Ο Σεβ. Κιτίου Χρυσόστομος ανακοίνωσε επισήμως την παραίτησή του

Ο Σεβ. Κιτίου Χρυσόστομος ανακοίνωσε επισήμως την παραίτησή του

Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Πριν από λίγο, σε Ιερατικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, ο Κιτίου Χρυσόστομος ανακοίνωσε ενώπιον των ιερέων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, αλλά και των Θρονικών Επιτρόπων, ότι αποφάσισε να παραιτηθεί.

Στην ομιλία του στην οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του, έκανε αρχικά μία αναδρομή στο έργο του στα 46 ολόκληρα χρόνια Αρχιερατείας στην Μητρόπολη Κιτίου. Αναφέρθηκε στις χειροτονίες που έκανε, στο πνευματικό έργο αλλά και στο έργο της Μητρόπολης γενικότερο. Όπως είπε η Μητρόπολη προσέφερε γη σε αρκετά ευαγή ιδρύματα αλλά και στο κράτος όπως πχ. την γη όπου κατασκευάστηκε το Νοσοκομείο Λάρνακας. Τόνισε παράλληλα ότι παρέλαβε την Μητρόπολη με χρέος και την παραδίδει με ένα εύρωστο αποθεματικό.

Στη συνέχεια τόνισε ότι παραιτείται από τον Μητροπολιτικό Θρόνο, όχι όμως από την Αρχιερατεία. »Θα είμαι εδώ να προσφέρω ότι μπορώ τόσο στον διάδοχό μου και την Μητρόπολη, όσο και στο Ιεραποστολικό έργο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την Τετάρτη στη Σύνοδο

Το επόμενο βήμα είναι η αυριανή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου στην οποία ο Πανιερώτατος θα κοινοποιήσει την απόφαση του ούτως ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για τον αντικαταστάτη του. Αυτό ανέφερε και στην ομιλία του.

Τι πρέπει να γίνει πλέον

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα αναλάβει Τοποτηρητής μετά την παραίτηση του Κιτίου Χρυσόστομου και θα ασκεί προσωρινή διοίκηση στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου μέχρι την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη. Παράλληλα θα προκηρύξει εκλογές για τον νέο Μητροπολίτη Κιτίου.

Η διαδικασία εκλογής

Σύμφωνα με το νέο καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου, η διαδικασία εκλογής Μητροπολιτών αποτελείται από δύο στάδια: 1) Την κατάρτιση του Τριπρόσωπου με καθολική μυστική ψηφοφορία από τον λαό και 2) την εκλογή του Μητροπολίτη από την Ιερά Σύνοδο.

Με πιο απλά λόγια στην περίπτωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, θα διεξαχθούν εντός 40 ημερών από την κένωση του θρόνου, εκλογές σε όλες τις ενορίες της πόλης και της Επαρχίας Λάρνακας και ο λαός θα κληθεί να ψηφίσει τον εκλεκτό του για τον επισκοπικό θρόνο της Μητροπόλεως Κιτίου.

Τα τρία ονόματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους, θα βρεθούν στη συνέχεια ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τα μέλη της οποίας θα εκλέξουν τον νέο Μητροπολίτη με μυστική ψηφοφορία.

Μητροπολίτης εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 17 μελών της Ιεράς Συνόδου. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται νέα ψηφοφορία με τους δύο που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Σε περίπτωση νέας ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.

Το φαβορί

Όπως γράψαμε και στις 5 Ιουνίου, φαβορί για να ανέλθει στον Θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου είναι ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης γεννήθηκε στη Λάρνακα, χαίρει της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης και του απελθόντα Μητροπολίτη Κιτίου ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στον κόσμο της Λάρνακας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Newsbomb, ο Αρσινόης Νεκτάριος κερδίζει και την απαιτούμενη πλειοψηφία των ψήφων των μελών της Ιεράς Συνόδου.

Ενδιαφέρον αναμένεται να επιδείξουν ακόμα δύο τουλάχιστον Αρχιμανδρίτες.