You are currently viewing Θέμα ημερών η αλλαγή του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους – Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι

Θέμα ημερών η αλλαγή του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους – Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι

του Σωτήρη Τζούμα

Το ποιος θα είναι ο διάδοχος του κ. Δήμτσα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό.

Ο μέχρι τώρα διοικητής κ. Κώστας Δήμτσας θα κληθεί να παραιτηθεί από την θέση του Πολιτικού Διοικητή και να παραδώσει την σκυτάλη στον διάδοχό του.

Ως γνωστόν ο Κώστας Δήμτσας, όντας διευθυντής στην ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Αρχιεπισκοπής, ορίστηκε πολιτικός διοικητής στο Άγιο Όρος, πέρυσι τον Αύγουστο αντικαθιστώντας τον μακροβιότερο διοικητή της Αθωνικής Πολιτείας και με λαμπρά υπηρεσία και προσφορά στο Άγιο Όρος κ. Αρίστο Κασμίρογλου.

Ο κ. Δήμτσας επελέγη από την κυβέρνηση Τσίπρα για τη θέση αυτή κατόπιν υποδείξεως του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου αλλά και για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην επίτευξη της συμφωνίας Τσίπρα- Ιερωνύμου, η οποία εν τέλει ναυάγησε χάρη στις αντιδράσεις της Ιεραρχίας και όλου του εφημεριακού κλήρου της χώρας! Ο κ. Δήμτσας μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν κατάφερε να άρει τις αντιρρήσεις που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίο για να καταλάβει τη θέση αυτή σε έναν χώρο που ανήκει στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου.

Το ποιός θα είναι ο διάδοχος του κ. Δήμτσα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό. Το βέβαιο είναι ότι έχουν πέσει πολλά ονόματα στο τραπέζι και ο καθ´ύλην αρμόδιος Υπουργός κ. Δένδιας, σπαζοκεφαλιάζει για να καταλήξει στο πρόσωπο εκείνον που θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό και ο Πρωθυπουργός θα τον αποδεχθεί ως τον καταλληλότερο,αν και πολλοί θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έχει και ο ίδιος άποψη για το θέμα αλλά περιμένει να τελεσφορήσει η διαδικασία που προβλέπεται και να καταλήξει με τον κ. Δένδια στο πρόσωπο που θεωρούν ως το πλέον ενδεδειγμένο για να καταλάβει τη θέση αυτή σε μια δύσκολη συγκυρία που απαιτούνται διπλωματικοί χειρισμοί στην επίλυση πολλών θεμάτων που έχουν φτάσει να απασχολούν την Αγιώνυμο πολιτεία .

Τα επικρατέστερα ονόματα τα οποία όπως φαίνεται έχουν φτάσει μέχρι τώρα στο κατώφλι του Μαξίμου και περιμένουν να τους δοθεί το χρίσμα και επισήμως για τη θέση αυτή είναι τα εξής:

• Ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Πασχαλίδης ο οποίος έχει την εύνοια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και είναι γνώστης εξαιρετικός των θεμάτων που απασχολούν το Άγιο Όρος.. Για την τοποθέτησή του στη θέση αυτή έχει δείξει ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, προσωπικός φίλος του κ. Πασχαλίδη από τα έτη της νεότητας.

•Δεύτερος στην λίστα των προτεινομένων ακούγεται ο Καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος, πρώην Σχολάρχης της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο κ. Τρίτος τυγχάνει γνώστης του αντικειμένου όσο λίγοι και θεωρείται από πολλούς το πλέον ενδεδειγμένο πρόσωπο με γνώσεις διπλωματικές και όχι μόνον για να φέρει εις πέρας την αποστολή που θα αναλάβει. Για τον κ. Τρίτο ενδιαφέρεται ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας και άλλοι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες. Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει άριστη άποψη γιαυτόν και αν αποτελέσει επιλογή της κυβέρνησης για λόγους ισορροπιών ο Πατριάρχης δεν θα δυσφορήσει καθόλου.

• Ο πρέσβυς κ. Λάζαρης, εκλεκτός του Πατριάρχη αλλά και γνώριμο πρόσωπο στο κυβερνών κόμμα , επιθυμεί να κατάλαβει τη θέση του Διοικητή του Αγίου Όρους με το ενδύναμο επιχείρημα ότι οι διπλωματικές γνώσεις που διαθέτει αποτελούν το ισχυρό εισιτήριο για τη θέση αυτή.

• Ο ιατρός κ. Λινός επιθυμεί διακαώς από πολλά χρόνια να γίνει Διοικητής του Αγίου Όρους . Έχει την ευχή του Πατριάρχη και μάλιστα κάποια δυναμική Μονή πασχίζει να τον «τοποθετήσει» στη θέση αυτή πάση θυσία.

•Περίοπτη θέση στην λίστα των ενδιαφερομένων κατέχει ο κ Αγγελόπουλος, τέως αντεισαγγελέας του ΑΠ, ο οποίος μάλιστα έχει προβεί σε πλήρη επικοινωνιακή προβολή και εξωστρέφεια της υποψηφιότητάς του σε όλα τα ΜΜΕ, μόνος εξ όλων των φερομένων ως υποψηφίων. Πλην όμως η θέση αυτή πληρώνεται με πολιτική αποπφαση και όχι με επικοινωνιακή προβολή.

•Επίσης οι κ.κ. Καλαντζής, πρώην Βουλευτής Καβάλας και Τάκης Μπαλτάκος, πρώην Γεν. Γραμματέας του Υπ. Συμβουλίου, όπως φαίνεται αποτελούν τα outsider γιαυτή τη θέση, μιας και έχουν και οι δύο πολιτικό παρελθόν. Για τον κ. Καλαντζή μίλησε αρμοδίως και ο Πατριάρχης όπως ακριβώς το έπραξε και για άλλους τρεις υποψήφιους. Ο πρώην Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Παππάς πασχίζει να καταλάβει τη θέση έχοντας ως όπλο του την εντοπιότητά του, αλλά είναι αδύναμο επιχείρημα μπροστά στα ισχυρά προσόντα των άλλων.

Μέσα σε όλα αυτά που αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως υπάρχει και ένα όνομα έκπληξη το οποίο ακούγεται τις τελευταίες ώρες και μαθαίνουμε ότι είναι… εφοπλιστής με γνώσεις και γνωριμίες!

Όλα εξαρτώνται από την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη ο οποίος εντός των επομένων ωρών θα μας βγάλει από την αγωνία και θα ανακοινώσει το νέο Διοικητή .
ΠΗΓΗ: Newpost.gr