You are currently viewing Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος- Αιχμές και υπονοούμενα στις προσφωνήσεις και στον Ενθρονιστήριο …

Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος- Αιχμές και υπονοούμενα στις προσφωνήσεις και στον Ενθρονιστήριο …

Του Σωτήρη Τζούμα 


Παρουσία  κλήρου και λαού ( όχι τόσο από τη Γλυφάδα αλλά από Χολαργό,Παπάγου  και τις γύρω περιοχές), πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας  Αντωνίου.

Ο νέος Μητροπολίτης  έφτασε στον περιβάλλοντα χώρο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Γλυφάδας, όπου ο Επίσκοπος Ανδρούσης Κωνστάντιος του παρέδωσε εκ μέρους του  Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που ήταν ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως,   την Αρχιερατική ράβδο. 

Στην συνέχεια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό πραγματοποίηθηκε επίσημη Δοξολογία και η τελετή ενθρόνισης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου

Δεν τον καλωσόρισε ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Παπανικολάου ως είθισται στα όρια της πόλεως. 

Εντός του Ναού το  νέο Μητρπολίτη Γλυφάδας καλοσώρισαν ο Δήμαρχος  Γλυφάδας, ο Δήμαρχος Ελληνικού, ( ο Δήμαρχος Βουλιαγμένης απείχε) και εκ μέρους του κλήρου ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αλέξιος Ψωίνος και για 10 λεπτά εψηφισμένος Μητροπολίτης  Γλυφάδας.Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η ειδική αναφορά- καρφί όπως το απεκάλεσαν παριστάμενοι Αρχιερείς- του αδικημένου Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αλεξίου Ψωίνου  προς τον Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο( ο οποίος θεωρείται ο Γέροντάς του) – όταν του είπε ότι σας είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες διότι όπως είπε και ο Μητροπολίτης μας κατά το Μικρό Μήνυμά του στην Ιεραρχία χάρη σε σας επετεύχθη η εκλογή του. Με τον ευγενικό αυτό τρόπο ο Αρχιμ. Αλέξιος κάρφωσε κυριολεκτικά τον Σεβ. Σπάρτης Ευστάθιο που για δεύτερη,τρίτη, ίσως τέταρτη  φορά τον αδειάζει, ολίγον προ της εκλογής του. Η πρώτη ήταν προ εννέα ετών, όταν του είχε προτείνει να τον εκλέξει βοηθό του στη Μητρόπολη Σπάρτης  και τελικά επέλεξε τον τότε Ανδρούσης, νύν Μητροπολίτη Φωκίδος. Και ακόλουθησαν κι άλλες παρόμοιες προσπάθειες για την προαγωγή του στον ανώτατο βαθμό αλλά  πάντα κάπου σταματούσαν. Και η ευγενική αυτή «υπόμνηση» με τη μορφή έκφρασης ευχαριστιών που κατέθεσε θαρραλέα  ο Αρχιμ. Αλέξιος Ψωίνος,   δεν αφορούσε ασφαλώς μόνο τον Σεβ. Σπάρτης Ευστάθιο αλλά  και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος εμποδίζει προφανώς την προαγωγή του  μέχρι τώρα . 

Ο Αρχιεπίσκοπος στην προσφώνησή του   προς τον νέο Μητροπολίτη Γλυφάδας αναφέρθηκε στα πολλά τάλαντά του, καθώς και στην πολυετή διακονία του ως Διευθυντής των  Οικονομικών της Εκκλησίας.

”Να εναποθέτεις τις χαρές σου και τις λύπες πάντοτε στην Αγία Τράπεζα” τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Εμφανώς συγκινημένος, ο δεύτερος Μητροπολίτης στην ιστορία της Μητροπόλεως Γλυφάδας, ανέβηκε στον θρόνο του καθεδρικού Ναού ενώπιον του Αρχιεπισκόπου, μεγάλης μερίδας Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και των τοπικών αρχών.

Στον ενθρονιστήριο λόγο ο Μητροπολίτης Γλυφάδας,με φωνή βραχνή  και τρεμάμενη ( προφανώς από τη συγκίνηση ή έχει κάποιο κρυολόγημα) μεταξύ άλλων τόνισε:

“Ο Αρχιερέας κάθεται στον τόπο του Χριστοῦ. Θρόνος και δόξα του Χριστού είναι ο Σταυρός το” και στην συνέχεια πρόσθεσε ”Θρόνος και δόξα και του Επισκόπου είναι ο Σταυρός, η αγόγγυστη υπομονή εν δοξολογία στον διωγμό και στον ονειδισμό των ανθρώπων του κόσμου τούτου, του χωρισμένου από τον Θεό”.

”Η Εκκλησία με στέλνει εδώ για να βιώσω τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού, μέσα από την θυσία και την διακονία αγάπης και προσφοράς προς όλους εσάς, τους αδελφούς μου και τα παιδιά μου τα πνευματικά” συμπλήρωσε ο κ. Αντώνιος.

 «Αποστέλλομαι από την Εκκλησία να γίνω άγγελος ειρήνης και πηγή γαλήνης για τις ταραγμένες από οποιαδήποτε αιτία ψυχές». 

Με τα παραπάνω λόγια περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την αποστολή του, ο νέος μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος.

«Η όποια εξουσία του Επισκόπου δεν είναι κοσμική, αλλά καθαρά πνευματική» υποστήριξε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Αντώνιος τονίζοντας πως «ο αληθινός αρχιερεύς, έστω και αν λιθοβολείται, έστω και αν σταυρώνεται, κηρύσσει πάντοτε την αλήθεια γιατί μόνον η αλήθεια ελευθερώνει τον άνθρωπο».

Οι πέντε πυλώνες 

Όπως είπε κατά τον Ενθρονιστήριο   λόγο του ο μητροπολίτης Γλυφάδας, η διακονία του θα κινηθεί σε πέντε βασικούς άξονες:

«1. Διαφύλαξις της Ορθοδόξου πίστεως.
2. Πιστότητα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, και υπακοή στον συνοδικό θεσμό της Εκκλησίας
3. Διδασκαλία με θεολογικό λόγο, σοβαρό και σύγχρονο, όχι λαικιστικό, που αποβλέπει σε εξωτερικές εντυπώσεις, ούτε με φανατισμούς και απολυτοποιήσεις ωρισμένων πλευρών.
4. Αγάπη και στήριξις των Συμπρεσβυτέρων μου, εφ’ όσον βεβαίως και εκείνοι αγωνίζονται τον καλόν αγώνα της πίστεως.
5. Αξιοποίησις των χαρισμάτων των λαικών μελών του Σώματος του Χριστού και ενεργοποίησίς τους στην εκκλησιαστική μας Κοινότητα».

Κατά τα διάρκεια της ομιλίας του ο νέος μητροπολίτης Γλυφάδας αναφέρθηκε χωρίς να κατονομάσει εκείνους που αρνούνται να δεχθούν την εκλογή του, με πρώτο τον Δήμαρχο Βουλιαγμένης ο οποίος δεν παρέστη στην τελετή.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου σε όσους με θλίβουν και με αδικούν, διότι με τον τρόπο τους με ευεργετούν, εφ’ όσον με ωθούν να αγωνίζωμαι περισσότερο στην μακροθυμία, την υπομονή, την συγχωρητικότητα, την ταπείνωση, την αγάπη και κυρίως στην προσευχή για να ειρηνεύση ο Θεός τις καρδιές τους, να τους φωτίση να κατανοήσουν τα σφάλματά τους και να τους ελεήση» είπε με νόημα ο μητροπολίτης.

Συμπλήρωσε δε πως «Ως δούλος Ιησού Χριστού ακολουθώ το παράδειγμα Εκείνου, που όταν αντιμετώπισε όλη την ανθρωπίνη κακία » λοιδορούμενος ουκ αντελοιδώρει» (Α΄ Πετρ. 2,23), αλλά και θερμά Τον ικετεύω «ρύσαί με εκ των καταδιωκόντων με» (Ψαλμ. 141, 7) και «φύλαξόν με από παγίδος, ης συνεστήσαντό μοι» (Ψαλμ. 140, 9), διότι Συ είσαι ο υπερασπιστής, η ελπίδα, η καταφυγή και η σκέπη μου, Κύριε».

Επίσης ο Σεβ. Γλυφάδας  τόνισε ότι θα ασχοληθεί ιδιαιτέρως με τους νέους, οι οποίοι όπως είπε δεν αποτελούν μόνο την ελπίδα του μέλλοντος αλλά και την δυναμικότητα του παρόντος.

Τέλος ο Μητροπολίτης Αντώνιος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και τα Μέλη της Ιεραχίας  για την εμπιστοσύνη τους, τον Εφοπλιστή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο αλλά και όσους  τον αδίκησαν, διότι με τον τρόπο αυτό  τον ευεργετούν και τον ωθούν να αγωνίζεται περισσότερο στην μακροθυμία, την υπομονή, την συγχωρητικότητα, την ταπείνωση και την αγάπη.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Newpost.gr