You are currently viewing Η Λαμία και όλος ο νομός Φθιώτιδος αποχαιρετά τον Ποιμενάρχη Νικόλαο

Η Λαμία και όλος ο νομός Φθιώτιδος αποχαιρετά τον Ποιμενάρχη Νικόλαο

Με δάκρυα στα μάτια και θλίψη ανείπωτη, υπό τους πένθιμους ήχους των καμπαναριών ολοκλήρου της πόλεως Λαμίας, το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουλίου, ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, συμπραστατούμενοι από τους Κληρικούς, τους Άρχοντες και τον πενθηφόρο Λαό της Φθιώτιδος, υποδέχθηκαν το σκήνωμα του μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου, στο ύψος του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας.

Εν πομπή έφθασαν στον Καθεδρικό Ναό , όπου ετέθη το σκήνωμα σε λαϊκό προσκύνημα και ευθύς αμέσως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος ετέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Πλήθος πιστών κάθε ηλικίας με αμείωτο ρυθμό περνούν συνεχώς από το Ναό προκειμένου να ασπασθούν για τελευταία φορά την χείρα του Ποιμενάρχου μας και να λάβουν την Αρχιερατική ευχή του πνευματικού μας Πατέρα, δίδοντάς του τον ασπασμό της αγάπης και του σεβασμού. Ανελλιπώς οι Ιερείς διαβάζουν το Ιερό Ευαγγέλιο, ως είθισται κατά την τάξη της Εκκλησίας μας.

Στις 9:00 το βράδυ της Κυριακής ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων των Κληρικών των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως μας, πνευματικών τέκνων και συνεργατών του μακαριστού Ποιμενάρχου μας.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε με λόγια συγκινητικά για τον Ποιμενάρχη μας, αναφερόμενος στην αδελφική τους σχέση και σκιαγραφώντας δι’ολίγον την αγιασμένη και αγιοπνευματική προσωπικότητά του, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι μια μοναδική και ιδιαίτερη στιγμή για τον καθέναν από εμάς. Ένα συλλείτουργο ξεχωριστό για όσους λάβαμε μέρος τούτη τη βραδιά σε αυτή την αγρυπνία.

Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος: « Ο Πνευματικός μας Πατέρας μας με την αγία ζωή του μας άφησε παράδειγμα συνέσεως, συνέπειας και αγάπης».

Ως κεραυνός εν αιθρία ακούστηκε στην Φθιώτιδα και σε ολόκληρο τον κόσμο η θλιβερή είδηση της αιφνίδιας Εκδημίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιουλίου. Η Φθιώτιδα έχασε τον Πνευματικό της Πατέρα και Ηγέτη. Τον οδηγό και καθοδηγητή της και η Εκκλησία της Ελλάδος έχασε ένα φωτισμένο Ιεράρχη, ο οποίος έργοις και λόγοις εργάσθηκε άοκνα για το καλό της Εκκλησίας και της Πατρίδος.

Οι Κληρικοί, οι Άρχοντες και ο πιστός λαός με αισθήματα βαθυτάτης θλίψεως εκφράζουν την λύπη τους και το μεγάλο κενό , το οποίο αφήνει ο Πατέρας μας.

Το πρωί της Κυριακής 28 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, κατέφθασε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και με εμφανή τη συγκίνηση ετέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τιμώντας τον Πνευματικό του πατέρα.

Με δάκρυα στα μάτια και με λόγια βγαλμένα από την καρδιά του, ωμίλησε για τον μακαριστό Μητροπολίτη μας κυρό Νικόλαο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Σήμερα είναι ημέρα λύπης και πένθους για την Εκκλησία της Φθιώτιδος και την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος, πήρε το πλοίο για να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι προς την πόλη που ποθούσε από μικρός, την Βασιλεία των Ουρανών. Μας άφησε ορφανούς και μας αιφνιδίασε προκειμένου να πάει στην ουράνια

βασιλεία και να βρει πλούσια την ανταμοιβή των κόπων του. Γιατί απ’ όπου πέρασε κοπίασε. Εργάσθηκε πολύ και με τελειότητα. Ήθελε να αφήσει το καλλίτερο για την Φθιώτιδα, την οποία αγάπησε πολύ. Ένα μεγάλο Εκκλησιαστικό κεφάλαιο κλείνει για την Εκκλησία της Φθιώτιδος. Μία μεγάλη προσωπικότητα χάνεται για την Εκκλησία της Ελλάδος, την κερδίζει ο Ουρανός, όπου πλέον εκεί θα έχουμε ακόμη έναν παρατηρητή με τον Άγιο Θεό, ο οποίος θα πρεσβεύει και θα δέεται για μας, ακοίμητα, καθημερινά στην κάθε φάση της ζωής μας, έτσι ώστε να μας διακραττεί και να μας ενισχύει υπενθυμίζοντας μας να πορευόμαστε σύμφωνα με τα όσα αυτός μας εδίδαξε. Με την αγία ζωή του μας άφησε παράδειγμα συνεπείας , συνέσεως και αγάπης. Είχε σκοπό πρώτα απ’ όλα το συμφέρον της Εκκλησίας και μετά για την ανάπαυση των ανθρώπων και εργάσθηκε για το συμφέρον και της Τοπικής Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι τοποθετήσεις και οι εισηγήσεις του στην Ιεραρχία και η έκφραση της γνώμης του θα μείνουν μοναδικές. Αποδεικνύουν την σοβαρότητα, την σύνεση, την ωριμότητα και την σοφία του Μεγάλου Ιεράρχου. Ας έχουμε όλοι την ευχή του».

Μετά την ολοκλήρωση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος ετέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου πατρός και Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου, ευχόμενος ο Πανάγαθος Θεός να τον κατατάξει στους κόλπους του παραδείσου και να του χαρίσει την χαρά της αιωνίοτητος και της Ουράνιας Βασιλείας Του.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου