Ο Σεβ. Πατρών  Χρυσόστομος επικεφαλής προσκυνητών στην Ιερά νήσο Τήνο

Ο Σεβ. Πατρών Χρυσόστομος επικεφαλής προσκυνητών στην Ιερά νήσο Τήνο

Ανταπόκριση από τον προσκυνητή Αλέξανδρο Μπόνια

Χθες Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019,βρέθηκε για προσκυνηματική επίσκεψη στην Τήνο ομάδα εκδρομέων από την Πάτρα, όπου προεξάρχων της Προσκυνηματικής Επίσκεψης αυτής ήταν ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.
Ο Σεβ. Πατρών, συνοδευόταν από πλήθος ιερέων και από ενορίτες από διάφορους Ενοριακούς Ναούς της Μητροπόλεως Πατρών.
Ο Σεβ. Χρυσόστομος κατέφτασε στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου, που είναι αφιερωμένη στην Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 17:00 το απόγευμα, όπου έγινε δεκτός από την Ηγουμένη και την αδελφότητα της Μονής.
Αφού η Πατρινή αποστολή προσκύνησε τα πολύτιμα θησαυρίσματα της Μονής, η Αδελφότητα παρέθεσε ένα κέρασμα στον Σεβασμιώτατο και τους ευλαβείς προσκυνητές, μέσα σε εγκάρδιο κλίμα ευχαρίστησης, πνευματικής αγαλλίασης και με λόγους πατρικός και πνευματικούς έδωσε λόγο παρηγορίας στην Μοναστική Αδελφότητα της Οσίας Πελαγίας.
Ο Σεβ. Πατρών και οι Πατρινοί επισκέπτες αναχώρησαν από τη Μονή στις 18:05 το απόγευμα, με αίσθημα πνευματικής καλλιέργειας και μοναστικής κατανύξεως.

Το μοναστήρι αυτό είναι από τα πιο ιστορικά στην Τήνο. Περιοδολογείται από τον 11ο αιώνα, όπως επίσης και από το γεγονός πως δεν έκλεισε κατά την εποχή των Βαυαρών, όταν και εδόθη εντολή να κλείσουν όλα τα γυναικεία μοναστήρια.
Χαρακτηριστικό της Μονής αυτής είναι ότι εκεί έζησε και μόνασε η Αγία Πελαγία, όπου στο κελί της βίωσε το όραμα της Παναγίας, που αφορά την εύρεση της εικόνας της Μεγαλόχαρης. Μάλιστα, στο κελί οπου ασκήτεψε η Αγία Πελαγία βλέπουμε το κρεβάτι της με την πέτρα που είχε αντί για μαξιλάρι.
Κατά την ντόπια παράδοση, τρεις αδερφές από το χωριό Τριπόταμος είδαν το ίδιο ονειρο-οραμα: την Παναγία που τους υποδείκνυε να κτίσουν μοναστήρι και να μονάσουν στο Όρος Κεχροβούνι.
Η Μοναστικη Αδελφότητα αριθμούσε 120 μοναχές, ενώ σήμερα, σύμφωνα με μοναχή με την οποία και συνομιλήσαμε, μας αποκάλυψε πως το Μοναστικό ανθρώπινο δυναμικό αριθμεί περί τις 25 μοναχές.