Το Γραφείο Τύπου της Συνόδου συντονίζει διακριτικά τα της εκκλησιαστικής  ενημέρωσης, κρατώντας σωστές  ισορροπίες

Το Γραφείο Τύπου της Συνόδου συντονίζει διακριτικά τα της εκκλησιαστικής ενημέρωσης, κρατώντας σωστές ισορροπίες

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Στον φιλόξενο αυτό χώρο που εικονίζεται στις φωτό, στεγάζεται  το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου, υπό την δεξιά οιακοστροφία του ευγενικού και ανοιχτόκαρδου πάντα Γιώργου Βασιλείου.

Στην είσοδο του Συνοδικού Μεγάρου, από την πλευρά του  χώρου  στάθμευσης,ευρίσκεται όλη η υπηρεσία ενημέρωσης. Και ακριβώς παραπλεύρως η αίθουσα εκδηλώσεων και συνεντεύξεων τύπου.

Το  γραφείο αυτό  βρισκόταν παλιά   στον τρίτο όροφο του Μεγάρου  και συγκέντρωνε πάντα το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων και ιδιαιτέρως σε περιόδους που υπήρχαν θέματα επικαιρότητας και συνήρχετο η Ιεραρχία.

Με το νέο χωροταξικό σχεδιάγραμμα το γραφείο αυτό μεταφέρθηκε στο ισόγειο και εξοπλίστηκε με περισσότερους χώρους και δυνατότητες εξυπηρέτησης των δημοσιογράφων που διαβαίνουν το κατώφλι του.

Ο κ. Βασιλείου ανέλαβε τα ηνία του δύσκολου αυτού πόστου τα χρόνια της Αρχιεπισκοπείας Χριστοδούλου.

Δεν το έπαιξε ποτέ ξερόλας, ούτε δημοσιογραφική  αυθεντία και το σημαντικότερο  δεν υπήρξε  ποτέ παρεμβατικός, κάνοντας παίγνια εξουσίας μοιράζοντας ειδήσεις και … «αποκλειστικά» σε ημετέρους,  αποκλείοντας όλους τους άλλους.

Έξ αρχής έκανε  το καθήκον του με πλήρη συναίσθηση της αποστολής του και πολλές φορές διόρθωνε  λάθη άλλων ή μάζευε τις ανοησίες και τις αμετροέπειες αυτών  που νομίζουν  ότι τα ξέρουν όλα και παρά τα χρόνια θήτευσής τους σε αυτό το χώρο δεν έχουν μάθει ακόμη πώς λειτουργεί γιατί δεν ξέρουν  τα στοιχειώδη της εκκλησιαστικής ενημέρωσης, η οποία  έχει  τόσες ιδιαιτερότητες και τόσα επιμέρους στοιχεία  που την κάνουν πολύπλοκη .

Κοντά και δίπλα  στον Γιώργο Βασιλείου  και η εκ των παλαιών και πολύτιμων συνεργατών του Γραφείου Τύπου Μαρία Χατζηπροκοπίου που μπορεί άμα τη εμφανίσει της να προκαλεί… σεισμικές δονήσεις αλλά  η αμεσότητα που διαθέτει στο λόγο της και στην συμπεριφορά της την κάνουν συμπαθή και  ας κάνει μερικούς να την βλέπουν ανταγωνιστικά!

Η Μαρία Χατζηπροκοπίου μπορεί να κάνει ταυτόχρονα πολλά πράγματα! Να είναι στο ισόγειο και να γράφει ένα δελτίο τύπου και να ξέρει τί επικρατεί και τί γίνεται  σε όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του Συνοδικού  Μεγάρου! Και αυτό την καθιστά σε μία ξεχωριστή και θετική παρουσία αγαπητή από  όλους και κυρίως από τους Αρχιερείς, οι οποίοι έχουν πάντα έναν καλό λόγο να πούν και  για την Μαρία.

Επίσης η διακριτική, ευγενική και πολιτισμένη παρουσία του Νίκου Πατρόπουλου προσθέτει στον ευαίσθητο τομέα της επικοινωνίας.  Ο κ. Πατρόπουλος  κατέχει την  ευαίσθητη  θέση  του   επίσημου μεταφραστή  για όλα  τα ξένα κείμενα της Συνόδου αλλά και του επίσημου   μεταφραστή και διερμηνέα όλων  των θεμάτων που χρήζουν μεταφράσεων και διερμηνείας  και άπτονται του Μακ. Αρχιεπισκόπου. Είναι ένας ήσυχος και διακριτικός συνεργάτης του γραφείου τύπου που με τις πολύπλευρες  και πολύ-πολιτισμικές γνώσεις του καθίσταται πολύτιμος.

