You are currently viewing «Σχέδιο» αναθέρμανσης σχέσεων Πατριάρχη- Αρχιεπισκόπου εν δράσει..

«Σχέδιο» αναθέρμανσης σχέσεων Πατριάρχη- Αρχιεπισκόπου εν δράσει..

Του Σωτήρη Τζούμα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, θα έλθει στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα. 

Το ταξίδι αυτό   έρχεται μετά από μία περίοδο ψυχρότητας που πέρασαν οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών. Σταχυολογούμαι τα ορατά εκείνα στοιχεία που προκάλεσαν τη ρήξη.Γιατί υπάρχουν και αόρατα σημεία που είναι βαθύτερα και ουσιαστικότερα :

1. Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, ήταν το πρώτο αίτιο της διένεξης αυτής. Οι αδολεσχίες που ακολούθησαν  τότε, ως προς την επιθυμία του Πατριάρχη να προωθήσει τον δικό του υποψήφιο και το άδειασμα που του έγινε από την Ιεραρχία -με την ενθάρρυνση  του Ιερωνύμου- δημιούργησαν το πρώτο ρήγμα και στη θέση της αγαστούς συνεργασίας που επικρατούσε ως τα χθές, μπήκε η καχυποψία. 

2. Η διεκδίκηση του κτήματος  Προμπονά αφ´ενός  από το Πατριαρχείο- με στόχο να αποκτήσει αποκτήσει, επιτέλους, την δική του Αγία Τράπεζα στην Ελλάδα  και αφ´ετέρου από τον Αρχιεπίσκοπο – με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση του χώρου,δημιούργησαν ατμόσφαιρα πολέμου. 

Βέβαια υπήρξαν και  οι πρόθυμοι εφιάλτες για να ρίξουν λάδι στη φωτιά και να δημιουργήσουν την ψυχροπολεμική κατάσταση μεταξύ των δύο Εκκλησιών, που οδήγησε στα χειρότερα, στο τραγικό φινάλε: να ακυρώσει τελευταία στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος το προγραμματισμένο  ραντεβού που είχε με τον Πατριάρχη που ήταν στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο,  για δύο ημέρες. 

Όλα αυτά ψύχραναν στο έπακρο  τη σχέση των δύο Εκκλησιών, με αποτέλεσμα η  Αυτοκεφαλία που παραχώρησε το Οικουμενικό στην Ουκρανία   ενώ υπό άλλες συνθήκες θα είχε αναγνωριστεί από την Εκκλησία της Ελλάδος και παράλληλα θα είχε συμπαρασύρει μοιραία  τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, την Εκκλησία της Κύπρου και την Εκκλησία της Αλβανίας και το θέμα αυτό θα είχε άλλη εξέλιξη.

Σήμερα  τέσσερις μήνες μετά,εξακολουθεί να παραμένει η εκκρεμότητα. Και σε αυτό δεν βοηθά η τραγική συμπεριφορά του επίτιμου (!) δήθεν Πατριάρχη Φιλάρετου, που δεν σέβεται και δεν υπολογίζει  κανέναν παρά μόνον τον εαυτό του.  Κάποιος πρέπει να τιθασεύσει την συμπεριφορά του θλιβερού αυτού Γέροντα πριν είναι αργά! Αρκετό κακό έκανε. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έρχεται στην Ελλάδα  για  να τελέσει τα εγκαίνια του “Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης – Άγιος Πορφύριος” στο Δήλεσι, στην ιδιαίτερη πατρίδα του Αρχιεπισκόπου, παρουσία του Προέδρου της  Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Κατά την εδώ παραμονή του ο Πατριάρχης, την Τετάρτη 22 Μαίου το πρωί, θα γίνει δεκτός στην Ιερά Αρχιεπισκοπή από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.Μετά από παρέλευση εφτά μηνών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκαθιστά  μία αταξία που συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο όταν  είχε ακυρώσει  τελευταία στιγμή  το προγραμματισμένο ραντεβού τους, λόγω υποχρεώσεων(!!). 

Οι δύο Προκαθήμενοι θα  συναντηθούν την Τετάρτη   κεκλεισμένων των θυρών  προκειμένου να θέσουν επί τάπητος τόσα  εκείνα που τους ενώνουν αλλά και εκείνα που τους χωρίζουν και έχουν προκαλέσει αυτή την ψυχρότητα  στις σχέσεις των. 

Στη συζήτηση των δύο Προκαθημένων θα κυριαρχήσει όπως είναι φυσικό το ζήτημα της αυτοκεφαλιας της Εκκλησίας της Ουκρανίας και η θέση της Ελλάδας. Επίσης  η πληγή που δημιούργησε η διεκδίκηση του κτήματος Προμπονά, θα γίνει προσπάθεια να θεραπευτεί ώστε να μπεί σε νέα βάση. 

Δεν αποκλείεται οι δύο Προκαθήμενοι να συζητήσουν   και άλλα θέματα που αφορούν τις δυο Εκκλησίες και κυρίως να θίξουν κάποια  ταμπού  θέματα, όπως είναι το μεταθετό σε Μητροπόλεις  των Νέων Χωρών και άλλα ηχηρά παρόμοια προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στο …εγγύς μέλλον. 

Ο Πατριάρχης πάντως σε επιστολή του, προς τον Αρχιεπίσκοπο  χαρακτηρίζει την επίσκεψή του, ευκαιρία «αδελφικής αναστροφής, αναθέρμανσης των σχέσεών μας και συζήτησης θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος για το κοινό καλό». Και η παράγραφος αυτή  συνοψίζει όλα τα παραπάνω. 

Τέλος την Παρασκευή η Ιερά Σύνοδος θα παραθέσει προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη  επίσημο γεύμα, και εν συνεχεία ο Πατριάρχης θα αναχωρήσει για το Φανάρι.

ΠΗΓΗ : Newpost.gr