Ξεκίνησε η προετοιμασία του Αγίου Μύρου στο Πατριαρχείο Ρουμανίας

Ξεκίνησε η προετοιμασία του Αγίου Μύρου στο Πατριαρχείο Ρουμανίας

Ξεκίνησε στη Ρουμανία μετά από δέκα χρόνια η διαδικασία για την προετοιμασία και τον καθαγιασμό του Αγίου Μύρου, από τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

«Σύμφωνα με το τελετουργικό τις άγιες αυτές ημέρες, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη θα παρασκευαστεί το Άγιο Μύρο και την Μεγάλη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, θα πραγματοποιηθεί ο Καθαγιασμός του» τόνισε ο Πατριάρχης.

Η διαδικασία ξεκίνησε τη Μ. Δευτέρα το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία, με τον αγιασμό των βασικών συστατικών του Μύρου αλλά και των ειδικών σκευών μέσα στα οποία γίνεται η παρασκευή του.

Ο Προκαθήμενος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είπε ότι ο παρασκευή και ο καθαγιασμός του Αγίου Μύρου «είναι ένα μεγάλο μυστήριο», διότι «εκφράζει την πίστη μας στον Χριστό».

«Χριστός στα Ελληνικά σημαίνει που ο χρισμένος του Θεού , που εχρίσθη από το Άγιο Πνεύμα» τόνισε.

Το Άγιο Μύρο χρησιμοποιείται για το χρίσμα ανθρώπων που προσέρχονται στην Ορθοδοξία από άλλα δόγματα, των οποίων γίνεται δεκτή η προηγούμενη βάπτιση, στα εγκαίνια ναών, για τον καθαγιασμό της Αγίας Τράπεζας, στην καθιέρωση ιερών αντικειμένων και εικόνων, στην ορθοδόξων Βασιλέων και Αυτοκρατόρων και στην ανακομιδή ιερών λειψάνων.

Το Άγιο Μύρο παρασκευάζεται από ελαιόλαδο, φαρμακευτικά φυτά και  αιθέρια έλαια.

Οι Εκκλησίες της Ρωσίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας, καθαγιάζουν μόνες τους Άγιο Μύρο, ενώ οι υπόλοιπες τα λαμβάνουν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΠΗΓΗ:Ορθοδοξία News Agency