Έτοιμος να παραδώσει τον Θρόνο ο Μητροπολίτης Κιτίου-Ο Αρσινόης Νεκτάριος πιθανός διάδοχος

Έτοιμος να παραδώσει τον Θρόνο ο Μητροπολίτης Κιτίου-Ο Αρσινόης Νεκτάριος πιθανός διάδοχος

Πολύ σημαντικές εξελίξεις στα εκκλησιαστικά πράγματα του τόπου αναμένεται να προκύψουν πολύ σύντομα όπως πληροφορείται η Newsbomb.

Πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, αναφέρουν ότι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου, αναμένεται ότι θα υποβάλει οικειοθελώς την παραίτησή του από τον επισκοπικό του θρόνο, στην επόμενη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου που θα γίνει στις 19 Ιουνίου.

Ο Κιτίου Χρυσόστομος που συμπληρώνει φέτος 46 χρόνια Αρχιερατείας στην Μητρόπολη Κιτίου, εξέφρασε και προ καιρού την επιθυμία του να παραδώσει τον επισκοπικό του θρόνο.

Τώρα όλα δείχνουν ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για τον ίδιο και είναι πολύ πιθανόν στις 19 Ιουνίου όπου θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος να ενημερώσει για τις προθέσεις του και να υποβάλει την παραίτησή του στον Αρχιεπίσκοπο και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ο Κιτίου Χρυσόστομος μεταξύ άλλων είναι Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης για την καταπολέμηση της μάστιγας της πείνας και εδώ και αρκετά χρόνια επιτελεί πολύ σημαντικό ιεροποστολικό έργο σε διάφορες χώρες της Αφρικής.

Έχει προσφέρει αρκετές υπηρεσίες όχι μόνο στον ιατρικό τομέα αλλά και στο γενικό έργο φιλανθρωπίας των κατά τόπους Ορθοδόξων Μητροπόλεων και Επισκοπών με το κτίσιμο εκκλησιών, κλινικών, σχολείων, επισιτιστικών προγραμμάτων, πληρωμή διδάκτρων για άπορα παιδιά κ.τ.λ.

Μετά την παραχώρηση του Θρόνου, είναι πολύ πιθανόν να αφοσιωθεί στο Ιεροποστολικό του έργο.

Ο 81χρονος σήμερα Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος εξελέγη διά βοής Μητροπολίτης Κιτίου στις 24 Οκτωβρίου 1973 και στις 26 Οκτωβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο, και εγκαταστάθηκε αυθημερόν.

Γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1938 στο Παλαιομέτοχο. Το 1951 έγινε δόκιμος της Μονής Μαχαιρά. Φοίτησε στην Εμπορική Σχολή Σαμουήλ και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Το 1956 χειροτονήθηκε Διάκονος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1966 και στη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου, από την οποία αποφοίτησε
το 1970.

Όταν επέστρεψε στην Κύπρο χειροτονήθηκε στις 7 Ιουνίου 1970 Πρεσβύτερος και προχειρίσθηκε σε Αρχιμανδρίτη και Πρωτέκδικο της Ιεράς Μονής Μαχαιρά. Απο εκεί έγινε αργότερα Μητροπολίτης Κιτίου.

Ο διάδοχος και η διαδικασία

Μεγάλο ενδιαφέρον φυσικά υπάρχει και για τον διάδοχο του στον επισκοπικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου εάν τελικά αποχωρήσει ο Κιτίου Χρυσόστομος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Newsbomb, ένα από τα σενάρια που συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, είναι να αναλάβει την Μητρόπολη Κιτίου ο νυν Επίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος.

Ενδιαφέρον αναμένεται να επιδείξουν δύο ακόμα τουλάχιστον Αρχιμανδρίτες. Όπως θα δούμε και πιο κάτω, η τελική απόφαση εξαρτάται από ψηφοφορία στην Ιερά Σύνοδο. Και εκεί όμως ο Αρσινόης Νεκτάριος έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μελών της Ιεράς Συνόδου και φαίνεται ότι είναι το μεγάλο φαβορί για να εκλεγεί.

Ο Αρσινόης Νεκτάριος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρνακα, και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τον Κιτίου Χρυσόστομο ο οποίος τον χειροτόνησε και Ιερομόναχο το 1998 στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου στη Λάρνακα.

Ο 50χρονος σήμερα Αρσινόης Νεκτάριος (15/1/1969) είναι ιδιαίτερα αγαπητός και γνωστός στη Λάρνακα. Διετέλεσε Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου το 2008 πριν εκλεγεί παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου Χωρεπίσκοπος Αρσινόης στις 11 Σεπτεμβρίου το 2008. Η χειροτονία του εις Επίσκοπο έγινε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β τήν Κυριακή, 14η Σεπτεμβρίου του 2008.

Η διαδικασία εκλογής

Σύμφωνα με το νέο κατασταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου, η διαδικασία εκλογής Μητροπολιτών αποτελείται από δύο στάδια: 1) Την κατάρτιση του Τριπρόσωπου με καθολική μυστική ψηφοφορία από τον λαό και 2) την εκλογή του Μητροπολίτη από την Ιερά Σύνοδο.

Με πιο απλά λόγια στην περίπτωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, θα διεξαχθούν εντός 40 ημερών από την κένωση του θρόνου, εκλογές σε όλες τις ενορίες της πόλης και της Επαρχίας Λάρνακας και ο λαός θα κληθεί να ψηφίσει τον εκλεκτό του για τον επισκοπικό θρόνο της Μητροπόλεως Κιτίου.

Τα τρία ονόματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους, θα βρεθούν στη συνέχεια ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τα μέλη της οποίας θα εκλέξουν τον νέο Μητροπολίτη με μυστική ψηφοφορία.

Μητροπολίτης εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 17 μελών της Ιεράς Συνόδου. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται νέα ψηφοφορία με τους δύο που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Σε περίπτωση νέας ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα αναλάβει Τοποτηρητής μετά την παραίτηση του Κιτίου Χρυσόστομου και θα ασκεί προσωρινή διοίκηση στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου μέχρι την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη.