You are currently viewing Εγκαινιάζονται δύο νέες Στέγες του Ιδρύματος “Μαρία Κόκκορη”στον Βαρνάβα Αττικής

Εγκαινιάζονται δύο νέες Στέγες του Ιδρύματος “Μαρία Κόκκορη”στον Βαρνάβα Αττικής

Παρουσία πλήθους κόσμου τελέσθηκαν από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’ τα εγκαίνια των δύο νέων Στεγών Υποστηριζόμενης διαβίωσης “Αθανάσιος Μαρτίνος 1&2” του Ιδρύματος “Μαρία Κόκκορη” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σήμερα το απόγευμα στο παράρτημα του Ιδρύματος στο Βαρνάβα Αττικής. Τα εγκαίνια τίμησε με την υψηλή παρουσία του ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. Προσήλθαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.Κωνσταντίνος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Ηλείας κ. Γερμανός, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Γλυφάδας κ. Αντώνιος και ο Επίσκοπος Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος. Μετά τον Αγιασμό παρουσιάστηκε ένα τρίλεπτο βίντεο με την δράση των τελευταίων δέκα ετών του Ιδρύματος, στο «τιμόνι» του οποίου βρίσκεται ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης ως Διευθυντής του.

Παρευρέθηκαν επίσης ως εκπρόσωποι της Κυβέρνησης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης και ο πρώην Υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά και  Στρατηγοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Είμαι συγκινημένος ευρισκόμενος σε αυτό εδώ τον χώρο και θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον π. Νικόδημο (σ.σ. Φαρμάκη)», είπε αρχικά, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος δεν έκρυψε την συγκίνησή του για το σπουδαίο έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κυρό Κλεόπα ο όποιος εξασφάλισε όλη αυτή την έκταση για την Εκκλησία και μίλησε για τον μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κύριλλο στου οποίου την ποιμαντική μέριμνα ανήκει η έκταση αυτή, ενώ αναφέρθηκε και στις οικογένειες που έχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες καθώς και στην αγωνία τους για το τί θα γίνει με αυτά τα παιδιά όταν οι γονείς τους φύγουν από αυτό τον κόσμο.

Ακολούθως μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην αδειοδότηση αλλά και στην προσφορά του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου τον οποίο ευχαρίστησε και ευχήθηκε ο Θεός να τον ενισχύει. Ο Μακαριώτατος είπε επίσης ότι εκκλησία δεν κοιτάζει πρόσωπα, ομάδες, παρατάξεις, αφού για εμάς όλοι είναι παιδιά της Εκκλησίας. Ακόμα τόνισε την ανταπόκριση και από το Υπουργείο Υγείας και από την κυρία Δούρου, ενώ είπε ακόμη ότι αυτός ο χόρος προορίζεται για αυτά τα παιδιά και θα γίνουν σε λίγο κι άλλες δομές.  Κατέληξε λέγοντας ότι αυτό το κέντρο είναι ένα μήνυμα στην δική μας εποχή που μας λέει οτι η Εκκλησία, η Πολιτεία και οι ιδιώτες όταν το θελήσουν, μονιάσουν και συνεργαστούν μπορούν να κάνουν πολλά.

Μετά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος προέβη στην βράβευση του κ. Μαρτίνου και των δωρητών της έκτασης που χτίστηκε η μονάδα ανακούφισης ατόμων με σύνδρομο down, ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκε η απόκαλυψη της πλάκας των εγκαινίων και στη συνέχεια η ξενάγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του κ.Μαρτίνου στους εσωτερικούς χώρους των δύο νέων σύγχρονων και καλαίσθητων εγκαταστάσεων.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Καρπαθάκης

 

«Με αισθήματα ειλικρινούς τιμής και βαθιάς συγκίνησης παρίσταμαι σήμερα στα εγκαίνια των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αθανάσιος Μαρτίνος», του Ιδρύματος Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και Συνδρόμου Down «Μαρία Κόκκορη» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών» ανέφερε με εμφανή συγκίνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και συνέχισε λέγοντας, » Αυτό είναι, από την πλευρά μου, ένα οφειλόμενο χρέος απέναντί σας, ιδίως δε απέναντι στον Ευπατρίδη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Και τούτο διότι -και θα το αναδείξω για μιαν ακόμη φορά- αυτό που προσφέρετε αποτελεί παράδειγμα για όλους τους Έλληνες. Πραγματικά, όπως η όλη πορεία σας και προσφορά σας έχει ήδη καταδείξει, υπηρετείτε τον Άνθρωπο κατά κυριολεξία, και μάλιστα κάνοντας πράξη και τις επιταγές του Συντάγματος οι οποίες, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1 και 5 παρ. 1, επιβάλλουν τον σεβασμό της αξίας του Ανθρώπου και την διασφάλιση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του. Περαιτέρω, η δραστηριότητά σας οδηγεί σε μια δημιουργία που, μέσ’ από τον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη, υπηρετεί, στο ακέραιο, τον Ελληνικό και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Γιατί ο Πολιτισμός μας, αλλά και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, εκεί στηρίζονται: Στον Άνθρωπο. Επιπλέον δε η δραστηριότητά σας είναι υποδειγματική, διότι ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό που ο Ανθρωπισμός και η αρχή της Ισότητας επιβάλλουν για όλα εκείνα τα άτομα, τα οποία εμφανίζουν νοητική υστέρηση ή σύνδρομο Down. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός Ανθρωπισμός, η πραγματική αρχή της Ισότητας, σημαίνουν ότι βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε Άνθρωπο ο οποίος έχει ανάγκη, ώστε ο Άνθρωπος αυτός, και ιδίως από την μικρή του ηλικία, να ξεκινάει από την ίδια αφετηρία με τους άλλους και να έχει ίσες ευκαιρίες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε δίνοντας εκ νέου τα συγχαρητήριά του, «Σας συγχαίρω εκ νέου και σας ευχαριστώ θερμώς για την προσφορά σας, διαβεβαιώνοντάς σας ότι θα είμαι, και τώρα και στο μέλλον, αρωγός και συμπαραστάτης της πρωτοβουλίας, την οποία με γενναιότητα και γενναιοδωρία έχετε αναλάβει».

Το Ιστορικό

Το Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή με σύνδρομο Down της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Μαρία Κόκκορη», ιδρύθηκε ως ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τη μέριμνα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου. Μετά την από 20-10-2005 απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δημοσιεύθηκε το αντίστοιχο Φ.Ε.Κ. ιδρύσεως του. (Φ.Ε.Κ. 1590/16-11-2005 τεύχος β΄).

Τον Μάρτιο του 2017 τροποποιεί και κωδικοποιεί τον κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος υπό την επωνυμία, «ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN «ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ» ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» εποπτευόμενο υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το κοινωφελές έργο της οποίας συνεχίζει να επικουρεί, υπό την επωνυμία: «ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN «ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ» ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» και τον διακριτικό τίτλο «ΙΔΡΥΜΑ «ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ» ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» ή «ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ» (και αγγλιστί «Foundation Maria Kokkori»). Τη λειτουργία του ξεκίνησε την 1η Μαρτίου του 2007. Το εν λόγω ίδρυμα, φέρει το όνομα της δωρήτριας, Μαρίας Κόκκορη. Από 2 Ιουλίου του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2015 λειτουργούσε ως δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) υπό την αιγίδα της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» αποτελώντας ένα σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το οποίο παρείχε και παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής υποστήριξης σε άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down. Από την 29η Ιουλίου 2016 το Ίδρυμα «Μαρία Κόκκορη» λειτουργεί επίσης δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με την επωνυμία «ΤΟ ΨΑΡΑΥΤΕΙΟ» στην περιοχή του Αμαρουσίου (Φ.Ε.Κ. 3683/Τ. Β’/ 15-11-2016). Οι Σ.Υ.Δ. «Το Ψαραύτειο» φιλοξενούν οκτώ άτομα με νοητική υστέρηση σε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο.

Σήμερα, οι τέσσερις Σ.Υ.Δ. λειτουργούν υπό την εποπτεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄, Προέδρου του Δ.Σ., και τη μέριμνα του Ιδρύματος “Μαρία Κόκκορη” ως στέγες μακράς διαμονής – υποστηριζόμενης διαβίωσης (κλειστή μονάδα) 24ωρης φιλοξενίας, στις οποίες εισάγονται επαρκώς λειτουργικά άτομα. Οι Σ.Υ.Δ. «Μ. Κόκκορη» δύνανται να φιλοξενήσουν και άτομα μεγάλης ηλικίας, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας. Για το Κέντρο Ημέρας και τις ψυχοπαιδαγωγικές ομάδες γίνονται δεκτά αυτοεξυπηρετούμενα άτομα 12 έως 30 ετών, αντίστοιχα κατόπιν αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας του χώρου. Ο αριθμός των ενοίκων στις Σ.Υ.Δ. και των εκπαιδευομένων στο Κέντρο Ημέρας καθορίζεται με βάση τις άδειες λειτουργίας της κάθε μονάδας, οι οποίες εκδόθηκαν από την αρμόδια εποπτεύουσα αρχή της Περιφέρειας Αττικής (Π3β/Φ.ΓΕΝ/Γ.Π.οικ.3394ΦΕΚ Β 74/29.01.2007-10676/04.11.2011)

Το Ίδρυμα έχει λάβει την ειδική πιστοποίηση ως φορέας παροχής Υπηρεσιών Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με το Φ.Ε.Κ. 1224/τ.Β΄/27-04-2016.