Μακρόν μετά την καταστροφική πυρκαγιά: Σε πέντε χρόνια θα αποκαταστήσουμε την Παναγία των Παρισίων- Τεράστια ποσά για την αποκατάσταση του Μνημείου!

Ο στόχος του Μακρόν έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις ειδικών που έκαναν λόγο για εργασίες αναστήλωσης που μπορούν να διαρκέσουν έως και δεκαπέντε έτη

Τηλεοπτικό διάγγελμα απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων, που συντάραξε τον πλανήτη. Ο Μακρόν έθεσε το στόχο για την αναστήλωση του μνημείου στα πέντε χρόνια, εν αντιθέσει με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι οποίοι έκαναν λόγο για εργασίας διάρκειας δέκα με δεκαπέντε ετών.

Την ίδια στιγμή, η πρωτοφανής πυρκαγιά έχει προκαλέσει ένα παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης, ενώ επιφανείς Γάλλοι και απλοί πολίτες έχουν προχωρούν σε μαζικές δωρεές για την αναστήλωση του εμβληματικού ναού.

Μακρόν: Στόχος σε πέντε χρόνια να αποκατασταθεί η Παναγιά των Παρισίων

Στο σύντομο διάγγελμά του, ο Μακρόν αρχικά έπλεξε το εγκώμιο των πυροσβεστών για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να σβήσουν την τεράστια πυρκαγιά που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο ναό.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καμπάνια δωρεών για την αναστήλωση της Παναγιάς των Παρισίων, μέσω της οποίας έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ. «Πλούσιοι και λιγότερο πλούσιοι έδωσαν ό,τι μπορούσαν, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

«Γάλλοι πολίτες και όσοι αγαπάτε τη Γαλλία, όσοι αγαπάτε το Παρίσι, θέλω να σας πως ότι συμμερίζομαι τον πόνο σας, αλλά και την ελπίδα σας. Θα δράσουμε άμεσα και θα πετύχουμε», ανέφερε ο Μακρόν, o οποίος διαβεβαίωσε πως θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε ο ναός να αποκατασταθεί πλήρως σε πέντε χρόνια.

«Θα ξαναχτίσουμε την Νοτρ Νταμ ακόμη πιο όμορφα και θέλω να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια από τώρα, μπορούμε να το καταφέρουμε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος και συνέχισε:

«Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε μια ευκαιρία να ενωθούμε, έχοντας βαθιά επηρεαστεί από αυτό που ήμασταν στο τι πρέπει να είμαστε και να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που είμαστε. Εναπόκειται σε εμάς να βρούμε το νήμα του εθνικού μας σχεδίου».

Οι ειδικοί δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του Μακρόν

Μπορεί ο πρόεδρος της Γαλλίας να προχώρησε στην εν λόγω διαβεβαίωση, ωστόσο οι απόψεις των ειδικών έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ο Μακκόν.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα την Τρίτη ο Frederick Létoffé, ένας από τους δύο προέδρους της Ομάδας Εταιρειών Αποκατάστασης Ιστορικών Μνημείων, εκτίμησε πως θα χρειαστούν από δέκα έως δεκαπέντε έτη για να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης.

Η εν λόγω οργάνωση περιλαμβάνει περίπου 200 εταιρείες, όπως η Le Bras Frères, η οποία διαχειρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ανακαίνισης του πύργου απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Ο κ. Létoffé μάλιστα είχε χαρακτηρίσει «μη ρεαλιστική» τη δήλωση του Jack Lang, πρώην υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος είπε νωρίτερα την Τρίτη είχε διατυπώσει εκτίμηση αντίστοιχη με τον Μακρόν: Ότι δηλαδή είναι εφικτή η αποκατάσταση του εμβληματικού ναού σε τρία χρόνια.

«Πριν από την αποκατάσταση, θα χρειαστούμε πολλή δουλειά» δήλωσε ο κ. Létoffé, αναφερόμενος στη δημιουργία ειδικού καλύμματος για την προστασία του καθεδρικού ναού από τον καιρό, που έχει ήδη δεχθεί σημαντικό όγκο υδάτων για την κατάσβεση της φωτιάς.

Άγνωστο το κόστος αποκατάστασης

«Αυτή η πληγή στην καρδιά του Παρισιού θα θεραπευτεί. Με τη γενναιοδωρία μας. Με την αλληλεγγύη μας. Με αυτή τη δύναμη που μας φέρνει μαζί ενάντια στις αντιξοότητες και μας κάνει ένα μεγάλο έθνος» σχολίασε από πλευράς του ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ που επισκέφθηκε την Παναγία των Παρισίων.

