You are currently viewing Οι πρώτες πληροφορίες- σκέψεις και προβληματισμοί για την πλήρωση της Μητρόπολης Φθιώτιδος

Οι πρώτες πληροφορίες- σκέψεις και προβληματισμοί για την πλήρωση της Μητρόπολης Φθιώτιδος

Του Σωτήρη Τζούμα

Ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονος ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος εντελώς απρόσμενα έφυγε του κόσμου τούτου για την άνω Ιερουσαλήμ.
Μετά από εικοσιτρία έτη ευκλεούς ποιμαντορίας στην νευραλγική αυτή Μητρόπολη, άφησε πίσω του έργο θαυμαστό, το οποίο καλείται να συνεχίσει ο διάδοχός του!
Και μπορεί ένας θάνατος να μας λυπεί κατά τα ανθρώπινα, ωστόσο στη ζωή της Εκκλησίας μας υπάρχει φυσική συνέχεια. Και εκεί έγκειται το μεγαλείο της Αποστολικής διαδοχής που είναι απόλυτα συνυφασμένη με την εκλογή των Μητροπολιτών μας.
Η πλήρωση της Μητρόπολης Φθιώτιδος δεν είναι μια απλή περίπτωση, μιας οποιασδήποτε Μητρόπολης.
Πρόκειται για μία προνομιούχο και σημαντική επαρχία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος. Ευρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και είναι αχανής- αχανεστάτη.
Γιαυτό και όχι τυχαία, θεωρείται μετά την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μία από τις τρείς μεγαλύτερες Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Σύντομα η Ιεραρχία και συγκεκριμένα τον προσεχή Οκτώβριο, στην τακτική σύγκλησή της, θα κληθεί να εκλέξει τον διάδοχο του Νικολάου.
Μπορεί να είναι ακόμη νωπό το χώμα που σκέπασε το σώμα του αείμνηστου Ιεράρχη, αλλά οι φήμες περί της διαδοχής δίνουν και παίρνουν και παράλληλα οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Ιεραρχών αλλά και οι πιέσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο.
Όλα ξεκίνησαν από την επόμενη ώρα που έγινε γνωστό ότι ο Φθιώτιδος Νικόλαος εκοιμήθη.Έτσι γίνεται πάντα.
Αυτή είναι η ανθρώπινη πορεία των πραγμάτων!
Και τώρα ποιός;
Αυτό το ερώτημα διακινείται από στόμα σε στόμα και υπεύθυνος για να το απαντήσει είναι κατά την ισχύουσα παράδοση στην Εκκλησία μας,μόνον ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, γιατί αυτός θα δώσει το χρίσμα στον εκλεκτό!
Πολλοί γαρ εισί κλητοί, αλλά ο εκλεκτός είναι ένας!
Εμείς εδώ θα σας παρουσιάσουμε σήμερα ότι ακούγεται μέχρι τώρα και θα καταθέσουμε και τη γνώμη μας για το θέμα της εκλογής μιας τόσο σημαντικής Μητρόπολης.

Θα ξεκινήσουμε από τον προβληματισμό που είχε ο μεγάλος οραματιστής Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος ανησυχούσε για την επόμενη μέρα στην Εκκλησία και γιαυτό ήθελε, μεταξύ των άλλων, να εισηγηθεί και να εφαρμόσει ένα είδος «Εκκλησιαστικού Καποδίστρια» στα όρια των Μητροπόλεων,για να πάψει επιτέλους η υφιστάμενη αδικία: άλλες Μητροπόλεις να είναι αχανείς και εύρωστες οικονομικά και άλλες μικρές και να φυτοζωούν, μη δυνάμενες να ανταποκριθούν ακόμη και στα στοιχειώδη λειτουργικά τους έξοδα.
Είχε λοιπόν από τότε σκεφτεί να αρχίσει το έργο αυτό από την μεγάλη Μητρόπολη Φθιώτιδος και να επεκταθεί σιγά- σιγά και στις υπόλοιπες Μητροπόλεις.

•Σχέδιο διχοτόμησης της Μητρόπολης

Υπήρχε λοιπόν από τα χρόνια του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, σχέδιο διχοτόμησης της Μητρόπολης Φθιωτιδος σε δύο βιώσιμες Μητροπόλεις.
Η νέα Μητρόπολη θα έφερε τον τίτλο Αταλάντης ή Στυλίδος. Δυστυχώς όμως, ο μακαριστός Νικόλαος ενώ στην αρχή συνεργάσθηκε προς επίτευξη αυτού του σχεδίου, στη συνέχεια επηρεασμένος από τους συνήθεις υπόπτους που έβλεπαν στο όραμα του Χριστόδουλου ιδιοτελείς σκοπούς( ότι ήθελε δήθεν να αυξήσει τον αριθμό των εκλεγέντων υπ´αυτού Μητροπολιτών για να μπορεί να περνάει ότι θέλει στην Ιεραρχία, λες και θα ζούσε αιώνια) πολέμησαν το σχέδιο αυτό και το ματαίωασαν.
Αν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήθελε να αφήσει πίσω του ένα τέτοιο ίχνος, θα μπορούσε να το συνεχίσει από το σημείο που σταμάτησε ο Χριστόδουλος και να εκλέξει όχι έναν αλλά δύο
Μητροπολίτες για το νομό Φθιώτιδος. Και σε αυτό θα έχει στο πλευρό του την κυβέρνηση και μάλιστα τον υπουργό Οικονομικών που είναι πετυχημένος και αγαπητός σε όλους βουλευτής της περιοχής.
Το αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στις Μητροπόλεις Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων αλλά και στις Αιτωλίας και Αναρνανίας,Ηλείας, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.ά.
Τα όρια όμως, να είναι βιώσιμα για όλους και όχι να κρατήσουν οι παλιοί το φιλέτο (λες και θα ζήσουν αιώνια) και να δώσουν στους νέους το κόκαλο!
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αν ήταν πρόθυμος να ασχοληθεί με ένα τέτοιο θέμα θα άφηνε πίσω του τη φήμη του μεγάλου μεταρρυθμιστή της Εκκλησίας μας!

•Οι υποψηφιότητες

Με βάση ,λοιπόν, την παρούσα κατάσταση ας δούμε τί ακούγεται μέχρι τώρα για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδος.
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. Ακούει τις εισηγήσεις που του γίνονται και απαντά, όπως λένε, μονολεκτικά: θα δούμε!
Προφανώς για τον Αρχιεπίσκοπο δεν ήλθε ακόμη η ώρα για να πάρει την απόφαση για το ποιόν θα προωθήσει
Αλλά ας δούμε τί ακούγεται:

•Εξ όσων γνωρίζουμε πρώτος στη λίστα των ενδιαφερομένων ακούγεται ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Σάπιος, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Φθιώτιδος, πρώην Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης κατά τα έτη της Αρχιερατείας του μακαριστού Δαμασκηνού. Υπήρξε συνυποψήφιος για την Μητρόπολη Φθιωτιδος το 1996 με τον Νικόλαο.
Οι πληροφορίες που έχουμε λένε ότι θα το θέσει στον Αρχιεπίσκοπο και από εκεί θα εξαρτηθεί το τί θα πράξει στη συνέχεια. Τον Αρχιμ. Ιγνάτιο θέλουν όλες οι τοπικές αρχές( βουλευτές, περιφερειάρχης, δήμαρχος κ.ά.) και θα το θέσουν και στον Αρχιεπίσκοπο.

• Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, τοποτηρητής της Μητρόπολης Φθιώτιδος, ακούγεται ότι βολιδοσκοπεί τους Αρχιερείς για το αν θα έχει τη στήριξή τους στην περίπτωση που θα προτάξει τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Δαμασκηνό Κιαμέτη για υποψήφιο. Πρόκειται για τον κληρικό που είχε επιχειρήσει να εκλεγεί Μητροπολίτης Φιλίππων έχοντας το χρίσμα από τον Αρχιεπίσκοπο. Οι πληροφορίες μας λένε οτι ο Σεβ. Δημητριάδος Ιγνάτιος θα το θέσει στην Αρχιεπίσκοπο και από την απάντηση που θα πάρει θα επαναπροσδιορίσει τις αποφάσεις του.

• Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος εκ των ομόρων της Μητρόπολης Φθιώτιδος ακούγεται ότι θα ήθελε να προωθήσει τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι δεν έχει ελπίδες στην παρούσα φάση να στεφθεί από επιτυχία η προσπάθεια δεδομένου ότι τον Οκτώβριο, κατά την σύγκληση της Ιεραρχίας θα εκλεγεί Επίσκοπος ο Αρχιγραμματέας Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, δεξιός βραχίονας του Σεβ. Χαλκίδος. Θα ήταν λίγο προκλητικό για την Ιεραρχία, να υπάρξουν την ίδια μέρα δύο εκλογές Ιεραρχών που προέρχονται από την Μητρόπολη Χαλκίδος.

• Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος λέγεται ότι θα θέσει ή έθεσε ήδη στον Μακ. Αρχιεπίσκοπο το θέμα της υποψηφιότητας του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Καλλινίκου Γεωργάτου. Οι καλώς γνωρίζοντες τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο λένε ότι αυτή τη στιγμή μιά τέτοια υποψηφιότητα δεν θα περάσει.

• Επίσης ο Αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος, γραμματέας στο συνοδικό γραφείο προσκυνηματικών περιηγήσεων και στενός συνεργάτης του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσοστόμου στον τομέα του Θρησκευτικού Τουρισμού, λέγεται ότι θα προσπαθήσει έως τον Οκτώβριο να προτάξει ενδύναμα την υποψηφιότητά του, εκμεταλλευόμενος την γνωριμία και συνεργασία του με τοπικούς παράγοντες του νομού Φθιώτιδος και της ευρύτερης περιφέρειας.

Αυτά είναι τα πρώτα ονόματα που ακούστηκαν μέχρι στιγμής ως αιτήματα Μητροπολιτών για τα πνευματικά τους αναστήματα.

Στο μεταξύ σε επίπεδο συζητήσεων μεταξύ των Ιεραρχών εξαιτίας της ειδικής περίπτωσης της Μητρόπολης (μεγάλη και όμορη σχεδόν με την Αθήνα) έγινε λόγος ακόμη και για εκλογή δια μεταθέσεως. Έχουν ακουστεί ονόματα Ιεραρχών που θα ήθελαν την μετάθεσή τους στην Μητρόπολη Φθιώτιδος όπως για παράδειγμα ο Σεβ. Κιλκισίου Εμμανουήλ αλλά η περαιτέρω ανάλυση του θέματος προκαλεί θυμηδία!

• Ωστόσο τα δύο ονόματα που ακούγονται από προχθές και αποτελούν δυναμικές υποψηφιότητες όπως λένε αυτοί που ξέρουν από μέσα τα γεγονότα,είναι του Τιτουλάριου Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθαγγέλου- στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου από τα έτη που ήταν Θηβών και Λεβαδείας – και του Θεοφ. Επισκόπου Θεσπιών Συμεών, Πρωτοσυγκέλλου της Ιερας Αρχιεπισκοπής και δεξιού βραχίονα του Αρχιεπισκόπου τα τελευταία χρόνια.

Οι υποστηρικτές της πρώτης υποψηφιότητας κάνουν λόγο για αποκατάσταση μίας εκκρεμότητας η οποία έχει πάρει διαστάσεις αδικίας προς το πρόσωπο του Αγαθαγγέλου. Βλέπει από το 2008 να φεύγουν από το Συνοδικό Μέγαρο ως Μητροπολίτες κληρικοί νεώτεροι αυτού και αυτός να μένει πίσω να πληρώνει το τίμημα της εκλογής του σε Επίσκοπο από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Παράλληλα οι υποστηρικτές της προαγωγής του Αγαθαγγέλου θεωρούν ότι αυτή θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και στη Μητρόπολη Γλυφάδας, αφού μπορεί να συμπαρασύρει την προαγωγή του αδικημένου Αρχιμ. Αλεξίου Ψωίνου σε Επίσκοπο, στη θέση του Φαναρίου και την τοποθέτησή του ως Γενικού Διευθυντή στην Αποστολική Διακονία.

Οι εισηγητές της υποψηφιότητας του Επισκόπου Θεσπιών Συμεών υποστηρίζουν ότι θα είναι μία επάξια προαγωγή ενός στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου, το προφίλ του οποίου ετρώθη ελαφρώς εντός της Ιεραρχίας εξαιτίας της συμφωνίας Τσίπρα- Αρχιεπισκόπου, επειδή ο άνθρωπος υπεδέχετο καθηκόντως στην Αρχιεπισκοπή τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας αυτής.

Όλα αυτά αποτελούν σκέψεις και συζητήσεις των άλλων. Το πώς σκέφτεται ο Αρχιεπίσκοπος που έχει τον τελευταίο λόγο δεν το γνωρίζουμε ακόμη, ούτε σε επίπεδο φημών!
Κάνουμε μία πρώτη καταγραφή των πληροφοριών αυτών και είμαστε εδώ να παρακολουθούμε τις όποιες εξελίξεις. Εως τον Οκτώβριο που θα συγκληθεί η Ιεραρχία έχουμε να ακούσουμε πολλά και να γίνουν περισσότερα.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr