You are currently viewing Πώς θα αντιμετωπίσει η επερχόμενη Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος το φαινόμενο των ανήμπορων Ιεραρχών;

Πώς θα αντιμετωπίσει η επερχόμενη Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος το φαινόμενο των ανήμπορων Ιεραρχών;

Του Σωτήρη Τζούμα

Σήμερα υπάρχουν πολλοί Αρχιερείς που θα έπρεπε να παραδώσουν τη σκυτάλη σε νεώτερους κληρικούς!

«Ξαναζωντάνεψε» τον προκάτοχό του Γέροντα Μητροπολίτη Χρυσόστομο, ο Σεβ.Περιστερίου Κλήμης
«Ξαναζωντάνεψε» τον προκάτοχό του Γέροντα Μητροπολίτη Χρυσόστομο, ο Σεβ.Περιστερίου Κλήμης
Η παρούσα Σύνοδος η οποία αποτελείτο ως επί το πλείστον από νέους Ιεράρχες, παραδίδει την σκυτάλη σε λίγο.
Απο 1ης Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει η νέα Σύνοδος και κάποια από τα νέα Συνοδικά μέλη είναι σε ηλικία απόσυρσης. Μάλιστα οι πληροφορίες μας λένε ότι το θέμα αυτό αποτελεί εσχάτως έναν μεγάλο πονοκέφαλο για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος παρά τα 81 χρόνια του και τα κινητικά προβλήματα που έχει, διαθέτει σώας τας φρένας και διοικεί με όρεξη δρομέως το σκάφος της Εκκλησίας.

Η παρούσα Σύνοδος εξεπλήρωσε στο ακέραιο το καθήκον της και επιτέλεσε σημαντικό έργο, αν και δεν τόλμησε να θίξει ορισμένα θέματα που θεωρούνται ταμπού για την Εκκλησία και τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο, όπως είναι το θέμα των ανήμπορων και γερόντων Ιεραρχών οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και σέρνονται κυριολεκτικά δίνοντας μάχες για να κρατηθούν στο θρόνο τους για να μη χάσουν τα προνόμιά τους.

Και αφού δεν τόλμησε να θίξει το θέμα αυτό η παρούσα Σύνοδος, φαντασθείτε τί έχει να γίνει ή τί δεν θα γίνει στην επόμενη συνοδική περίοδο, δεδομένου ότι στη σύνθεσή της περιλαμβάνονται Γέροντες Ιεράρχες και μάλιστα ο ένας εξ αυτών θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από καιρό αφού από την προηγούμενη τετραετία(το 2015), κατά την οποία συμμετείχε και πάλι ως Συνοδικό μέλος, δεν είχε αίσθηση των τεκταινομένων και πολλές φορές ήλθε σε δύσκολη θέση ενώπιον των συνεπισκόπων του.
Τηρουμένων των αναλογιών σκεφτείτε τί έχουμε να περιμένουμε τώρα.
Αλλά ενώ απασχολεί εμάς αυτό και μας προβληματίζει δεν φαίνεται να απασχολεί εξίσου την διοίκηση της Εκκλησίας και μάλιστα τον Αρχιεπίσκοπο, από τον οποίο εξαρτάται το θέμα.

Και το θέμα είναι σοβαρό. Και όσο περνά ο καιρός λαμβάνει διαστάσεις που σε λίγο θα γίνουν ανεξέλεγκτες! Σαφώς και υπάρχει θέμα ανήμπορων Ιεραρχών που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
Και η διοίκηση της Εκκλησίας αποφεύγει να το αντιμετωπίσει και να δώσει την πρέπουσα λύση, εγκλωβισμένη στο πείσμα ορισμένων ισχυρών Ιεραρχών, που δεν θέλουν να κινηθεί επισήμως η Εκκλησία γιατί φοβούνται οτι σε λίγο θα έλθει και η δική τους η σειρά!Και αφήνουν την Εκκλησία να διασύρεται από φαινόμενα εκμετάλλευσης γερόντων Ιεραρχών. Αυτό δεν τους απασχολεί!

Ωστόσο, αν θεωρήθηκε ανήμπορος και οδηγήθηκε σε παραίτηση ο Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος επειδή η φωτογραφία του πάνω σε αναπηρικό καρότσι έκανε τον γύρο του κόσμου και ρεζίλεψε την Εκκλησία – η περιποίηση ωστόσο και οι φροντίδες του διαδόχου του Σεβ. Περιστερίου Κλήμεντος , τον έχουν καταστήσει τουλάχιστον έναν ευπρεπή ανήμπορο Γέροντα — υπάρχουν άλλοι εν ενεργεία Μητροπολίτες που δεν διοικούν πλέον τις Μητροπόλεις των!

Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν χωρίς την φροντίδα των ανθρώπων που έχουν δίπλα τους, για να επαναλαμβάνουν ως υποβολείς ακόμη και τις αρχιερατικές εκφωνήσεις. Σε μία Μητρόπολη γίνονται χειροτονίες ιερέων και διακόνων και οι ευχές ενώ θα έπρεπε να λέγονται από τον Μητροπολίτη, της λέγει αντ´αυτού ο ιερέας που συμμετέχει στη Μυστήριο. Αν αυτό δεν είναι ιεροσυλία τότε τί είναι;

Και αυτό δεν αφορά μόνο έναν και δύο Ιεράρχες, που έχουν ξεπεράσει κάποιο όριο ηλικίας, αφορά δυστυχώς και κάποιους οι οποίοι εξαιτίας προβλημάτων υγείας ή ατυχημάτων που τους συνέβησαν, έχουν παραδώσει τη διοίκηση της Μητρόπολης στους γύρω τους και απλά παριστάνουν τους Μητροπολίτες ακόμη αφού η διοίκηση της Εκκλησίας τους ανέχεται και δεν τους ζητά να παραδώσουν!
Ναι η Εκκλησία,δυστυχώς, δεν αντιδρά!

Το «φιλάδελφον» βλέπετε καθίσταται πολλές φορές ισχυρότερο της σωστής λειτουργίας και της διοίκησης μιάς Μητρόπολης!
Κάποιοι Μητροπολίτες μάλιστα έχουν αφεθεί και στα χέρια των υποτακτικών τους και καλύπτονται τεχνιέντως στα κενά που υπάρχουν από τις πονηρές ενέργειες των επιτελών τους.

ΠΗΓΗ: newpost.gr