You are currently viewing Στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά η δεξιά χείρα του Αγίου Νεκταρίου

Στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά η δεξιά χείρα του Αγίου Νεκταρίου

Ιδιαίτερη ευλογία για την Θεσσαλονίκη, για ολόκληρη την Μακεδονία και για τη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί η άφιξη για πρώτη φορά στην πόλη, της χαριτοβρύτου ιεράς χειρός του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, του Θαυματουργού.

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Λαοδηγητρίας (Ιουλιανού 30, Άνω Πόλη) θα υποδεχθεί και θα φιλοξενήσει το ιερό θησαύρισμα της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος-Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης προς αγιασμό των πιστών και του τόπου, κατά την πανήγυρη του, την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής από τις 2 μέχρι τις 8 Μαΐου 2019.

Η άφιξη στον ναό του θαυματουργού λειψάνου του Αγίου της Ρωμιοσύνης και απάσης της Οικουμένης, θα πραγματοποιηθεί μέσα στην αναστάσιμη ατμόσφαιρα της Διακαινησίμου Εβδομάδος, την Πέμπτη 2 Μαΐου, στις 18.00, λίγο πριν την έναρξη του εορτίου αρχιερατικού πανηγυρικού εσπερινού.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του αγίου λειψάνου του Αγίου 20ού αιώνα θα πραγματοποιούνται καθημερινά λατρευτικές και άλλες εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου που σφράγισε με τη θαυμαστή ζωή του, το έργο και τα συγγράμματα του το τέλος του 19ου αιώνα και ολόκληρο τον 20ό, ενώ τον 21ο αιώνα συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε τις ποικίλες διαστάσεις της αγίας προσωπικότητάς του και να γινόμαστε κοινωνοί της αέναης χάριτος που αξιώθηκε, ως σκέπη, παραμυθία και συνεχή προστασία.

Για την πλούσια διάσταση του κόσμου της αγίας και θαυμαστής βιοτής του Αγίου της υπομονής και της συγγνώμης, του γόνου της Σηλυβρίας της Ανατολικής Θράκης και καυχήματος της Ρωμιοσύνης, έχουν προσκληθεί να μιλήσουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο Πανοσιολ. Προηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων, Αγίου Όρους, αρχιμανδρίτης, π. Βασίλειος και ο Πρωτοπρεσβύτερος, π. Σπυρίδων Βασιλάκος.

Ολόκληρο το πρόγραμμα της Ιεράς Πανηγύρεως του Ιερού Ναού Παναγίας Λαοδηγητρίας και των εκδηλώσεων για την επίσκεψη στην πόλη των Αγίων του νέου Αγίου Ιεράρχη των Ελληνικών Γραμμάτων θα το βρείτε στη δεύτερη σελίδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2019
6 μμ Υποδοχή του ιερού λειψάνου της τιμίας Δεξιάς του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου του εν Αιγίνη εμπρός στον Ιερό Ναό Παναγίας Λαοδηγητρίας και λιτάνευσις της ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, ως και του ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου, προεξάχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βλατάδων.
7 μμ Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Πανηγύρεως (Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής), χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου.
10 μμ Ιερά Αγρυπνία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΜΑΪΟΥ
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ Ι. ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ (ΛΑΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ)
7.30 πμ Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία της Ζωοδόχου Πηγής, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου
6.30 μμ Μεθέορτος Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις Ζωοδόχου Πηγής και Αγίου Νεκταρίου
9.30 μμ Ιερά Αγρυπνία

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΜΑΪΟΥ
7.30 πμ Όρθρος και Θ. Λειτουργία
6.30 μμ Εσπερινός και Ιερό Ευχέλαιο
9.30 μμ Ιερά Αγρυπνία

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΜΑΪΟΥ
7.30 πμ Όρθρος και Θ. Λειτουργία
10.45 πμ Β΄ Θεία Λειτουργία
6.30 μμ Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις Αγίου Νεκταρίου. Ομιλία Πρωτοπρεσβυτέρου π. Σπυρίδωνος Βασιλάκου με θέμα: «Δικαίων ψυχαί εν χειρί Θεού»
9.30 μμ Ιερά Αγρυπνία

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΜΑΪΟΥ
7.30 πμ Όρθρος και Θ. Λειτουργία
6.30 μμ Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις Αγίου Νεκταρίου
9.30 μμ Ομιλία Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ με θέμα: «Η κοινωνική ζωή μέσα στην Εκκλησία», στο Πνευματικό Κέντρο Παναγίας Λαοδηγητρίας (Αισχύλου 17)
10.00 μμ Ιερά Αγρυπνία

ΤΡΙΤΗ 7 ΜΑΪΟΥ
7.30 πμ Όρθρος και Θ. Λειτουργία
6.30 μμ Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις Αγίου Νεκταρίου. Ομιλία Αρχιμ. π. Βασιλείου Ιβηρίτου, Προηγουμένου Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, με θέμα: «Ένα κουράγιο της Αναστάσεως»
9.30 μμ Ιερά Αγρυπνία

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΪΟΥ
7.30 πμ Όρθρος και Θ. Λειτουργία
9.30 πμ Ιερά Παράκλησις Αγίου Νεκταρίου
10.30 πμ Αναχώρησις του ιερού λειψάνου της τιμίας Δεξιάς του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου διά την Ιεράν Μονήν Αγίας Τριάδος-Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης.

Άγιος Νεκτάριος της οικουμένης
Ο άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε (1846) στην Σηλυβρία της ανατολικής Θράκης, στις αλισμόνητες πατρίδες. Έζησε (1859-1866) στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα του Γένους. Σπούδασε (1877-1882) στην Αίγινα, την νέα πρωτεύουσα του αρτιγέννητου Ελληνικού Κράτους. Αρχιερέας χειροτονήθηκε (1890) στην Αλεξάνδρεια, την αρχόντισσα πόλη του μείζονος Ελληνισμού. Με την παρουσία του ευλόγησε πάμπολλους τόπους της Ελλάδας (Αίγινα, Χίο, Φωκίδα, Φκιώτιδα, άγιον Όρος, Εύβοια). Εκτός αυτού ο Άγιος Νεκτάριος ενώνει το παρελθόν, τους αιώνες που έζησε 19ο και 20ο, με τον μέλλοντα αιώνα, διά του ποταμού των χαρίτων και των θαυμάτων του. Η επίγεια πορεία του και η ιδιαίτερη σχέση του με το Γένος μας και η ακένωτη ευλογία του, τον καθιστούν χωροχρονικά οικουμενικό άγιο, τόσο που η αφειδώς εκχεόμενη χάρη του δεν γνωρίζει όρια και σύνορα. Γι’ αυτό παραφράζοντας τον ποιητή να θυμόμαστε: «… Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νούς σας, μνημονεύετε τον άγιο Νεκτάριο, που και θέλει και δύναται… ».