Αλλαγή Πατριαρχικής φρουράς για Αμερική, Αυστραλία και Αγγλία  • Εκλέγει νέους Ποιμενάρχες

Αλλαγή Πατριαρχικής φρουράς για Αμερική, Αυστραλία και Αγγλία • Εκλέγει νέους Ποιμενάρχες

Του Σωτήρη Τζούμα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για μιά ακόμη φορά δίνει μαθήματα χρηστής ποιμαντορίας προς τις νεώτερες γενιές Ιεραεχών.

Το σκηνικό που είχε δημιουργηθεί μετά τον θόρυβο και την εν γένει κατακραυγή που υπήρχε στην Εκκλησία της Αμερικής λόγω των οικονομικών προβλημάτων που ανέκυψαν από την ανέγερση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, φαίνεται να υποχωρεί και να αποκλιμακώνεται.

Η υποβολή της παραίτησης από τον Σεβ. Γέροντα Αμερικής Δημήτριο άλλαξε άρδην την κατάσταση. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πιο ελεύθερος από ποτέ είναι έτοιμος να περάσει στην υλοποίηση των σχεδίων του.

Ως γνωστόν η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεδριάζει στο Φανάρι στις 9,10 και 11 Μαίου.

Όλα δείχνουν ότι ακόμη και αν δεν αλλάξει τώρα σελίδα στη διοίκηση για τις τρεις μεγάλες επαρχίες του Θρόνου, (Αμερική, Αυστραλία, και Θυατείρων και Μεγάλη Βρετανία)με την εκλογή νέων ποιμεναρχών, το βέβαιο είναι ότι στη Σύνοδο αυτή θα μπούν τα θεμέλια των αλλαγών που κυοφορούνται από καιρό μέσα στον σοφό Πατριαρχικό εγκέφαλο- αλλαγές που επεξεργάζονται οι επιτελείς του Πατριάρχη προκειμένου να τα παρουσιάσει στην τελική τους μορφή εν Συνόδω, για να υπάρξουν ενδεχομένως κάποιες διορθωτικές αλλαγές και στη συνέχεια να εγκριθούν και να εφαρμοστούν.

Στη Σύνοδο θα συζητηθούν και θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικαστικές λεπτομέρειες που αφορούν τις τρεις Επαρχίες.

Τρείς αναμένεται ότι θα είναι οι πρώτες κινήσεις του Πατριάρχη:

1. Πρώτον,θα φέρει στη Σύνοδο την παραίτηση του έως τώρα Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου προκειμένου να γίνει και τυπικά αποδεκτή και να ισχύσει.

2. Στη συνέχεια θα ορίσει τον Τοποτηρητή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έως ότου εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος . Αν ισχύσουν οι πληροφορίες που έχουμε τοποτηρητής θα οριστεί ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος ως έχων τα πρεσβεία εξ όλων των Ιεραρχών της πάλαι ποτέ Αρχιεπισκοπής Β. Και Ν. Αμερικής.Εχει διατελέσει και το παρελθόν Τοποτηρητής.

Μία άλλη λύση είναι να αναλάβει ο αμέσως επόμενος στα πρεσβεία Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος ως πλησιέστερος στη Νέα Υόρκη όπου και η έδρα του Αμερικής. Και οι δύο παραπάνω Ιεράρχες είναι πνευματικά αναστήματα, εκλογές και χειροτονίες του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου.

3. Θα ανακοινώσει τις σκέψεις του για τις κατατμήσεις που θα προτείνει για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας (για την ευκολότερη διαποίμανση).

4. Θα παρουσιάσει την παραίτηση του Γέροντος Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας Γρηγορίου , ο οποίος παραιτείται λόγω γήρατος αλλά και για να διευκολύνει τις εξελίξεις.

Από εκεί και πέρα ακούγονται τα παρακάτω σενάρια τα οποία μέλλει να τα δούμε να υλοποιούνται.

Για την Αμερική

Η παραίτηση για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο ήταν μονόδρομος. Τα τρία τελευταία χρόνια με τα λάθη που έγιναν έχασε το κύρος του και την αξιοπιστία του και δημιούργησε πολλές αντιδράσεις.

Παρά τον προχωρημένο της ηλικίας του μπορούσε να ασκήσει επαρκώς τα διοικητικά του καθήκοντα και να ανταποκριθεί στις λειτουργικές ανάγκες της αχανούς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Δυστυχώς έχασε τον έλεγχο σε βασικούς τομείς της διοίκησης και άφησε την διαποίμανση της Αρχιεπιακοπής σε χέρια ανικάνων και σφετεριστών της εξουσίας. Και το οικοδόμημα που δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια με το πρώτο μεγάλο λάθος κατέρρευσε.

