You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος  παρέδωσε τον Θρόνο του

Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος παρέδωσε τον Θρόνο του

-Σύντομα η εκλογή του νέου

Δεκτή έκανε την παραίτηση του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου .Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου:
«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου,συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, στη δεύτερη του έτους τακτική συνεδρία, υπό την προεδρία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου και εργάσθηκε ως εξής:

•Εξέτασε τους οικονομικούς λογαριασμούς των Θρόνων και των Σταυροπηγιακών Μονών, καθώς και του ΚΕΤ, για το έτος 2018 και τους προϋπολογισμούς για το έτος 2019.

•Ασχολήθηκε με το θέμα της συντήρησης μνημείων και ναών μας στις ελεύθερες περιοχές και εξέφρασε την λύπη της για την ολιγωρία που επιδεικνύεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων στις περιπτώσεις αυτές. Αποφασίσθηκε εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου η σύσταση ειδικής Επιτροπής από ειδικούς εμπειρογνώμονες για αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

•Δέχθηκε την παραίτηση από τον Μητροπολιτικό Θρόνο του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου, την οποία, όπως ο ίδιος ανέφερε, υπέβαλε λόγω της μεγάλης αγάπης του προς το ποίμνιό του και της αίσθησης ότι εξασθενούν οι δυνάμεις του, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε νεώτερό του να ποιμάνει αρτιότερα το ποίμνιό του.

Ο Μακαριώτατος, αποδεχόμενος την παραίτηση, τον συνεχάρη για την ενέργειά του, η οποία δείχνει αρετή τεραστίων διαστάσεων. Τον ευχαρίστησε, επίσης, για την πολυετή και πολύτιμη προσφορά του στην Εκκλησία.

Όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αποδεχόμενοι την παραίτησή του μίλησαν επαινετικά για το έργο του και ευχήθηκαν σ’ αυτόν κάθε ευλογία από τον Θεό.

Η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να τον τιμήσει με το χρυσούν μετάλλιον του Αποστόλου Βαρνάβα σε προσεχή εκδήλωσή της.

Ο Θρόνος κηρύσσεται από της σήμερον εν χηρεία, τοποτηρητής δε αναλαμβάνει, κατά τον Καταστατικόν Χάρτη, ο Μακαριώτατος.

•Όρισε τις ημερομηνίες τέλεσης των καθιερωμένων Μνημοσύνων ως εξής:

α) Την 7η Ιουλίου 2019, για τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους συν αυτώ σφαγιασθέντας.

β)Την 14η Ιουλίου 2019, για τους πεσόντες κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

γ) Την 21η Ιουλίου 2019 για τους πεσόντες κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, και

δ) Την 28η Ιουλίου 2019 για τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο. Του Μνημοσύνου για τον Εθνάρχη Μακάριο θα προστούν οι οικείοι Μητροπολίτες στις επαρχίες τους, του δε Μνημοσύνου στην Ιερά Μονή Κύκκου θα προστεί ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, 19 Ιουνίου 2019″.

•Πώς θα διεξαχθεί η εκλογή για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη

Σύμφωνα με το νέο κατασταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου, η διαδικασία εκλογής Μητροπολιτών αποτελείται από δύο στάδια:

Την κατάρτιση του Τριπρόσωπου με καθολική μυστική ψηφοφορία από τον λαό στις ενορίες της Μητροπόλεως και την εκλογή του Μητροπολίτη εκ του Τριπρόσωπου από την Ιερά Σύνοδο.

Εντός 40 ημερών από την κένωση του θρόνου,θα διεξαχθούν εκλογές σε όλες τις ενορίες της πόλης και της Επαρχίας Λάρνακας και οι πιστοί θα κληθούν στις κάλπες για να αναδείξουν τους τρείς επικρατέστερους για τον θρόνο της Μητροπόλεως Κιτίου.

Τα τρία ονόματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους, θα βρεθούν στη συνέχεια ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τα μέλη της οποίας θα εκλέξουν τον νέο Μητροπολίτη με μυστική ψηφοφορία, ανεξαρτήτως του ποιός συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους από το λαό.

Μητροπολίτης εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 17 μελών της Ιεράς Συνόδου.

Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται νέα ψηφοφορία με τους δύο που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Σε περίπτωση νέας ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα αναλάβει Τοποτηρητής μετά την παραίτηση του Γέροντος Κιτίου Χρυσοστόμου και θα ασκεί προσωρινή διοίκηση στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου μέχρι την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη.

Βιογραφικό Μητροπολίτη Κιτίου

Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1938 στο Παλαιομέτοχο. Το 1951 έγινε δόκιμος της Μονής Μαχαιρά. Φοίτησε στην Εμπορική Σχολή Σαμουήλ και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Το 1956 χειροτονήθηκε Διάκονος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1966 και στη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου, από την οποία αποφοίτησε το 1970.

Όταν επέστρεψε στην Κύπρο χειροτονήθηκε στις 7 Ιουνίου 1970 Πρεσβύτερος και προχειρίσθηκε σε Αρχιμανδρίτη και Πρωτέκδικο της Ιεράς Μονής Μαχαιρά. Στις 24 Οκτωβρίου 1973 εξελέγη διά βοής Μητροπολίτης Κιτίου και στις 26 Οκτωβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο και η ενθρόνισή του έγινε αυθημερόν.