Η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων επιδιώκει «αναγνώριση» από το Φανάρι

Η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων επιδιώκει «αναγνώριση» από το Φανάρι

του Σωτήρη Τζούμα

Το Φανάρι κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε κατά την τελευταία συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι, να εξετάσει το αίτημα της μη κανονικής «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας- Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» και της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, για την επίλυση του καθεστώτος αυτής της Εκκλησίας, όπως γράφει το σερβικό πρακτορείο Τανγιούγκ επικαλούμενο μάλιστα  την εφημερίδα των Σκοπίων «Νόβα Μακεντόνιγια».

Ως προς αυτό, εάν δηλαδή η Εκκλησία των Σκοπίων, εισήλθε σε διαδικασία για την τελική λύση  στο ισχύον καθεστώς, οι θρησκευτικοί αναλυτές και οι αξιωματούχοι της εκεί εκκλησίας  έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά, συμμερίζονται την άποψη πως δεν υπάρχει δίλημμα, ότι αυτή η απόφαση σηματοδοτεί την αρχή της διαδικασίας επίλυσης του εκκλησιαστικού ζητήματος των Σκοπίων.

Όμως το Φανάρι κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του και αυτό που πρόκειται να κάνει δεν θα το προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς.

Και δεν θα το κάνει αγνοώντας για παράδειγμα τα όσα υπέστη ο μαρτυρικός Μητροπολίτης Αχρίδος Ιωάννης που είναι το μεγάλο θύμα όλα αυτά τα χρόνια που οι Σκοπιανοί είχαν αρχίσει να σφετερίζονται την Μακεδονία και την ιστορία μας. Ήταν ο μόνος που ανθίστατο ηρωικά. Τα ξεχάσει όλα αυτά το φανάρι και θα δώσει στους σχισματικούς τη χαρά της αναγνώρισης; Ο μη γένοιτο.