Ο Πατριάρχης είχε ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής δύο φορές την παρελθούσα διετία να παραιτηθεί . Αλλά εκείνος ζητούσε παρατάσεις, για να καταφέρει να επουλώσει,όπως έλεγε, κάποιες πληγές. Ως ένα βαθμό τα κατάφερε. Φεύγει παραιτούμενος μεν αλλά όχι με αρνητικά συναισθήματα έναντι του Πατριάρχη και της Συνόδου γιατί την ανοχή που του έδειξε το Φανάρι δεν την έχει δείξει ποτέ και για κανέναν. Το παρελθόν μιλά εύγλωττα και τα παραδείγματα πολλά: Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Μεθόδιος (κοιμήθηκε το ένα βράδυ ως Θυαττείρων και ξύπνησε το επόμενο πρωί ως Πισιδίας), Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων κ.ά. Έφυγαν και οι τρείς με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Δημήτριος, όμως, σε αντίθεση με τους άλλους δύο Αμερικής, έτυχε ειδικής μεταχείρισης- ίσως γιατί ο Πατριάρχης έχει μεγαλώσει κι αυτός με τον μύθο του αδάμαντος Βρεσθένης.

Οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχαν καταλήξει από τον περασμένο Σεπτέμβριο να δοθεί η παραίτηση μετά το Πάσχα.

Επομένως για την Αμερική τα πράγματα διαμορφώνονται ως εξής:

• Αν ισχύσει η απόσυρση του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ από την υποψηφιότητα -μετά από δημόσια δήλωσή του- και δεν έγινε η διαρροή σκοπίμως για να μας αποκοιμίσει δημοσιογραφικά τότε οι υποψηφιότητες που υπερτερούν έχουν ως εξής :

🔘Επικρατέστερος να εκλεγεί θεωρείται ο Μητροπολίτης Προύσης και Ηγούμενος της Μονής της Χάλκης Ελπιδοφόρος.Για το πρόσωπο του Ελπιδοφόρου πλειοδοτεί και η Ελλάδα τόσο δια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου όσο και η Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Πρόκειται για ιδιαίτερα χαρισματικό πρόσωπο και με ιδιαίτερα επιτυχή ακαδημαϊκή πορεία.

🔘Αν για κάποιο λόγο δεν περάσει το πρόσωπο του Προύσσης Ελπιδοφόρου και ο Πατριάρχης θελήσει να ικανοποιήσει το αίτημα των εν Αμερική ομογενών μας που θέλουν Αρχιεπίσκοπο εκ των εξ Αμερικής Ιεραρχών, τότε πιθανότητες εκλογής για Αρχιεπίσκοποι Αμερικής έχουν οι Βοστώνης Μεθόδιος ( έχει αρνηθεί δύο φορές στο παρελθόν) και ο Νέας Ιερσέης Ευάγγελος.

🔘Μία μεγάλη πιθανότητα συγκεντρώνει και ο Μητροπολίτης Δαρδανελλίων Νικήτας τον οποίο ο Πατριάρχης προόριζε για Σικάγου αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έκανε ο,τι περνούσε από το χέρι του για να παρεμποδίσει την εκλογή του. Εξ αυτού ορμώμενοι θεωρούμε ότι ο Πατριάρχης δεν θα το αφήσει αυτό αναπάντητο και σίγουρα θα αξιοποιήσει τον Μητροπολίτη Νικήτα, ικανό και αμερικανογεννημένο Ιεράρχη.

🔘Τα όσα ακούστηκαν ή γράφηκαν περί υποψηφιότητας του Σικάγου Ναθαναήλ δεν ευσταθούν διότι είναι άπειρος για να μπορέσει να διοικήσει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής με τα τόσα προβλήματα.

🔘Στην περιπίπτωση που η απόσυρση του Γαλλίας Εμμανουήλ έγινε για τα …δημοσιογραφικά μάτια μόνον, προκειμένου να αποφύγει την κριτική και τα ρεπορτάζ που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για την ακαταλληλότητά του, τότε η Σύνοδος θα τον εκλέξει με εισήγηση του Πατριάρχη και θα παρουσιαστεί στα μάτια ημών των ανυποψίαστων, ως ήρωας, ο οποίος ενώ δεν το ήθελε εντούτοις εξελέγη ! Δηλαδή καθαρά φαναριώτικο σχέδιο! Εδώ είμαστε και θα τα δούμε όλα.

✔️Αν η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής γίνει την προσεχή εβδομάδα, τότε η ενθρόνισή του υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη εντός του Ιουνίου, ώστε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής να υποδεχθεί τον Ιούλιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά το εκεί ταξίδι του -το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί.

Για την Αυστραλία

H δεύτερη ισχυρότερη Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου , η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, αποτελεί την δεύτερη μεγάλη πρόκληση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος αξιώνεται επί των ημερών του να ανανεώνει όλες τις μεγάλες επαρχίες του Θρόνου και να ορίσει τους νέους ποιμενάρχες που θα υπάρχουν και μετά από αυτόν!!!

