You are currently viewing Τώρα είναι όλοι ευχαριστημένοι με την κυβέρνηση

Τώρα είναι όλοι ευχαριστημένοι με την κυβέρνηση

του Σωτήρη Τζούμα

Τα πρώτα δείγματα γραφής εξαιρετικά και οι προθέσεις πρωθυπουργού και υπουργών δείχνουν ότι θέλουν να πετύχουν!

Είναι νωρίς για να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε σε όλα τα σημεία την νέα Κυβέρνηση.

Για να το κάνουμε αυτό σωστά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τη μέρα που θα παραδώσει τη σκυτάλη.

Η πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πάντως όλα τα εχέγγυα για να πετύχει.

Έχει την συνταγή της επιτυχίας γραμμένη στην ούγια της.

Τα πρώτα δείγματα γραφής εξαιρετικά και οι προθέσεις πρωθυπουργού και υπουργών δείχνουν ότι θέλουν να πετύχουν!

Ωστόσο αν δεν βάλεις γκολ δεν σου λέει κανείς ότι κέρδισες. Και δώ το παιχνίδι μόλις άρχισε!

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξελιχθεί ως αποτελεσματική. Έχει μελετημένο σχεδιασμό και οι ρόλοι από τους πρώτους εως τους τελευταίους έχουν δοθεί σε πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης.

Το πρόσωπο που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυβέρνηση είναι ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος αναλαμβάνει μία εμβληματική αποστολή κοντά στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Υπουργός που ανέλαβε το πιο ευαισθητο χαρτοφυλάκιο της διακυβέρνησης δεν ανήκει στη ΝΔ. Αντιθέτως σε όλο του τον πολιτικό βίο ήταν απέναντι.

Ο Μητσοτάκης τον επιστράτευσε ως τον πλέον ειδικό και κατάλληλο γιαυτή τη θέση.

Ως αυτόν που θα στείλει χωρίς αναστολές τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια και θα κάνει την περιοχή φιλική στους κατοίκους της και στους επισκέπτες.

Η αποστολή του είναι από εκείνες που μπορεί να σε οδηγήσουν είτε σε θρίαμβο, είτε σε καταστροφή.

Αν πετύχει, θα το πιστωθεί μεν ο ίδιος (όπως έγινε με τη τη σύλληψη της 17Ν) αλλά και ο Πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης που τον επέλεξε.

Αν δεν πετύχει, θα είναι η μεταγραφή που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Την απόφαση πάντως για το πρώτο ξύλο,δεν θα την πάρει ένας Δεξιός Υπουργός, αλλά ο σύντροφος Μιχάλης …

Και μιας και είμαστε στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη, να πούμε ότι από το ΠΑΣΟΚ έρχεται και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο πολυπράγμων Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ΕΛΑΣ επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου και φίλος του πρώην ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά.

Η τοποθέτηση του Οικονόμου έκανε πολλούς να αναρωτηθούν γιατί ο εξωκοινοβουλευτικός Οικονόμου στη θέση αυτή και γιατί όχι ο κοινοβουλευτικός Δημοσχάκης;

Και το ερώτημα δεν είναι ρητορικό.

Βλαστός του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι και ο φέρελπις υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Όλοι γιαυτόν μιλούν σήμερα! Ελπίζουμε να συνεχίσει να επικρατεί η καλή γνώμη που μεταφέρεται από στόμα σε στόμα.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπήρξε δεξιός βραχίων του κ. Βενιζέλου όταν εκείνος ηγείτο του Πολιτισμού. Προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και η επιλογή της δεν είναι καθόλου τυχαία.

Ενδεχομένως η ολοκλήρωση του project του Ελληνικού ν´αποτελεί το κύριο μέλημά της. Αλλά το Υπ. Πολιτισμού είναι ένα υπουργείο εκπλήξεων και αυτό θα το καταλάβουμε πριν εκπνεύσει το πρώτο εξάμηνο.

Επί ΠΑΣΟΚ, ως συνεργάτης του κ.Χρυσοχοϊδη, μπήκε στον χώρο της ευρύτερης πολιτικής ο δεξιός βραχίων του Πρωθυπουργού στο κυβερνητικό έργο σήμερα Άκης Σκέρτσος.

Η θητεία του στον ΣΕΒ μπορεί να αξιολογήθηκε δυσμενώς από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό ήταν άδικο.

Μπορεί να υπηρέτησε ως εργαζόμενος στον ΣΕΒ τα συμφέροντα των βιομηχάνων αλλά δεν υπήρξε ποτέ ένας άλλος ….Πετσίτης!

Η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι μία νέα γυναίκα με εξαιρετικά ακαδημαϊκά προσόντα, που αναλαμβάνει την Κοινωνική Πρόνοια ως υφυπουργός Εργασίας. Κέρδισε στις εντυπώσεις με την παρουσία της, την ευγένειά της και το βαρύ βιογραφικό της! Ας ελπίσουμε ότι θα μας καταπλήξει και με το έργο της.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μπορεί να το επιθυμούσε , αλλά δεν θα πάει για Επίτροπος. Οι Ευρωπαίοι δεν μας δίνουν θέση Αντιπροέδρου.

Αντ´αυτού ο Σχοινάς. Ακούγονται τα καλύτερα γιαυτόν αλλά δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα το να στέλνεις έναν υπάλληλο, έστω και ανώτατο της Ε.Ε.,να σε εκπροσωπήσει ως Επίτροπος.

Η οικογένεια Καραμανλή με τον μικρό Κώστα Καραμανλή, πήρε ένα κρίσιμο υπουργείο (Μεταφορών και Υποδομών), που αποτελεί παράδοση για την οικογένεια.

