Συνεδριάζει η Σύνοδος του Φαναρίου – Εν αναμονή εξελίξεων για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής
Ecumenical Patriarch Bartholomew I, right, the spiritual leader of the world's Orthodox Christians, greets Archbishop Demetrios, left, of the Greek Orthodox Archdiocese of America, at the Patriarchate in Istanbul, Saturday, May 4, 2019. Demetrios had resigned his post after 20 years of service. (Nikolaos Manginas, Ecumenical Patriarchate Press Service via AP, Pool)

Συνεδριάζει η Σύνοδος του Φαναρίου – Εν αναμονή εξελίξεων για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

H μηνιαία τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Σύνοδου του Φαναρίου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, είναι προγραμματισμένη από την Πέμπτη 9 μέχρι και το Σάββατο 11 Μαΐου,

Ανάμεσα στα θέματα με τα οποία αναμένεται να ασχοληθεί είναι και η επίσημη αποδοχή της γραπτής παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, την οποία, ως γνωστόν, παρέδωσε αυτοπροσώπως στον Πατριάρχη το Σάββατο 4 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά θέσμια, από τη στιγμή κατά την οποία η Ιερά Σύνοδος κάνει επίσημα αποδεκτή την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου λογίζεται πλέον ως πρώην Αμερικής. Είναι στην ευχέρεια του Πατριάρχη ως Προέδρου της Ιεράς Συνόδου είτε να προχωρήσει η Σύνοδος σε εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, είτε να ορισθεί τοποτηρητής έως ότου γίνει η εκλογή. Το πρώτο φαίνεται να είναι το πλέον πιθανό.

Οσον αφορά τη διαδικασία της εκλογής, γίνεται ως εξής:

Η συνεδρίαση της Συνόδου αρχίζει συνήθως στις 9:30 η ώρα. Συνήθως ο Πατριάρχης πριν από τη Σύνοδο καλεί τους αρχιερείς σε Σύσκεψη στο Γραφείο του και συζητούν για την εκλογή προτείνοντας το πρόσωπο εκείνο το οποίο θεωρεί κατάλληλο και ικανό για την Αρχιεπισκοπία στον Θρόνο της Αμερικής και ζητά από τους αρχιερείς να προτείνουν δικά τους ονόματα και στη συνέχεια καταρτίζεται το τριπρόσωπο.

Ο Πατριάρχης ορίζει έναν συνοδικό ιεράρχη ως νυμφαγωγό για την Ιερή Ακολουθία της εκλογής που γίνεται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Την ώρα της Ακολουθίας οι συνοδικοί αρχιερείς γράφουν τα ψηφοδέλτια. Περιφέρεται ο Εκκλησιάρχης με έναν ασημένιο δίσκο επί του οποίου οι αρχιερείς τοποθετούν τα ψηφοδέλτια, τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται μέσα σ’ ένα ασημένιο δοχείο το οποίο λέγεται Ψηφοδόχος.

Οι δύο νεότεροι συνοδικοί αρχιερείς οι οποίοι ονομάζονται ψηφοσυλλέκτες αρχίζουν την καταμέτρηση των ψήφων, ενώ ο υπογραμματέας της Συνόδου διαβάζει το Υπόμνημα για την κενωθείσα Αρχιεπισκοπή Αμερικής μέχρι του σημείου που λέγει «προεκρίναμε…».

Οταν η ανάγνωση των ψήφων φτάσει τον αριθμό 7 τον οποίον συμπληρώνει ο ένας εκ του τριπροσώπου αναφωνούν οι συνοδικοί Αξιος διότι έχει επικρατήσει και εκλεγεί.

Στη συνέχεια, τα μέλη της Συνόδου θα ανέλθουν στην Αίθουσα της Συνόδου όπου θα ανακοινώσουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος παραμένει στην Αίθουσα, δεν κατέρχεται στο ναό, το αποτέλεσμα της εκλογής.

Θα ειδοποιηθεί ο εκλεγείς και θα ερωτηθεί εάν αποδέχεται την εκλογή, οπότε θα σημάνουν οι καμπάνες και θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση από την Αρχιγραμματεία της Συνόδου «παντί τω πληρώματι της Ορθοδόξου Εκκλησίας» ανά τον κόσμο.

Αν ο εκλεγείς βρίσκεται εν Φαναρίω θα γίνει το Μικρό Μήνυμα επιτόπου ενώπιον του Πατριάρχη και της Συνόδου στην Αίθουσα της Συνόδου. Ο εκλεγείς θα υποβάλλει εδαφιαία μετάνοια, θα ασπασθεί το χέρι του Πατριάρχη και στη συνέχεια όλων των συνοδικών αρχιερέων.

Στη συνέχεια, κατέρχονται τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και γίνεται η Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, στο οποίο προΐσταται ο εκλεγείς φέρων επιτραχήλιο και ωμοφόριο, κι έτσι ολοκληρώνεται η διαδικασία της εκλογής η οποία στην ουσία είναι εκκλησιαστική Ακολουθία.

Από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυκας» ο πρώην, πλέον, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, έχει ζητήσει από τον Πατριάρχη να μην γίνει εκλογή του σε άλλη εκκλησιαστική Επαρχία και αλλάξει ο τίτλος του, αλλά να παραμείνει ως πρώην Αμερικής.

Εξέφρασε την επιθυμία να μεταβεί το Σάββατο 18 Μαΐου στη Βοστώνη για την απονομή των πτυχίων του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη και θα αφοσιωθεί «στη Διακονία της προσευχής», όπως ανακοίνωσε την Κυριακή 5 Μαΐου στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Ναό της Αναστάσεως, ομώνυμης κοινότητας στην πόλη Brookville του Λονγκ Αϊλαντ.

Την Τρίτη 7 Μαΐου υπήρχε κινητικότητα στην Αρχιεπισκοπή από τους στενούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος συγκέντρωνε τα βιβλία του και άλλα προσωπικά του αντικείμενα για να τα μεταφέρει από την Αρχιεπισκοπή.

Σημειώνεται ότι την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου αυτή τη Συνοδική περίοδο αποτελούν οι εξής ιεράρχες: Γερμανίας Αυγουστίνος, Τρανουπόλεως Γερμανός, Τορόντο Σωτήριος, Ανέων Μακάριος, Λαοδικείας Θεοδώρητος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, Γάνου και Χώρας Αμφιλόχιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, Σιγκαπούρης Κωνσταντίνος, Σύμης Χρυσόστομος, Σικάγου Ναθαναήλ.