Η συνέχεια σε λίγο… ή Μια ορθή ανάγνωση της σημερινής ημέρας

Η συνέχεια σε λίγο… ή Μια ορθή ανάγνωση της σημερινής ημέρας

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,

Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Κρήτη.

Πολλοί ήθελαν τη σημερινή μέρα να ληφθεί από τη Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος μια συνοδική απόφαση η οποία θα δικαίωνε το Φανάρι για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας αναγνωρίζοντας την. Και σκανδαλίστηκαν αρκετοί νομίζοντας ότι η απόφαση ήταν αρνητική. Η προσεκτική και εκκλησιολογική μελέτη της απόφασης θέτει τα πράγματα στην ορθή τροχιά.

Α) Επανέλαβε η Σύνοδος το διαχρονικώς αποδεκτό, ότι δηλαδή είναι προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχου η απονομή Αυτοκεφαλίας.

Β) Επίσης, η Σύνοδος αναγνώρισε ότι οι αποφάσεις της Μεγάλης Εκκλησίας δεν κρίνονται επι της ουσίας από μια άλλη Σύνοδο, αλλά ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου -συμπορευόμενος, συνταυτιζόμενος, εναρμονιζόμενος- διαβάζει στα Δίπτυχά του τον νέο Προκαθήμενο. Άρα κακώς από την αρχή πήγε το θέμα στις Συνόδους κτλ. Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει εξ αρχής. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ανέλαβε παλικαρίσια να διορθώσει το χρονίσαν στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος αυτό θέμα. Φυσικά αυτό δεν ισχύει ήδη για τους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών, καθώς μνημονεύουν ως ανώτατη πνευματική τους αρχή τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Το ζήτημα της Ουκρανίας είναι πνευματικο-εκκλησιαστικό και άρα συλλειτουργούν κανονικά με τους αδελφούς μας της Ουκρανίας.

Γ) Αποκαλύφθηκαν, για μια ακόμη φορά, οι προθέσεις διαφόρων παραγόντων να προκαταλάβουν την κοινή γνώμη βλέποντας την καταιγίδα να έρχεται επάνω στην επιχειρούμενη προπαγάνδα. Τίποτε από αυτά που έμεσαν και διέδωσαν δεν ισχύει. Ισχύει το Ανακοινωθέν της Συνόδου και μόνον.

Αυτά τα λίγα προς το παρόν, ώστε να καθησυχάσουν οι τυχόν ασταθείς συνειδήσεις και για να έχουμε γνώση ότι το Πανάγιον Πνεύμα «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας»!

Η συνέχεια σε λίγο….