Να ακολουθήσουν κι άλλοι
Greek Orthodox Archdiocese of America

Να ακολουθήσουν κι άλλοι

Ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Πρωτοσυγκελία το απόγευμα του Σαββάτου 4 Μαΐου 2019, λίγες μόνο ώρες έπειτα από την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Στην επιστολή που έστειλε, ωστόσο, στους ιερείς της Πρώτης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, είχε ημερομηνία Παρασκευή 3 Μαΐου και στην οποία επικαλείται τη συμπλήρωση του χρόνου της συνταξιοδότησής του, αλλά και λόγους υγείας και συγκεκριμένα εγχείρηση που είχε υποβληθεί προ μηνών. Δικαίωμά του βέβαια είναι να παραιτηθεί, αλλά από ευαισθησία καθήκοντος και μόνο όφειλε να παραμείνει μέχρι την έλευση του νέου Αρχιεπισκόπου για να συμβάλει πρακτικά στη μεταβατική περίοδο. Αλλωστε διαθέτει δέκα χρόνια συσσωρευμένης πείρας και πληροφοριών.

Το παράδειγμά του, ωστόσο, οφείλουν να το ακολουθήσουν κι άλλοι, ιεράρχες και θεσμικοί υπάλληλοι της Εκκλησίας και να φύγουν τώρα χρησιμοποιώντας ως αφορμή την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Ετσι θα διευκολυνθεί το έργο του καινούργιου Αρχιεπισκόπου για γενική κάθαρση έπειτα από τόσα έτη συσσωρευμένης ακαθαρσίας και δυσοσμίας.

Και κάτι άλλο ακόμα, αντί το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο να σκέπτεται να μεταβεί στην Ατλάντα για συνεδρίαση, να παραιτηθεί ομοθυμαδόν, φτάνουν πια τόσες συνεδριάσεις και υπηρεσίες που πρόσφεραν, τα αποτελέσματα βοούν. Το ίδιο να ισχύσει και για τις Επιτροπές των Οικονομικών και Διοικητικών. Η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου οφείλει να σημάνει το ξημέρωμα μιας καινούργιας μέρας για την Αρχιεπισκοπή και την Ομογένεια της Αμερικής. Η κληρονομιά που αφήνει πίσω του είναι κυριολεκτικά εφιαλτική.

Θ.Κ.