Νεός Μητροπολίτης Κιτίου ο Νεκτάριος

Νέος Μητροπολίτης Κιτίου εξελέγη ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος,
ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και θα ενθρονιστεί το απόγευμα της 6ης Αυγούστου, ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπως δήλωσε ο ίδιος.
Μετά την εκλογή του ο νέος Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος δήλωσε πως «επιστρέφω στη Λάρνακα, τον τόπο καταγωγής μου, με πνεύμα θυσίας και με τη διάθεση να αναλώσω εαυτόν για το καλό της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, δηλαδή, όπως εξήγησε, για τον λαό της Λάρνακας και όλης της μητροπολιτικής μας περιφέρειας».

Ερωτηθείς αν αισθάνεται ιδιαίτερα βαρύ το φορτίο της διακονίας από τον μητροπολιτικό θρόνο Κιτίου δοθέντος ότι ο πρώτος Μητροπολίτης Κιτίου ήταν ο Άγιος Λάζαρος, ο Κιτίου Νεκτάριος είπε πως είναι ιδιαίτερα βαρύ το φορτίο καθώς πρώτος Επίσκοπος Κιτίου ήταν ο Άγιος Λάζαρος και επειδή τον διαδέχθηκαν πλειάδα αξιολόγων Αρχιερέων.

«Αισθάνομαι το βαρύ φορτίο, αλλά ταυτόχρονα φέρω την ελπίδα ότι δια πρεσβειών του Αγίου Λαζάρου θα μπορέσουμε να φέρουμε σε αίσιο πέρας το έργο που μας ανέθεσε η Εκκλησία», δήλωσε συγκινημένος.

Ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο, η οποία με την ιερή της ψήφο του ανέθεσε τη διαποίμανση της Ιερής Μητρόπολης Κιτίου, ταυτόχρονα ανέφερε πως νιώθει ευγνώμων προς τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου και στον λαό της Λάρνακας για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και την ομόφωνη απόφαση της για την ανάθεση της Μητροπόλεως στον ίδιο.

Σε ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής αναφέρεται ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ και επικύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη Μητροπολίτη Κιτίου που έγιναν την Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019.

Προστίθεται ότι σε αυτό το πλαίσιο κατήρτισε το τριπρόσωπον με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 28ης Ιουλίου 2019, από τον λαό.

Διευκρινίζεται ότι το τριπρόσωπο απαρτιζόταν από τον Επίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο, τον Αρχιμανδρίτη Ευμένιο Σίππη και τον Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο και προστίθεται ότι η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε με μυστική ψηφοφορία ως νέο Μητροπολίτη Κιτίου τον Επίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο.

Η Ιερά Σύνοδος στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι η ημερομηνία ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Κιτίου θα ανακοινωθεί αργότερα.

Ο Επίσκοπος Αρσινόης εξελέγη για τον Μητροπολιτικό θρόνο Κιτίου εξασφαλίζοντας το 70,24% των ψήφων, έναντι του Αρχιμανδρίτη Ευμένιου ο οποίος έλαβε ποσοστό 29,25%.

Η έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου άρχισε στις 19.00 και στις 19.30 οι Αρχιερείς εν πομπή εισήλθαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη όπου υπεγράφη η πράξη της εκλογής. Κατά την έξοδο των Αρχιερέων από την Αρχιεπισκοπή ήχησαν οι καμπάνες του ναού.

Εντός του ναού αναγνώσθηκε η κανονική πράξη, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι με 15 ψήφους (ομόφωνα) η Ιερά Σύνοδος ανέδειξε Μητροπολίτη Κιτίου τον Νεκτάριο.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα μέλη της Συνόδου είναι 16- απουσίαζε η ψήφος του Κιτίου, της χηρευούσης έως τότε Μητρόπολης που πληρώθηκε με την εκλογή του Νεκταρίου.

Ακολούθως μέσα από τις επευφημίες των κληρικών, ιερωμένων και λαϊκών ο νέος Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος εισήλθε στον ναό του Αγίου Ιωάννη και ασπάσθηκε το χέρι του Αρχιεπισκόπου και ακολούθως αποδεχόμενος την απόφαση της Ιεράς Συνόδου ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την ψήφο τους.

Στη συνέχεια και πάλι εν πομπή οι Αρχιερείς επέστρεψαν στην Αρχιεπισκοπή, όπου ο Κιτίου Νεκτάριος δέχθηκε τα συγχαρητήρια κλήρου και λαού