Η εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, μίας ισχυρής και δύσκολης προσωπικότητας, δίνει στον Πατριάρχη την ευκαιρία να ανοίξει τα φτερά της Αρχιεπισκοπής η οποία τα δέκα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε τέλμα και να κάνει τις αλλαγές που σχεδίαζε χρόνια τώρα, για την Αυστραλία.

Στη Σύνοδο του Μαίου θα εισηγηθεί όπως όλα δείχνουν την κατάτμηση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας σε τρία ή τέσσερα τμήματα.

• Στην Αρχιεπισκοπή Σίδνεϊ , που θα περιλαμβάνει τη νέα Νότια Ουαλία, την Καμπέρα κ.ά. Πρέπει να φέρει τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής για νομικούς λόγους αλλά και για να μπορεί να συνεννοείται εκ μέρους όλων με την κυβέρνηση για τα θέματα που αφορούν την εκεί Εκκλησία μας.

Ως εκ τούτου εδώ ο εκλεγόμενος θα λέγεται Αρχιεπίσκοπος. Οι πληροφορίες που έχουμε λένε ότι για την σημαντική αυτή θέση θα εκλεγεί ο ικανός και άξιος Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος, που η μέχρι τώρα θητεία του στην Εσθονία τον κατέστησε ισχυρό βραχίονα του Πατριάρχη για πολλά και ευαίσθητα θέματα.

• Στην Μητρόπολη Μελβούρνης, Βικτώριας και Τασμανίας.

Εδώ ο Πατριάρχης έχει δεχθεί εισηγήσεις να δημιουργήσει δύο Μητροπόλεις διότι είναι η πολυπληθέστερη σε ομογενειακό πληθυσμό περιοχή της Αυστραλίας. Στην περίπτωση αυτή έχουν πιθανότητα να εκλεγούν δύο εργατικοί και αφοσιωμένοι στο Φανάρι Αρχιμανδρίτες που υπηρετούν μέχρι τώρα στην Αυστραλία. Οι πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν στους: Αρχιμ. Κύριλλο Ζήση, διευθυντή έως τώρα του γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας και στον Αρχιμ. Ελπίδιο Καραλή που υπηρετεί στη Δυτική Αυστραλία. Και οι δύο εξαίρετοι και ανεπίληπτοι κληρικοί.

• Και στην Μητρόπολη Αδελαίδος και Βόρειας και Δυτικής Αυστραλίας.

Εδώ θα εκλεγεί ο Επίσκοπος Δορυλαίου Νίκανδρος που έχει να επιδείξει ένα καταπληκτικό έργο στα είκοσι χρόνια που υπηρετεί στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας . Πρόκειται για αδάμαντα κληρικό που τον έχασε δυστυχώς η Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο Πατριάρχης είχε δηλώσει πως θα εξετάσει προσεκτικά όλα τα σενάρια.

Το πιθανότερο , είναι ο διαχωρισμός της Αρχιεπισκοπής ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ενός νέου υδροκέφαλου συστήματος διοίκησης , όπως είχε συμβεί στα χρόνια του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, ο οποίος κατέληξε να είναι ανεξέλεγκτος!

Αν δεν διασπαστεί η Αρχιεπισκοπή, όπως περιγράψαμε παραπάνω , τότε έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί ως νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ο Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ.

Εντούτοις τα καθήκοντα που έχει αναλάβει ως άτυπος υπουργός Εξωτερικών του Πατριαρχείου, τον κρατούν κοντά στο Φανάρι. Έχει περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί ως Γέρων Εφέσου και να καταστεί και τυπικά ο δεξιός βραχίων του Πατριάρχη.

Για τη Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας

Το σενάριο που λέγεται ότι θα υπερισχύσει για την περίπτωση της άλλοτε ισχυρής Θυατείρων είναι η κατάτμηση της Αρχιεπισκοπής στα δύο:

• Η μία Μητρόπολη θα περιλαμβάνει τη μισή Αγγλία, την μείζονα περιοχή του Λονδίνου και η δεύτερη Μητρόπολη θα περιλαμβάνει το υπόλοιπο της Αγγλίας και επιπλέον την Ουαλία, τη Σκωτία την Β. Ιρλανδία και Ιρλανδία.

Διάδοχοι του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου που διανύει το 31ο έτος ποιμαντορίας του και είναι ενενήντα ετών φέρονται ο Μητροπολίτης Αμμοχώστου Βασίλειος ( τον θέλει το Κυπριακό lobby του Λονδίνου), επίσης ο Μητροπολίτης Δαρδανελλίων Νικήτας αν δεν αξιοποιηθεί στις Η.Π.Α.αλλά και ένας Επίσκοπος με ακαδημαϊκή καριέρα.

Θα δούμε πού θα γείρει η πλάστιγγα. Εως την επόμενη εβδομάδα μπορεί να γίνουν πολλές ανακατατάξεις και αλλαγές στους σχεδιασμούς του Πατριάρχη. Μπορεί να ξαναζήσουμε το γνωστό και πάντα επίκαιρο σε τέτοιες περιπτώσεις: η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr