωτοσυγκέλλου.
Οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν μέχρι πριν λίγο καιρό ήθελαν τον εμβληματικό Πρωτοσύγκελλο του Χριστόδουλου π. Θωμά Συνοδινό, να επανέρχεται στο νευραλγικό αυτό πόστο. Το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Αμοργό, γενέθλιο τόπο του π. Θωμά, ξύπνησε μνήμες και δημιούργησε σχετικούς συνειρμούς. Πλην όμως τίποτα απ´αυτά δεν ευσταθεί!
Για τη θέση του Πρωτοσυγκέλλου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσανατολίζεται μεταξύ του Αρχιμ. Αμφιλοχίου Ρουσάκη,που υπηρετεί στο ιδιαίτερο γραφείο του Αρχιεπισκόπου στη Σύνοδο, καλού και
καταξιωμένου κληρικού με πολλές συμπάθειες και στην Ιεραρχία αλλά και στον ιερό κλήρο της Αρχιεπισκοπής και του Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη-αρκετά
νεώτερος του Αρχιμ. Αμφιλοχίου Ρουσάκη – Συνοδικού Γραμματέα που τον προωθεί η ομάδα των Χριστοδουλικών.
Το βράδυ,στον εσπερινό του Σταυρού, στο ναό της Υψώσεως Νέας Κυψέλης θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος. Εκεί θα πάρουμε το πρώτο στίγμα!
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κοντά στην εορτή του Τιμίου Σταυρού λαμβάνει πάντα τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις.

ΠΗΓΗ: newpost.gr