Δίκαιη η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναβαθμίσει  σε Αρχιεπισκοπή Καναδά την Μητρόπολη Τορόντο.

Δίκαιη η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναβαθμίσει σε Αρχιεπισκοπή Καναδά την Μητρόπολη Τορόντο.

Του Σωτήρη Τζούμα 
Η Σύνοδος του Οικουμενικού  Πατριαρχείου στο πλαίσιο των συνεδριάσεών της αποφάσισε σήμερα την αναβάθμιση της πάλαι ποτέ Μητρόπολης Τορόντο σε Αρχιεπισκοπή Καναδά. 
Η απόφαση αυτή της  Συνόδου ήταν δίκαιη και επιβαλλόμενη, και έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από τότε που η Επισκοπή Τορόντο, σήμερα Μητρόπολη,  δεν ανήκε πλέον εις την ενιαία Αρχιεπισκοπή Β. Και Ν. Αμερικής. 
 
Η Αρχιεπισκοπή Καναδά έχει από μόνη της  πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Και ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήσιος ως ικανος οιακοστρόφος και μεγάλος οραματιστής όπως ανέστησε εκ του μηδενός τη Μητρόπολη Τορόντο έτσι θα αναπτύξει ακόμη περισσότερο και θα την Καταστήσει  ως Αρχιεπισκοπή ακόμη πιο δυναμική επαρχία του Θρόνου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Μητρόπολη Τορόντο είναι από τις πιο οργανωμένες Μητροπόλεις του Πατριαρχείου και μία από τις πιο εύρωστες επαρχίες του Θρόνου. 
 
Και είναι ευτυχής συγκυρία που σε άρθρο μας τον περασμένο μήνα για τα τεκταινόμενα στη Σύνοδο του Φαναρίου για τον μήνα Μάιο,  είχαμε αναφερθεί στο σημαίνοντα ρόλο του Μητροπολίτη Τορόντο Σωτηρίου στη Σύνοδο  και στα όσα έχει προσφέρει στην Εκκλησία μας. Και τότε είχαμε αναφέρει έστω ακροθιγώς ότι μήπως ήλθε η ώρα να γίνει η Μητρόπολη Τορόντο Αρχιεπισκοπή. 
Και πριν αλέκτορα φωνήσαι ο Πατριάρχης και η Σύνοδος έκαναν αυτό που έπρεπε. Και γιαυτό είναι διπλή η χαρά μας όταν έρχονται  τέτοιες επιβεβαιώσεις  και επαληθεύσεις που αποδεικνύουν ότι ερμηνεύουμε σωστά τις σκέψεις και τα θέλω του Πατριάρχη μας. 
 
Το ανακοινωθέν της Συνόδου με την αναβάθμιση της Μητρόπολης Τορόντο σε Αρχιεπισκοπή Καναδά. 
 
 
«…Ἐξ ἄλλου, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἀπεφάσισε τήν μετονομασίαν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Τορόντο εἰς Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Καναδᾶ, τόν δέ ἐν αὐτ ἀρχιερατεύοντα Σεβ. Μητροπολίτην κ. Σωτήριον, εἰς Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Καναδᾶ, ὑπέρτιμον καί ἔξαρχον πάσης Ἀρκτικῆς, τηρουμένης τῆς ἐν τΣυνταγματίῳ τῶν Ἱεραρχῶν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου θέσεως αὐτοῦ…»