Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος  στο πλευρό των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες-✔️Παρέμβαση προς όλη την Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στο πλευρό των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες-✔️Παρέμβαση προς όλη την Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου.

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξιο Τσίπρα, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλλυλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, απέ­στει­λε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συμπαραστεκό­μενος στα παιδιά που αντιμετωπίζουν αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες και των οποίων οι οικογένειές τους αδυνατούν να καλύψουν τις ειδικές θεραπείες τους. Ο κ. Χρυσόστομος εκφράζοντας το δίκαιο των αιτημάτων τους και την προσωπική αγωνία του για το μέλλον αυτών των παιδών, υποβάλλει παράκληση στους κορυφαίους θεσμούς της πολιτείας, να πράξουν το αυτονόητο υλοποιώντας την υποχρέωσή τους έναντι των οικογενειών αυτών καί να ικανοποιήσουν τα δίκαια  αιτήματά τους.Η πρωτοβουλία αυτή του Σεβ. Μεσσηνίας Χρυσοστόμου έρχεται σε μια εποχή που  οι σχέσεις Εκκλησίας- Πολιτείας διέρχονται κρίση,  εξαιτίας της κυβερνητικής  εμμονής να κάνει αλλαγές σε άρθρα του Συντάγματος που θα μειώσουν την δυναμική της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον τόπο μας και να εξοστρακίσει τον κλήρο από την ενιαία  αρχή πληρωμών. 

 Επίσης   το σύστημα της Εκκλησίας έχει ατονίσει   σε θέματα παρεμβάσεων και γενικότερων παραστάσεων προς την Κυβέρνηση για θέματα που αφορούν την Εκκλησία όπως είναι οι νέες θέσεις εφημερίων για τις Μητροπόλεις που έχουν κενά. 

Η παρέμβαση αυτή του Σεβ. Μεσσηνίας Χρυσοστόμου  για ένα κοινωνικό θέμα που αφορά τα παιδιά αυτά ,έρχεται να δημιουργήσει το ανάλογο σασπένς για τον τρόπο που θα το αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση και αν θα υπάρξει και παρέμβαση και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου, με τον οποίο ο Σεβ. Μεσσηνίας συνδέεται με  προσωπική σχέση. 

———————————————————————————————————-

  Ο  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

     Αριθ. Πρωτ. 135/2019                                                     Καλαμάτα, 3 Απριλίου 2019

Με την παρούσα επιστολή μου, αισθάνομαι την ανάγκη να συμπαρα­στα­θώ απέναντι στις οικογένειες με τέκνα που αντιμετωπίζουν αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες τον τελευταίο καιρό βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί αδυνατούν να καλύψουν τις ειδικές θεραπείες απαραίτητες για τα τέκνα τους.

Με την αλλαγή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχής Υπηρεσιών, από 26 Φεβρουαρίου 2019 δεν ισχύουν οι αποζημιώσεις των απαραίτητων Ειδικών Θεραπειών που οφείλει να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Οι συνεχείς αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), οι οποίες ξεκίνησαν από τον Ιούλιο του 2018, με νέα παραρτήματα, εγκυ­κλίους και καινούριες παρατάσεις, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέ­ρω­σης των γονέων και τέκνων που χρήζουν ειδικών θεραπειών, συντέλεσαν στη δημιουργία πρωτοφανούς χάους με προφανείς επιπτώσεις στους γονείς ενισχύοντας την ψυχική καταπόνησή τους.

Η ταλαιπωρία τους κορυφώθηκε από τις 26 Φεβρουαρίου 2019, όταν ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την αποζημίωση τους, όπου προέκυψαν σημαντικές περικοπές στις αποζημιώ­σεις και εφαρμόστηκαν νέες ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες  επαναξιολό­γησης όλων των δικαιούχων-παιδιών. Οι  γνωματεύσεις, που βρίσκονται σε ισχύ, δεν ισχύουν πλέον, με αποτέλεσμα οι οικογένειες των τέκνων να είναι αναγκασμένες να προβούν σε διαδικασία ανανέωσης με νέα ηλεκτρονική γνωμάτευση, ώστε να έχουν τα τέκνα αυτά το δικαίωμα της αντίστοιχης θεραπείας. Ο χρόνος αναμονής της προαναφερθείσας διαδικασίας, ειδικά στους νομούς της Περιφέρειας,  είναι μεγάλος και ασαφής, με αποτέλεσμα τα τέκνα να παραμένουν χωρίς Θεραπευτικό Πρόγραμμα, καθώς οι γονείς αδυνατούν να το καλύψουν και δε δικαιούνται αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ κατά αυτό το διάστημα και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης από την αντίστοιχη Ελεγκτική Ομάδα Ειδικών Θεραπειών.

Οι γονείς προτείνουν την ύπαρξη μιας μεταβατικής διάταξης, η οποία θα διευκόλυνε  χιλιάδες οικογένειες σε όλο αυτό το γραφειοκρατικό χάος, που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

Οι γονείς καταγγέλλουν τη μείωση του προϋπολογισμού των ειδικών θεραπειών κατά 40% και τους “κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ”. Θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί αντίστοιχες επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού που χρήζει θεραπευτικής παρέμβασης, γιατί αποτέλεσμα αυτού είναι η μείωση των θεραπειών ανά άτομο και η απουσία θεραπευτικής αντιμετώπισης από τον νέο ΕΚΠΥ σοβαρών διαταραχών.

Οι γονείς βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι σε νέους κανονισμούς, γνωματεύσεις, πιστοποιημένους γιατρούς και νέα συστήματα, αποπροσανα­το­λιζόμενοι από τη φροντίδα των τέκνων τους που θα ενηλικιωθούν με ιδιαιτερότητες και προβλήματα σε ένα κράτος χωρίς τις ανάλογες υποδομές.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης επίλυσης είναι των παιδιών που πάσχουν από το εκφυλιστικό σύνδρομο “RETT”, για τα οποία η μη συνέχιση των θεραπειών θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, καθώς και των παιδιών στο φάσμα του Αυτισμού, για τα οποία η ρουτίνα και η σταθερότητα στις θεραπείες τους που έχουν χτίσει, είναι απολύτως αναγκαία ώστε να μη χάσουν ό,τι με δυσκολία και κόπο έχουν κατακτήσει. Ο θεραπευτής τους είναι πρόσωπο αναφοράς για αυτά και η μη συνέχιση των θεραπειών τους  έχει ως αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση και την ανάγκη για διαρκή στήριξη και παρέμβαση, προκειμένου να φθάσουν εκ νέου στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για αυτά.

Προσβλέπω ότι όλα τα στελέχη του συστήματος Υγείας, πολιτικά και υπηρεσιακά θα συμμεριστούν τον πόνο, την αγωνία, την ανασφάλεια και την οικονομική ανέχεια που βιώνουν οι γονείς των παιδιών με Αναπηρία ή Μαθησιακές Δυσκολίες και θα αναγνωρίσουν την επικινδυνότητα της παρούσας κατάστασης που εμπεριέχει σε μεγάλο βαθμό την παλινδρόμηση των παιδιών αυτών καθώς η όποια καθυστέρηση αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, συντελεί στην περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση των γονέων τους.

Καθίσταμαι σύμψηφος προς τη διαμαρτυρία των γονέων των συγκεκριμένων τέκνων, εκφράζω την αμέριστη συμπαράσταση μου και υποστηρίζω ακράδαντα τα αιτήματά τους, προκειμένου να βρεθεί άμεση, αποτελεσματική λύση για τη συνέχιση της θεραπείας των παιδιών αυτών και καλώ την Ελληνική Πολιτεία να υλοποιήσει την υποχρέωσή της έναντι των συγκεκριμένων οικογενειών.

Ευελπιστώ ότι η παράκλησις μου αυτή δε θα πέσει στο κενό της πολιτικής αδιαφορίας αλλά θα εισακουστεί και θα ανταποκριθείτε και θα ικανοποιήσετε τα αιτήματα τους. Πρόκειται για ένα πρόβλημα ιδιαίτερα σοβαρό που αφορά όχι μόνο τις οικογένειες και τα τέκνα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και όσους αφιλοκερδώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τη συμπαράστασή τους σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, στους οποίους πρέπει να σταθούμε αρωγοί και συνοδοιπόροι στον αγώνα τους.

† Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