Στο Μεταφορών πήρε υφυπουργείο και η άλλη πολιτική οικογένεια, των Κεφαλογιάννηδων, αφού η Όλγα αρνήθηκε το υπουργείο Τουρισμού αν δεν είχε στο ίδιο χαρτοφυλάκιο και τον Πολιτισμό. Γιατί δεν το πήρε; Πολλά λέγονται για το Ελληνικό αλλά όποιος ξέρει τον Μητσοτάκη ξέρει τί φταίει και πώς λειτουργεί!

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως παραδοσιακός πολιτικός γόνος, είχε ειδική μεταχείριση. Έγινε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και θα αναφέρεται απ´ ευθείας στον Πρωθυπουργό, όχι στον υπουργό.

Το ίδιο και ο Γιώργος Κουμουτσάκος- που μπορεί να θεωρεί ότι κακόπεσε ως αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική. Λουλούδι τύπου τσουκνίδας με αγκάθια!

Δεν υπάρχουν άλλοι υπουργοί αναπληρωτές. Όλοι οι άλλοι είναι υφυπουργοί, δηλαδή κάτω από τον επικεφαλής υπουργό.

Η περίπτωση του Αντώνη Διαματάρη, υφυπουργού Αποδήμου Ελληνισμού, είναι αυτό που λέμε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση! Παράλληλα η αξιοποίησή του αποτελεί παλιό σχέδιο- για να μην πω πολιτικό όνειρο- του αειμνήστου Πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη με τον οποίο συνεδέετο με παλιά οικογενειακή φιλία και σχέση. Αν ο Αντώνης Διαματάρης θέσει σε εφαρμογή όλη την τεχνογνωσία που έχει για τον απόδημο Ελληνισμό θα αφήσει πίσω του έργο θαυμαστό.

Οι δύο αντιπρόεδροι πήραν τα κορυφαία παραγωγικά υπουργεία.

Μπορεί να φαίνεται ότι κρατούν καυτές πατάτες στα χέρια, αλλά ο Πρωθυπουργός θα είναι εδώ για να σβήνει τις φωτιές που θα ανάβουν!

Ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε ως κορυφαίος των βουλευτών το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ. Έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Η απουσία ωστόσο της Ντόρας Μπακογιάννη απουσιάζει από τις υπουργικές καρέκλες. Είναι επιεικώς άδικο, πάντως,να θεωρείται προϊόν οικογενειοκρατίας η τοποθέτηση της Ντόρας σε υπουργική καρέκλα.

Η εκλογή του Κώστα Τασούλα σε Πρόεδρο της Βουλής αποδεικνύει εκτός των άλλων την επιθυμία του Πρωθυπουργού να αναβαθμίσει την ποιότητα της κοινοβουλευτικής ζωής. Η Βουλή των Ελλήνων απέκτησε τον δικό της Όσκαρ Ουάιλντ.

Ο Βασίλης Κικίλιας λένε κάποιοι ότι αρχικά μπορεί να απογοητεύτηκε επειδή αξιωματικούς ονειρευόταν, αλλά βρέθηκε με γιατρούς και νοσοκόμες. Αλλά όσο περνά ο καιρός θα προσαρμόζεται στο ευαίσθητο υπουργείο που ανέλαβε! Και το θέμα της υγείας αν καταφέρει να το βάλει σε σωστές βάσεις θα του εξασφαλίσει την πρωτοκαθεδρία στην αστική- και γιαυτό ευάλωτη- περιφέρεια που εκλέγεται .

Η Κεραμέως πήρε ως λάφυρο το Παιδείας, δηλαδή αυτό που περίμενε και το κέρδισε με την εκλογική της επίδοση. Μένει να δούμε τις γνώσεις που λάνσαρε ότι κατέχει είναι βιωματικού χαρακτήρα και όχι θεωρίες.

Ο Βορίδης στο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να φαίνεται προς τα έξω ότι αδικήθηκε αλλά «προς το τελευταίο εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται!». Ο Μάκης ξέρει να ξεχωρίζει και με το λόγο του και με τη δουλειά του.

Ο Θεοχάρης λένε ότι είδε ως ανέλπιστο δώρο το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού -για καινούργιος στο κόμμα.Αλλά ο Τουρισμός θέλει προσοχή: ή σε ανεβάζει ή σε χαντακώνει!

Το υπουργικό συμβούλιο έχει μόλις πέντε γυναίκες. Αυτό μπορείς να το δεις από διάφορες πλευρές. Κάποιος θα πει ότι είναι αποτέλεσμα συντηρητικής προσέγγισης του Πρωθυπουργού . Αλλά ο κ.Μητσοτάκης είμαι βέβαιος ότι θα απαντούσε ότι δεν κάνει επιλογές ανάλογα με το φύλο των συνεργατών του.

Για πρώτη φορά, όχι μόνο έχουμε πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, αλλά τείνουν να αποτελέσουν και την ποιοτική αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης.

Γενικώς αν τους δεις όλους αλλά και έναν προς έναν, σχηματίζεις την εντύπωση ότι ο Μητσοτάκης ήθελε να φτιάξει μία κυβέρνηση που να είναι και να δείχνει ισορροπημένη, ανάμεσα στην Δεξιά και στο Κέντρο, προτάσσοντας ένα τεχνοκρατικό προφίλ, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους παγιωμένους κομματικούς συσχετισμούς.

Κάπως έτσι όλοι τακτοποιούνται, δείχνουν ικανοποιημένοι και η γκρίνια σταματά πριν καν αρχίσει.

ΠΗΓΗ: newpost.gr