Το Μάτι βγάζει μάτι!

Το Μάτι βγάζει μάτι!

του Σωτήρη Τζούμα

Είδαμε τον Πρωθυπουργό να κάθεται μαζί με τους άλλους που μοιράζονται την εξουσία και ευθύνη σε ένα τραπέζι, να τους τραβούν οι κάμερες και όλοι μαζί να υποκρίνονται ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο.

Η έρευνα του Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ για το Μάτι ανέδειξε πολλές κρυμμένες αλήθειες και απέδειξε την υποκρισία και την ανευθυνότητα που διέπει αυτούς που κυβερνούν τον τόπο μας.

Εξελέγησαν σε μια εποχή που είχε κουραστεί ο κόσμος από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με μία οικονομική κρίση να μαστίζει τη ζωή και την καθημερινότητα του ανυποψίαστου Έλληνα, ο οποίος μέχρι χθες άκουγε ότι λεφτά υπάρχουν!

Το αποτέλεσμα όλων αυτών το ξέρουμε όλοι: εμπιστευτήκαμε πολύ εύκολα όποιον μας έταζε φρούδες ελπίδες.

Ο απελπισμένος, συνήθως, από τα μαλλιά του πιάνεται!

Και ανήλθαν στην εξουσία οι επόμενοι με προσδοκίες μεσσιανικές.

Πλην όμως όλα δείχνουν τώρα πια ότι άνθρακες ο θησαυρός. Πουθενά δεν κατάφεραν να κάνουν την αλλαγή που πρέσβευαν και διαλαλούσαν μέχρι να καταλάβουν την εξουσία.

Η συμπεριφορά τους είναι κυνική- κυνικότατη και τα πιστεύω τους σχεδόν ανθελληνικά.

Δεν θα μιλήσω για την οικονομία γιατί στο θέμα αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν μεγαλύτερη ευθύνη από όση όλοι οι κατά καιρούς κυβερνήσαντες.

Αυτοί μας ενέπλεξαν και τώρα μας ξεζουμίζουν.

Αυτό που με βασανίζει προσωπικά είναι ότι η καθημερινότητα του Έλληνα πάει να αλλάξει δραματικά!

Θέλουν να μας μεταλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη και να γίνουμε αυτό που δεν μπορούμε να γίνουμε ποτέ: λαός χωρίς πίστη, χωρίς παράδοση, χωρίς αρχές, χωρίς ιστορία! Μα όλα αυτά είναι συνυφασμένα με την ιδιοπροσωπία μας και αποτελούν αρχέγονο ριζιμιό μας λιθάρι. Ποιός μπορεί να το βγάλει από μέσα μας; Θάναι σα να ξεριζώνει την ψυχή μας!

Τα αποτελέσματα που έχουν οι καινοτομίες αυτές σε πολλούς τομείς του δημόσιου βίου, μιλούν από μόνα τους.

Ούτε το ισχυρό ατού του Πρωθυπουργού, αυτό της επικοινωνίας, στο οποίο υπερτερούσε μέχρι τώρα —λόγω μιας κεκτημένης ταχύτητας αλλά και της υπεροχής του άφθαρτου που τον διέκρινε καθώς ξεκινούσε την πολιτική του διαδρομή- δεν μπορεί να συνεφέρει τα πράγματα αφού έχει υποστεί ανήκεστον βλάβη.

Ο λαός μας μπορεί να αιτιολόγησε τα πρώτα λάθη, αλλά όχι πια!

Έπαψαν να πείθουν. Ο κόσμος έχει καταλάβει το τέχνασμα.

Διότι αυτός ο λαός , ο μικρός ο μέγας , κοτόσουπα μπορεί να τρώει, κουτόχορτο δεν τρώει.

Η έρευνα του Αλέξη Παπαχελά χθες στον ΣΚΑΙ ανέδειξε μια αντιαισθητική γύμνια.

Απέδειξε πως το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένοι αυτοί οι άνθρωποι είναι σαθρό.

Τα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσίασε χθες ο ΣΚΑΪ από το μαύρο κουτί της Πυροσβεστικής, άφησαν την Ελλάδα άφωνη:

-« Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν….»

Ακούγεται η φωνή του πυροσβέστη που έχει καταγραφεί στον ασύρματο.

Επιβεβαιώνεται η πλήρης κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού και η ύπαρξη πολιτικών παρεμβάσεων στις επιχειρησιακές αποφάσεις.

Την ώρα που τους ενημέρωναν οι αρμόδιοι ότι έχουν καεί ζωντανοί άνθρωποι, αυτοί που υποτίθεται ότι κυβερνούν την χώρα και έχουν την ευθύνη να προστατέψουν το λαό , αυτοί σκηνοθετούσαν την «παράσταση» που θα τους επέτρεπε να υποβαθμίσουν τα αποτελέσματα που επέφερε η αμέλειά τους, ένα τόσο απάνθρωπο γεγονός, μόνο και μόνο για να διατηρηθούν στην εξουσία, μιά εξουσία κενή νοήματος, κούφια και ασήμαντη αφού δεν ξέρει να πράττει τα στοιχειώδη για την ασφάλεια των πολιτών της.