«Ο εισαγγελέας ήταν ξεκάθαρος. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλος λόγος (για τη φωτιά) πέραν του ατυχήματος. Πάνω από 50 ερευνητές έχουν κινητοποιηθεί, και όλη η αλήθεια θα αποκαλυφθεί» δήλωσε νωρίτερα ο γάλλος υπουργός έξω από το ναό.

 

 

Όσον αφορά το κόστος, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές τεχνικές ή νέες τεχνολογίες, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό. «Αυτή τη φορά, δεν θα μας λείψουν τα χρήματα», σχολίασε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν, γνωστός για τις πολιτιστικές εκπομπές του στη γαλλική τηλεόραση, αναφερόμενος στη δυσκολία να βρεθούν χρηματοδότες για άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που κινδυνεύουν.

Δωρεές άνω των 750 εκατ. ευρώ

Πράγματι, όπως παρατήρησε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν, αυτή τη φορά δεν θα λείψουν τα χρήματα για τις εργασίες αναστήλωσης. Η πρωτοφανής καταστροφή προκάλεσε παγκόσμια αλληλεγγύη προς τη Γαλλία. Επιχειρηματικοί κολοσσοί, ευκατάστατες οικογένειες, αλλά και απλοί πολίτες δεσμεύονται να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού με κάθε μέσο, με τις δωρεές να ξεπερνούν ήδη τα 750 εκατ. ευρώ.

Την αρχή για τις δωρεές έκανε ο Φρανσουά Αρνί Πινό του ομίλου Kering, που ελέγχει τον οίκο Gucci. O δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για τις εργασίες ανοικοδόμησης, εκφράζοντας τη θλίψη του για την «τραγωδία, που έπληξε τους Γάλλους και όλους όσους συγκινούνται από πνευματικές αξίες».

Ακολούθησε η οικογένεια Αρνό του κολοσσού πολυτελών αγαθών LVMH. Ο επικεφαλής του ομίλου και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, Μπερνάρ Αρνό, θα δωρίσει 200 εκατ. ευρώ, ενώ προσφέρει και τις υπηρεσίες του ανθρώπινου δυναμικού του, όπως ειδικών στην αρχιτεκτονική και το σχέδιο.

Δωρεά ύψους 200 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε και η οικογένεια Μπετανκούρ του κολοσσού καλλυντικών L’Oreal.

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ της Fimalac θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του βέλους του ναού με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, όσα και η οικογένεια Μπουίγκ, του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών. Τα διπλάσια, δηλαδή 20 εκατομμύρια, προσφέρει η οικογένεια Ντεκό, μέσω της JCDecaux Holding.

Από το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έναν πανεθνικό έρανο για την αποκατάσταση του γοτθικού ναού, μια προσπάθεια που εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν ακόμη τη μάχη με τις φλόγες, εταιρείες και ανώνυμοι πολίτες άρχισαν να καταθέτουν δωρεές, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ο ιστότοπος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομίας της Γαλλίας.

 

 

Μέσω αυτού του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος (Fondation Patrimoine), ξεκίνησε ο έρανος που ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση τέθηκε σε λειτουργία άλλος ένας ιστότοπος (rebatirnotredamedeparis.fr/) υπό την εποπτεία του Κέντρου Εθνικών Μνημείων.

Μεταξύ των δωρητών είναι πολλές ενώσεις, ιδρύματα και εταιρείες – και όχι μόνο από τη Γαλλία. Ο πετρελαϊκός όμιλος Total ανακοίνωσε ότι θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ, η τράπεζα Credit Agricole, μέσω του ιδρύματός της, άλλα 5 εκατομμύρια, ενώ 10 εκατομμύρια δίνει η Societe Generale. Και το συνολικό ποσό αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο, μετά την έκκληση που απηύθυνε στα μέλη της η γαλλική ομοσπονδία εργοδοτών. Έτσι, ο όμιλος λιανικού εμπορίου Casino (καταστήματα Franprix και Monoprix) θα στηρίξει επίσης ενώ ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Cap Gemini χορήγησε 1 εκατομμύριο.

 

 

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είπε ότι η πόλη θα συμβάλει στην προσπάθεια με το ποσό των 50 εκατομμυρίων και σκοπεύει εντός των επόμενων εβδομάδων, να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών. Η περιφέρεια του Ιλ ντε Φρανς θα αποδεσμεύσει άλλα 10 εκατομμύρια για να βοηθήσει την αρχιεπισκοπή να ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης.

Ακολούθησαν πολλές κοινότητες, περιφέρειες και συλλογικότητες απ’ όλη τη Γαλλία (Ρεν, Νάντη, Μπορντό, Τουλούζη…) που προσέφεραν μικρότερα ποσά, από 1,5 μέχρι 2 εκατομμύρια.