Πρωτοφανές «κύμα» δωρεών για την Παναγία των Παρισίων – Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ

Οι Γάλλοι βάζουν γερά το χέρι στην τσέπη για να ξαναγίνει όπως πριν ο γοτθικός ναός, σύμβολο της Γαλλίας και της Χριστιανοσύνης.

Σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ ανήλθαν οι δωρεές δισεκατομμυριούχων και τοπικών αρχών για την ανοικοδόμηση του εμβληματικού καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Την αρχή έκανε ο Φρανσουά Ανρί Πινό, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ για τις εργασίες ανοικοδόμησης, εκφράζοντας τη θλίψη του για την «τραγωδία, που έπληξε τους Γάλλους και όλους όσους συγκινούνται από πνευματικές αξίες».

Τη σκυτάλη έλαβε στη συνέχεια η οικογένεια Αρνό του κολοσσού πολυτελών αγαθών LVMH. Ο επικεφαλής του ομίλου και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, Μπερνάρ Αρνό, θα δωρίσει 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προσφέρει και τις υπηρεσίες του ανθρώπινου δυναμικού του, όπως ειδικών στην αρχιτεκτονική και το σχέδιο.
Δωρεά ύψους 200 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε και η οικογένεια Μπετανκούρ του κολοσσού καλλυντικών L’Oreal.

Η γαλλική πετρελαιοβιομηχανία Total αποφάσισε επίσης να δωρίσει 100 εκατομμύρια ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της, Πατρίκ Πουγιανέ, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Η εταιρεία συμβούλων Capgemini προσφέρει ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ η κατασκευαστική Vinci διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλλει στις εργασίες ανοικοδόμησης και κάλεσε όλες τις γαλλικές εταιρείες του κλάδου να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Ήδη το Ίδρυμα Γαλλικής Κληρονομιάς, που έχει αναλάβει τη συγκέντρωσή τους, έχει στα χέρια του περισσότερο από 1,5 εκατομμύρια ευρώ από δωρεές απλών πολιτών. Τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Άρχισαν οι «γκρίνιες»

Την ώρα που οι Γάλλοι βάζουν γερά το χέρι στην τσέπη για να ξαναγίνει όπως πριν ο γοτθικός ναός, πολλοί κατηγορούν τους ευεργέτες ότι οι δωρεές τους έγιναν με στόχο τις φοροελαφρύνσεις, καθώς στη Γαλλία οι φιλανθρωπικές δωρεές δικαιούνται έκπτωση φόρου άνω του 60%.

Πάντως, ο Φρανσουά Ανρί Πινό δεν θα επιδιώξει φορολογικές ελαφρύνσεις για τη δωρεά των 100 εκατομμυρίων ευρώ, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του για να κλείσει το στόμα των επικριτών του.

Ο Φρανσουά Ανρί Πινό (αριστερά) και ο Μπερνάρ Αρνό.

H καλλιτεχνική διαμάχη μεταξύ Αρνό και Πινό και η σκανδαλιάρα Μπετανκούρ

Και οι δύο ισχυροί άντρες θεωρούνται «συλλέκτες τέχνης», με ιδιωτικές συλλογές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Άρνο προσέλαβε έναν από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες στον κόσμο, τον Φρανκ Γκέρι, για να σχεδιάσει το μουσείο του στο Παρίσι.

Ο σύζυγος της Σάλμα Χάγιεκ, Φρανσουά Ανρί Πινό, αναδιαμορφώνει ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο του Παρισιού – το Bourse (παλιά στεγαζόταν εκεί το γαλλικό Χρηματιστήριο, χρησιμοποιώντας έναν Ιάπωνα αρχιτέκτονα και δαπανώντας πάνω από 115 εκατομμύρια ευρώ.

Και οι δύο άντρες, λόγω των γενναιόδωρων προσφορών τους για την αποκατάσταση της Notre Dame θα έχουν την ευκαιρία να συνδέσουν τα ονόματά τους και τα εμπορικά τους σήματα συνδεδεμένα με ένα κομμάτι της ιστορίας, ένα χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Από την άλλη, η οικογένεια Μπετανκούρ, στην οποία ανήκει ο κολοσσός L’Oreal, έχει έρθει αντιμέτωπη με ένα ροζ σκάνδαλο. Πριν λίγα χρόνια, η ηλικιωμένη Λίλιαν Μπετανκούρ -τότε η πλουσιότερη γυναίκα του πλανήτη- βρέθηκε σε όλα τα γαλλικά πρωτοσέλιδα επειδή φέρεται να έκανε δώρα αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων σε έναν άνδρα που έχει χαρακτηριστεί ζιγκολό. Η βαθύπολουτη γυναίκα, που είχε προβλήματα ακοής και άνοιας, του προσέφερε πίνακες, μετρητά, ακόμα και ένα ιδιωτικό νησί στις Σεϊχέλλες. Η οικογένεια της ωστόσο, τον πήγε στα δικαστήρια και κατάφερε να πάρει πίσω αρκετά από όσα του είχε δωρίσει η Λίλιαν, η οποία πέθανε το 2017 σε ηλικία 97 ετών. Όσο ζούσε, είχε κατηγορηθεί ότι έδινε μίζες σε υπουργούς της κυβέρνησης προκειμένου να πετύχει μείωση φόρων στην εταιρία της, ενώ είχε χρηματοδοτήσει παρόνομα την προεκλογική καμπάνια του Νικολά Σαρκοζί.

Η Λιλιάν Μπετανκούρ της L’Oreal, πέθανε το 2017.

 

Η ολοκληρωτική καταστροφή απείχε μόλις 15 με 30 λεπτά

Την ώρα που εξακολουθεί να αιωρείται αναπάντητο ένα τεράστιο «γιατί» σχετικά με τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς, στο φως της δημοσιότητας έρχονται νέα πλάνα από drones και νέες εικόνες από το εσωτερικό του καθεδρικού ναού, που αποκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής. Παράλληλα, οι ερευνητές εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια, προκειμένου να δώσουν τις απαντήσεις που αναζητά όλη η ανθρωπότητα, ενώ οι ειδικοί διαφωνούν για το πώς θα γίνει η αναστήλωση του ναού.

Σε βίντεο από drone του RT αποκαλύπτεται η καταστροφή που υπέστη η Notre Dame, η οποία έχει μαυρίσει από την πυρκαγιά. «Ματωμένη» και ασταθής, αλλά ζει, λένε οι Γάλλοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της μάχης με τις φλόγες τραγουδούσαν το «Ave Maria» για τη σωτηρία του καθεδρικού ναού.