You are currently viewing Θεσσαλονίκη και Άγιο Όρος προετοιμάζονται πυρετωδώς να υποδεχθούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Θεσσαλονίκη και Άγιο Όρος προετοιμάζονται πυρετωδώς να υποδεχθούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Η επίσημη υποδοχή στον Οικουμενικό Πατριάρχη και την 8μελή Συνοδεία του, θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος

Πυρετώδεις και εξαντλητικές οι προετοιμασίες στο Άγιον Όρος για την 7η κατά σειρά επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην αθωνική πολιτεία, 19-22 Οκτωβρίου. Και είναι η πρώτη του ως Πατριάρχης στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, στην οποία θα βρεθεί την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου αλλά και σε άλλες Σκήτες και Μονές.

Η επίσημη υποδοχή στον Οικουμενικό Πατριάρχη και την 8μελή Συνοδεία του, θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος – η οποία εορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης του νέου καθολικού της-από τον Πρωτοεπιστάτη, γέροντα Συμεών της Μονής Διονυσίου και τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας, όλους τους ηγούμενους και τους αντιπροσώπους και των 20 Μονών που υπάρχουν στο Άγιο Όρος.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα διανυκτερεύσει στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου θα χοροστατήσει στην πανηγυρική θεία λειτουργία στο ιστορικό Καθολικό της Μονής.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Καρυές, όπου θα προσκυνήσει στο Ναό του Πρωτάτου την εφέστιο εικόνα του Αγίου Όρους την Παναγία «Άγιον Εστί», θα επισκεφτεί το κονάκι της Μονής Εσφιγμένου, τις σκήτες του Αγίου Παντελεήμονα της Μονής Κουτλουμουσίου, Προφήτη Ηλία της Μονής Παντοκράτορα και Αγίου Ανδρέα (Σεράι). Επιπλέον, στις Καρυές, θα επισκεφτεί την Αθωνιάδα Σχολή και θα μιλήσει στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του θα επισκεφθεί επίσης τις Μονές Παντοκράτορος – μία καθαρά σημειολογικής σημασίας επίσκεψη- την Μονή Βατοπεδίου, όπου του ετοιμάζεται θερμή υποδοχή από τον Ηγούμενο Γέροντα Εφραίμ και τους Μοναχούς .

Ενδιαφέρον θα έχουν όσα θα συζητήσουν οι αγιορείτες μοναχοί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη «κεκλεισμένων των θυρών» , για τα θέματα που τους προβληματίζουν και τους διχάζουν όπως είναι το Ουκρανικό.

Εικάζεται ότι πριν την επίσκεψη του Πατριάρχη στο Άγιο Όρος θα έχει γίνει η αλλαγή του Διοικητή του Αγίου Όρους δεδομένου ότι η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης δεν είχε τη συναίνεση του Πατριάρχη και μέχρι σήμερα δεν την έχει αποδεχθεί!

Πλούσιο το πρόγραμμά του και στη Θεσσαλονίκη

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Συνοδεία του, θα μεταβούν στο Άγιον Όρος με σκάφος από την Ουρανούπολη.

Δύο ημέρες πριν ο Πατριάρχης θα είναι στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκονται προσκεκλημένος για σειρά εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».

Επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» , που έχει στόχο να αναδείξει το ιστορικό παρελθόν της πόλης για την καλύτερη ιστορική αξιοποίησή του έχει τεθεί ο Γέρων Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Κατά την παραμονή του στην Θεσσαλονίκη ο κ. Βαρθολομαίος και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου και θα παραστεί σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Ροτόντα, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, αλλά και στο Επταπύργιο, όπου μετά από πρόσκληση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, θα τελέσει τα θυρανοίξια του Αγίου Ελευθερίου.

Ο μικρός ναός που βρίσκεται μέσα στο κτίριο των πρώην φυλακών, ανακαινίστηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ενώ πέρσι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την κατασκευή του από τον έγκλειστο στις φυλακές του Επταπυργίου, την διετία 1917-1918, αρχιμανδρίτη Μιλχισεδέκ Μακρή, εμβληματική προσωπικότητα.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν σε κάποιο σημείο του ταξιδιού του Πατριάρχη σε Θεσσαλονίκη και Άγιο Όρος θα μεταβεί να τον συναντήσει και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, αν το πρόγραμμά του το επιτρέπει!

ΠΗΓΗ newpost.gr