Το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός στην πίστη και η αλαζονεία της αμφισβήτησης

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Φάκας, Διδάκτωρ Θεολογίας

Έχει πλέον καταστεί μια προβλέψιμη εξέλιξη. Κάθε χρόνο σχεδόν, λίγο πριν το Άγιο Πάσχα γινόμαστε μάρτυρες μιας συζήτησης που ανοίγει γύρω από το θαυμαστό γεγονός της αφής του Αγίου Φωτός. Άνθρωποι χωρίς πνευματικό υπόβαθρο και χωρίς ειλικρινείς πνευματικές αναζητήσεις εμφανίζονται να προσπαθούν να ερμηνεύσουν το μέγιστο θαύμα με ανθρωπομορφικές προσεγγίσεις.

Και επειδή ακριβώς αδυνατούν, ελλείψει πίστης, να αντιληφθούν το μεγαλείο της Ορθοδοξίας, επιλέγουν με πομπώδη τρόπο την πρόκληση, την αμφισβήτηση και την στείρα άρνηση, εμποδίζοντας τους πολλούς να επιλέξουν κάτι διαφορετικό από τη δική τους ισοπεδωτική κοσμοθεωρία.

Παρότι αυτοαποκαλούνται δημοκράτες, εντούτοις επιχειρούν να διαταράξουν το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός στην Πίστη, δηλαδή στην άνευ όρων και χωρίς λογικές εξηγήσεις παράδοση στο Θαύμα. Τα θρησκευτικά πιστεύω του καθενός αποτελούν ελεύθερη επιλογή του, υποχρέωση όμως όλων είναι να τα σέβονται χωρίς υπονοούμενα και υφέρπουσες υποψίες περί εξαπάτησης του κόσμου.

Η ελληνορθόδοξη παράδοση, αυτή που μεγάλωσε επί αιώνες γενιές Ελλήνων και κράτησε όρθιο το Έθνος μας σε χαλεπούς καιρούς, συνιστά ασφαλή οδηγό και πυξίδα για το μέλλον.

Είναι πράγματι αρκούντως άκομψο όχι μόνο να χλευάζεις κάποιον για την ευκολοπιστία του, αλλά επιπρόσθετα να επαίρεσαι ότι τον λυτρώνεις από το ψέμα, μέσα στο οποίο (κάποιοι) του έχουν επιβάλει να ζει.