You are currently viewing Σε ναυάγιο οδηγούνται τα σχέδια της κυβέρνησης για την Εκκλησία και τον ιερό κλήρο

Σε ναυάγιο οδηγούνται τα σχέδια της κυβέρνησης για την Εκκλησία και τον ιερό κλήρο

του Σωτήρη Τζούμα 

Η Ιεραρχία με τις σταθερές θέσεις της κατέστησε σαφές προς την κυβέρνηση ότι στην Εκκλησία της Ελλάδος τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχει η ίδια ως το ανώτατο όργανο διοίκησης. Χωρίς να μειώσει ή να προσβάλλει τον Αρχιεπίσκοπο του έδειξε τα όριά του ως Προέδρου του Σώματος.

Σε ναυάγιο οδηγούνται πλέον τα σχέδια της κυβέρνησης για την Εκκλησία και τον κλήρο. Τόσο οι αλλαγές στο Σύνταγμα, όσο και ο εξοστρακισμός των κληρικών μας και λοιπών διοικητικών υπαλλήλων της Εκκλησίας, από την ενιαία αρχή πληρωμών μπορεί να ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο, πλην όμως δεν υπολόγισαν τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν.

Για πρώτη φορά στα 11 χρόνια που ευρίσκεται στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  φάνηκε ότι δεν μπορεί να αποφασίζει ερήμην της Ιεραρχίας και έθεσε τις βάσεις του διαλόγου που επιθυμεί με την κυβέρνηση.

Τόσον οι αποφάσεις που έλαβε κατά την έκτακτη ιστορική Ιεραρχία του Νοεμβρίου όσο και  τα όσα αποφασίστηκαν κατά την έκτακτη Ιεραρχία του Μαρτίου, έθεσαν  την καθοριστική γραμμή πάνω στην οποία επιτρέπει η Εκκλησία να γίνει αυτός  ο διάλογος .  Η Ιεραρχία με τις  σταθερές  θέσεις  της κατέστησε  σαφές προς την κυβέρνηση ότι στην Εκκλησία της Ελλάδος τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχει η ίδια ως το ανώτατο όργανο διοίκησης.  Χωρίς να μειώσει ή να προσβάλλει τον Αρχιεπίσκοπο του έδειξε τα όριά του ως Προέδρου του Σώματος.

Εξάλλου ο Σεβ. Καισαριανής Δανιήλ εκ των πλέον διακεκριμένων Ιεραρχών ήταν σαφής στις δημόσιες εμφανίσεις του:

-«Ο Αρχιεπίσκοπος εάν στηρίζεται στην Ιεραρχία του θα είναι ισχυρός και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».

Σήμερα η κατάσταση  έχει διαμορφωθεί ως εξής: από τη μία πλευρά η Εκκλησία εξακολουθεί να εμμένει στις αποφάσεις που έλαβε και στις δύο Ιεραρχίες  και από την άλλη η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν θέλει να κάνει πίσω για λόγους… prestige, από αυτά που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, δίκην διαγγέλματος από το Μαξίμου, παρόντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Το ζήτημα της μισθοδοσίας του Κλήρου είναι το μεγάλο «αγκάθι».

Η Ιεραρχία    δεν κάνει πίσω και δεν πρόκειται να υποκύψει σε οποιοδήποτε δέλεαρ και αν της προσφερθεί από την κυβέρνηση. Μάλιστα ακόμη και οι μετριοπαθείς Ιεράρχες- αυτοί δηλαδή που δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα  όταν το θέμα ήταν σε έξαρση- αποφάνθηκαν ότι δεν θα δεχτούν οποιαδήποτε αλλαγή στο θέμα αυτό, απαντώντας εμμέσως στον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου που χαρακτήρισε ως ακραίους αυτούς που αντιδρούν.

-«Η Ιεραρχία για πρώτη φορά είναι τόσο πολύ ενωμένη και αποφασισμένη να μην κάνει πίσω. Ακόμη και οι ολίγοι Αρχιερείς – 5 το πολύ-  που έδειξαν να συμφωνούν με τη συμφωνία για να φανούν αρεστοί στον Αρχιεπίσκοπο, στο τέλος  θα ταυτιστούν με τη γνώμη των πλειόνων! Με τους ιερείς μας παιχνίδια δεν παίζουμε », μας είπε Ιεράρχης εκ των νεότερων και ισχυρών Ιεραρχών.

Ο ιερός κλήρος  είναι αυτός που δίνει τον αγωνιστικό ρυθμό στις αντιδράσεις. Και οι κληρικοί μας σε όλη την ελληνική επικράτεια – της Κρήτης και της Δωδεκανήσου συμπεριλαμβανομένης – είναι ενωμένοι και η φωνή τους θα ακούγεται  σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Δέκα χιλιάδες κληρικοί, είναι δέκα χιλιάδες άμβωνες που τους ακούν εκατομμύρια Έλληνες. Ποιος μπορεί να αναμετρηθεί μαζί τους;

Το υπουργείο Παιδείας μπροστά σε αυτό το αγωνιστικό φρόνημα που δείχνουν οι Ιεράρχες μας αλλά  και λοιποί κληρικοί, συνεχίζει να προκαλεί. Ο υπουργός Παιδείας δεν χάνει ευκαιρία να εκφράζει τη δυσαρέσκειά  του για τη στάση αυτή των Ιεραρχών και των ιερέων μας και δηλώνει ότι θέλει να συνεχιστεί ο διάλογος αλλά  για όλα τα θέματα και όχι επιλεκτικά .

Όμως ο διάλογος όπως τον θέλει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχιστεί.

Αύριο Τρίτη και μέχρι την Πέμπτη συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Δεν αναμένονται θεαματικές αποφάσεις για το θέμα αυτό δεδομένου ότι η Ιεραρχία έχει ορίσει το πλαίσιο του διαλόγου και έχει  αφαιρέσει από την ΔΙΣ το δικαίωμα του αυτοσχεδιασμού. Όμως μπορεί σε αυτή τη ΔΙΣ να μάθουμε κάτι που αφορά τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Ουκρανικό που ταλανίζει την Ορθοδοξία. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δέχθηκε μία επίσκεψη η οποία σίγουρα έχει να κάνει με το θέμα αυτό. Τον επισκέφθηκαν οι Μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ- που θεωρείται ο αρχιτέκτων της συμφωνίας αυτής με την Εκκλησία της Ουκρανίας – και ο Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, διευθυντής του γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Μάλιστα με την επίσκεψη αυτή ο Σεβ. Αδριανουπόλεως στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου, έβαλε ένα τέλος στο απαγορευτικό που ίσχυε ως τώρα λόγω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο ανδρών. Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο. Τέλος καλό, όλα καλά. Και αυτό θα αποτελέσει την απαρχή κάποιων εξελίξεων που δεν έχουμε φανταστεί ακόμη.

Πάντως τόσο στην διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και σε κύκλους που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις θεωρούν πως η κυβέρνηση μετά από τα όσα έχουν συμβεί και τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν ενδεχομένως  να αλλάξει στάση και να μη δώσει συνέχεια  στο θέμα.

Ακόμη και οι επαπειλούμενες Συνταγματικές αλλαγές που αφορούν την Εκκλησία, φαίνεται πως   θα μετατεθούν για την επόμενη Βουλή.

Το ενδεχόμενο μιας ανοιχτής ρήξης, μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή, που η χώρα μας έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο τόσο για την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και για το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, δεν συμφέρει και αυτό το ξέρει η κυβέρνηση.

Άλλωστε, σε μια ενδεχόμενη διαμάχη  το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα μείνει αμέτοχο. Αντιθέτως  αναμένεται να αντιδράσει έντονα.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr