You are currently viewing Συνωστισμός στην Κωνσταντινούπολη για την εορτή του Πατριάρχη

Συνωστισμός στην Κωνσταντινούπολη για την εορτή του Πατριάρχη

 •Ο στόχος του Φαναρίου επετεύχθη:συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος  με τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο 

Του Σωτήρη Τζούμα

Η εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αποτελεί  κάθε χρόνο ένα ξεχωριστό και σημαντικό γεγονός, τόσο για το Πατριαρχείο όσο  και για τη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.
Ιεράρχες, κληρικοί και απλός λαός συρρέουν κάθε χρόνο από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής  για να πουν δια ζώσης χρόνια πολλά στον Πατριάρχη του Γένους και να εξαιτήσουν τις πατριαρχικές ευχές  και την ευλογία του.

Στην εορτή εφέτος παρατηρείται  μεγάλος συνωστισμός και επισημότης αφού εκτός από τους δεκάδες Ιεράρχες, κληρικούς, μοναχούς και μοναχές αλλά και τον απλό πιστό λαό ,τον  εν παντί τόπω της Δεσποτείας Αυτού ευρισκόμενο,  έδωσε το παρών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος αλλά και ο πλέον συζητημένος Ορθόδοξος Ιεράρχης των τελευταίων μηνών, ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος, Προκαθήμενος της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλξσίας ο οποίος ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί από τους άλλους Προκαθημένους.
Ισως γιαυτό, η  φετινή εορτή έχει προσλάβει άλλη διάσταση, δεδομένου ότι αυτοί που κατευθύνουν τα πράγματα στο Φανάρι  και συνδράμουν ως δεξιοί βραχίονες τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο έργο του,  είχαν διοργανώσει με τη γνωστή Φαναριώρικη διπλωματία που τους διακρίνει συνάντηση μεταξύ του δύο Προκαθημένων Αθηνών και Ουκρανίας. Ο στόχος επετεύχθη στο έπακρον.Οι δύο Προκαθήμενοι συναντήθηκαν υπό το ανυπότακτο βλέμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, γεγονός που τον χαροποίησε ιδιαιτέρως.  Επομένως όταν  προ δύο εβδομάδων γράψαμε  για το επικείμενο ταξίδι του Κιέβου Επιφανίου στο Φανάρι, είχαμε σωστή ενημέρωση παρά τις περί του αντιθέτου αντιδράσεις που υπήρξαν από το Φανάρι,  δια των οποίων μας ζητήθηκε  να διαψεύσουμε την σχετική είδηση.
Και ίσως θέματα όπως αυτό γίνουν αιτία για να περάσει στο επόμενο επίπεδο ωριμότητας το Φανάρι και να σταματήσει να συμπεριφέρεται με ερασιτεχνικό τρόπο.
Επίσης η ανάρτησή μας ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα παρίστατο μόνο στον εσπερινό και θα επέστρεφε το ίδιο βράδυ Αθήνα,  όχι μόνο επιβεβαιώθηκε από τα γεγονότα αλλά και από το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Φανάρι προχθές προαναγγέλοντας το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου.
Επομένως για μία ακόμη φορά επαληθευθήκαμε.
Ο εορτασμός εφέτος ακολούθησε το γνωστό πρόγραμμα που εφαρμόζεται  από τον πρώτο εορτασμό του Πατριάρχη από τον Ιούνιο του 1992.  Τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός στο Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαλουκλή χοροστατούντος του εορτάζοντος Πατριάρχη και στη συνέχεια δόθηκε δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής παρουσία όλων των παρευρισκομένων.
Η στιγμή που συναντήθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος  με τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, υπήρξε μία ιδιαίτερη στιγμή που επεσκίασε όλα τα άλλα, αφού συγκέντρωσε τα φλας των φωτογράφων και τις τηλεοπτικές κάμερες που ήταν εκεί.
Ίσως για το λόγο αυτό στις φωτό που απέστειλε το Φανάρι προς όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και γραφεία,  κυριαρχούσαν οι φωτό με Ιερώνυμο  και Επιφάνιο  καθώς και το δώρο, ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο,  που ενεχείρισε ο Κιέβου Επιφάνιος προς τον Αθηνών Ιερώνυμο.
Αύριο πρωί θα γίνει θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό με Χοροστασία του Πατριάρχη. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος δεν θα είναι παρών αφού  επέστρεψε στην Αθήνα προκειμένου να παραστεί στην τιμητική διάκριση που θα απονείμει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος προς τον Θεοφ. Επίσκοπο Αγαθάγγελο, Γεν. Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας για το έργο του, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι επίμαχες φωτό της συνάντησης των Προκαθημένων Αθηνών και Κιέβου και η προσφορά δώρου του Επιφανίου προς τον Αθηνών