Και το χειρότερο είναι ότι εκτός από τη σκηνοθεσία, ανέλαβαν και τον πρωταγωνιστικό ρόλο για να κερδίσουν χρόνο,εκμεταλλευόμενοι την επικοινωνιακή διείσδυση του πρωθυπουργού που είχε τότε ακόμη.

Είδαμε τον Πρωθυπουργό να κάθεται μαζί με τους άλλους που μοιράζονται την εξουσία και ευθύνη σε ένα τραπέζι, να τους τραβούν οι κάμερες και όλοι μαζί να υποκρίνονται ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο.

Όλοι μαζί, οι ανεύθυνοι,να παίζουν στο θέατρο του παραλόγου και να παριστάνουν τους δήθεν υπεύθυνους.

Όλοι μαζί, να επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του ανυποψίαστου έλληνα που περίμενε να μάθει νέα ,

την ώρα που κάποιοι εξ αυτών ήξεραν ότι μάνες και παιδιά έχουν καεί ζωντανοί, αγκαλιασμένοι, κάποιοι άλλοι ξεψυχούσαν την ώρα που παίζοταν αυτό το άθλιο θέατρο, ενώ άλλοι βρίσκονται στη θάλασσα που οι πύρινες φωτιές είχαν μετατρέψει σε κόλαση και πάλευαν για τη ζωή τους.

Δεν ξέρω στα αλήθεια από τί υλικό μπορεί να είναι φτιαγμένος κάποιος όταν επιδεικνύει τόση αναισθησία μπροστά σε αυτό το φρικτό γεγονός .

Η χθεσινή έρευνα στον ΣΚΑΙ δεν αποκάλυψε απλά τους ενόχους. Έδειξε την πολιτική τους ένδεια και το μεγάλο έλλειμα που υπάρχει στη συνείδησή τους.

Ξεπερνά κάθε ανθρώπινη φαντασία το πως μπορεί να είναι και πώς φέρεται ένας τέτοιος άνθρωπος, πώς μπορεί να ξυπνά το πρωί χωρίς τύψεις, πώς μπορεί να αστειεύεται και να συνεχίζει τη ζωή του σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορείς να σηκώνεις ένα χαλί και προσπαθείς να θάψεις κάτω απ´αυτό στα γρήγορα εκατό νεκρούς, για να μη φαίνονται .

Είναι σαν να μη ζούν στην ίδια χώρα. Σαν να μην έζησαν αυτοί ποτέ την τραγωδία του Ματιού.

Δε μπορώ να καταλάβω πως μπορεί κάποιος να συνεχίζει να νοιάζεται για την εξουσία που κατέχει ελέω λαού, όταν δίπλα του καίγονται άνθρωποι. Πώς μπορεί να έχει νόημα το πολιτικό σου μέλλον, αν δε νιώθεις την ανάγκη να είσαι μέρα-νύχτα δίπλα στο λαό και στις ανάγκες του.

Συνήθως μέσα από τέτοιες καταστάσεις, οι άνθρωποι αλλάζουν πολύ και για πάντα.

Εμείς αλλάξαμε όλοι μας.Αυτοί δεν άλλαξαν. Δεν ακούστηκε ούτε ένα συγνώμη!

Είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος αυτής της χώρας που θα έκανε αυτό που έκαναν τα στελέχη της κυβέρνησης εκείνο το βράδυ.

Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που θα κοιτούσε κάποιον να καίγεται ζωντανός και θα τίναζε τη στάχτη από το κοστούμι του.

Η όποια εξουσία δίδεται από τον λαό μαζί με την ευθύνη. Δε μπορεί κανένας να κάνει μισό γάμο, να πάρει εξουσία χωρίς την ευθύνη που της αναλογεί.

Το Μάτι κάηκε. Εκατόν ένας άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο και μάλιστα σε ειρηνική περίοδο, σε μία ευρωπαϊκή χώρα.

Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν άδικα.

Ας ξέρουν οι επιζήσαντες, ας ξέρουν οι συγγενείς τους ότι εμεις δεν ξεχνάμε, δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ.

Ήδη αυτή η έρευνα του Αλέξη Παπαχελά εννιά μήνες μετά, ζωντάνεψε την τραγωδία και ζωντάνεψε τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν άδικα και έδωσε συνέχεια στη ζωή τους.

Το Μάτι από κρανίου τόπος που τον μετέτρεψε η πύρινη λαίλαπα του Ιουλίου του 2018, θα αποτελεί εφεξής ένα σύμβολο αναγέννησης της πατρίδας μας.