Τελευταίος αλλά όχι και έσχατος ο παλαιότερος όλων, ο πανταχού παρών φωτορεπόρτερ Χρήστος Μπόνης που με τον φακό του έχει απαθανατίσει  όλη την νεώτερη ιστορία της Εκκλησίας μας.Δυναμικός και παρεμβατικός καταφέρνει πάντα να κάνει τη διαφορά και να φωτογραφίζει  τα συμβαίνοντα με έναν διαφορετικό τρόπο.

Ο σημαντικός ρόλος του γραφείου αυτού αναδεικνύεται στον μέγιστο βαθμό κατά    τις μέρες που συνεδριάζει η ΔΙΣ ή η Ιεραρχία.

Κρατά τις ισορροπίες και πολλές φορές κάνει τον κυματοθραύστη σε θέματα που αναφύονται εκ του μηδενός και προς τους δημοσιογράφους εκείνους  που μπορεί να παραπονεθούν για ένα θέμα  ή να νοιώσουν ότι αδικούνται από τις μεροληπτικές συμπεριφορές κάποιων παραγοντίσκων που γέννησε η εποχή και το σύστημα και   οι οποίοι  διαθέτουν διπλή ατζέντα γιατί  αποβλέπουν κάπου αλλού.

Καθ´ολες τις ημέρες της τελευταίας έκτακτης Ιεραρχίας το Γραφείο Τύπου της Συνόδου έσφιζε από ζωή με την παρουσία όλων των δημοσιογράφων που κάνουν εκκλησιαστικό ρεπορτάζ.
Το όλο σκηνικό θύμιζε έντονα ημέρες Χριστοδούλου, τότε που το ρεπορτάζ αυτό ήταν στην πρώτη γραμμή της δημοσιογραφικής ενημέρωσης.
Και τώρα λόγω της αιχμηρής επικαιρότητας που υπήρχε εκ των θεμάτων που ευρίσκονται σε εκκρεμότητα αλλά και εξαιτίας των εκλογών τριών νέων Μητροπολιτών και τριών νέων Επισκόπων, το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον ήταν έντονο.
Ο Γιώργος Βασιλείου ήταν από φυλακής πρωίας και καθ´όλες τις ημέρες που συνεδρίαζε η Ιεραρχία,επί των επάλξεων και εξυπηρετούσε όλους  τους δημοσιογράφους. Πρόθυμος και ανοιχτός πάντα να τους φιλέψει με καφέδες, τοστ, χυμούς και τα συναφή. Και όταν κάτι ξέφευγε από την ορθή πορεία του και θα μπορούσε κάποιος καχύποπτος και…διαδρομιστήσν  να το θεωρήσει ως έκτροπο ο Γιώργος Βασιλείου τον επανέφερε στην ευθεία γραμμή ,υπενθυμίζοντας σε όλους τον χώρο που βρισκόμαστε.
Ο υπογράφων εισήλθε πολλές φορές το κατώφλι του γραφείου του εκνευρισμένος και έτοιμος να προβεί  σε αναρτήσεις  ρεπορτάζ που θα πονούσα μερικούς υποκριτές που πλεονάζουν μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο και οι οποίοι κατάφεραν δυστυχώς να γλιστρήσουν και να ανέλθουν στα ανώτατα αξιώματα!  Και ο Γιώργος Βασιλείου με συγκρατούσε και δεν το έκανα.
Όλα αυτά τα καταθέτω οφειλετικώς για το Γραφείο Τύπου και τον Γιώργο Βασιλείου και τους άξιους συνεργάτες του που έχουν δημιουργήσει μια μικρή και αποτελεσματική ομάδα που αν μη τι άλλο συνθέτει και δεν διαιρεί, προσφέρει χωρίς να κραυγάζει και να διαλαλεί αυτό που κάνει, που επουλώνει και δεν σκαλίζει πληγές και προβλήματα. Και μόνον γιαυτό αξίζει.