You are currently viewing Προσπάθεια για αλλαγή του σχεδίου κατάτμησης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας σε τέσσερις Μητροπόλεις, που είχε αποφασίσει η Σύνοδος  του Μαίου.

Προσπάθεια για αλλαγή του σχεδίου κατάτμησης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας σε τέσσερις Μητροπόλεις, που είχε αποφασίσει η Σύνοδος του Μαίου.

Του Σωτήρη Τζούμα

Στην ιστορική συνεδρίαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον μήνα Μάιο, είχαμε τις εκλογές των δύο  νέων Αρχιεπισκόπων Αμερικής Ελπιδοφόρου  και Αυστραλίας Μακαρίου – και παρ´ολίγον του νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, η οποία όπως λέγεται θα γίνει στη Σύνοδο Ιουνίου, μετά τα ονομαστήρια του Πατριάρχη-12,13,14 Ιουνίου.
Στην ίδια αυτή Σύνοδο του Μαίου,  ετέθη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το θέμα της κατάτμησης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, για την καλύτερη ει δυνατόν διαποίμανσή της λόγω της αχανούς επεκτάσεώς  της δε όλα τα σημεία της μακρινής και μεγάλης ηπείρου.
Το σχέδιο αυτό προέβλεπε τη δημιουργία  τεσσάρων  Μητροπόλεων, μία στο Σίδνεϊ όπου  η νομική της υπόσταση θα εξακολουθεί να είναι και να λέγεται  Αρχιεπισκοπή και τρεις ακόμη Μητροπόλεις: μία στην Αδελαίδα και δύο στην Μελβούρνη, δεδομένου ότι εκεί υπάρχουν   και διαπρέπουν οι περισσότεροι  Έλληνες ομογενείς.

Και το σχέδιο αυτό το ενέκρινε η Σύνοδος και πέρασε σε παράλληλο χρόνο στη Σύνοδο του Μαίου και μάλιστα προ της εκλογής του Μακαρίου ως νέου Αρχιεπισκόπου.
Και στην απόφαση αυτή κατέληξαν ο Πατριάρχης και οι Συνοδικοί Ιεράρχες,   ύστερα από μελέτη των εκθέσεων που κατέθεσαν οι εν Αυστραλία  Επίσκοποι αλλά και μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις που έγιναν με την πενταμελή οικονομική επιτροπή που ταξιδευσε ειδικά από την Αυστραλία στο Πατριαρχείο, μαζί  με τον έμπειρο και φιλοπατριαρχικό επίσκοπο Δορυλαίου Νίκανδρο. Η ως άνω  επιτροπή παρουσίασε   επακριβώς την κατάσταση και ανέλυσαν όλα τα δεδομένα και κατέληξαν σε αυτό το σχέδιο. Και ήταν  η πρώτη φορά που επετεύχθη η συνεργασία αυτή της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας  και του λαϊκού στοιχείου και μάλιστα σε σημείο που οι απόψεις και των δύο πλευρών ήταν ταυτόσημες.
Και ενώ όπως ήταν αναμενόμενο  όλα αυτά αφού πέρασαν από την Σύνοδο, έγιναν κάποιες αλλαγές  και ενεκρίθησαν ,  θα αποτελούσαν στη συνέχεια το επόμενο μεγάλο  θέμα προς υλοποίηση, από την Σύνοδο του Ιουνίου.

Παρ´όλα αυτά  από την επόμενη της εκλογής του  νέου  Αρχιεπισκόπου  γίνεται  προσπάθεια  να αλλάξει το αφήγημα και να αποτραπεί  ο Πατριάρχης  και η Σύνοδος να υλοποιήσουν την ειλημμένη κατά τον μήνα Μάιο απόφασή τους, να κατατμήσουν δηλαδή την Αρχιεπισκοπή και να εκλέξουν ισάριθμους Μητροπολίτες.
Μάλιστα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δεν απέκρυψε την διαφωνία του με το σχέδιο αυτό από την πρώτη στιγμή.
Στην αρχή έλεγε ότι θα πάω πρώτα εγώ εκεί και μετά την ενθρόνισή μου θα γίνουν και τα υπόλοιπα ώστε οι εκεί ομογενείς μας να ξέρουν ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν θα γίνουν με δική μου εισήγηση.
Αργότερα αυτό άλλαξε με νέο αφήγημα.
Το θέμα αυτό επανήλθε στην επικαιρότητα ύστερα από συνέντευξη που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος σε εφημερίδα των Αθηνών όπου σε σχετικές ερωτήσεις που του έγιναν σχετικά με το θέμα  ο τρόπος που απάντησε περισσότερο συγχέει παρά ξεκαθαρίζει το θέμα.

Σε τη συνέντευξη αυτή κάποια στιγμή   ότι του τηλεφωνούν από την Αυστραλία και του λένε να μην προχωρήσει στη διάσπαση ( λες και αυτοί που τηλεφωνούν και συνιστούν το παραπάνω, το κάνουν γιατί  έχουν πλήρη εικόνα του θέματος και όχι για να του πουλήσουν εκδούλευση και να τον κολακεύσουν το νέο Αρχιεπίσκοπο). Σε άλλο σημείο της συνέντευξης  λέει ότι  θα πάει να δεί ο ίδιος την εκεί την κατάσταση και θα εισηγηθεί αναλόγως.
Είναι ολοφάνερο ότι το θέμα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ενώ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς τόσο με την εκλογή του Μακαρίου ως νέου Αρχιεπισκόπου έτοιμου να προσθέσει το δικό του δημιουργικό λιθάρι στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, όσο και με το προαναγγελθέν σχέδιο κατάτμησης από τον Πατριάρχη , η αλλαγή σχεδίου δημιουργεί μία αναπόφευκτη εσωστρέφεια και η κωλυσιεργία που παρουσιάζεται  και η επιφυλακτικότητα που αναπτύσσεται δίνει τη δυνατότητα   να δημιουργηθούν   εστίες διαφωνούντων γεγονός που θα προκαλέσει μοιραία κουβέντες  και διχασμό στην κοινή γνώμη και στον απλό κόσμο της Αυστραλίας .
Παρουσιάζουμε τα γεγονότα ως έχουν και ευχόμαστε ο Θεός να φωτίσει τους υπευθύνους για το καλύτερο!