You are currently viewing Το Αρχιεπισκοπικό παράπονο ….

Το Αρχιεπισκοπικό παράπονο ….

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Όταν είσαι Πρωθιεράρχης μιας Εκκλησίας  και έχεις  τις ευθύνες του ποιμνίου στους ώμους σου, του κλήρου και του λαού,είναι φυσικό να  γεύεσαι και να εισπράττεις θλίψεις, απογοητεύσεις και προδοσίες.
Και οι  χαρές που μπορεί να φτάνουν  στο κατώφλι σου ξεθυμαίνουν εύκολα ή τις απορροφά η η θλίψη  !
Αυτή είναι, δυστυχώς, η μοίρα όλων των Προκαθημένων. Μπορεί  να απόλαυσαν την Αρχιεπισκοπεία τους αλλά το βέβαιο είμαι ότι  έδωσαν προς όλους πολλά περισσότερα, από αυτά που πήραν πίσω!
Δεν θα μπορούσε να υστερήσει σε αυτό τον κανόνα  ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Μπορεί να θεωρείται  ισχυρός χαρακτήρας και μερικές φορές αγύριστο κεφάλι αλλά έχει γευτεί και εκείνος την άψινθο της αχαριστίας από ευεργετημένους και μη.
Την προηγούμενη εβδομάδα συνήλθε η Ιεραρχία επί τριήμερο. Την δεύτερη ημέρα των εργασιών, Τετάρτη 20 Μαρτίου, η Ιεραρχία προέβη σε εκλογές τριών νέων Ιεραρχών και την επομένη 21 Μαρτίου, σε εκλογές τριών Επισκόπων
Οι δύο εξ αυτών, Σισανίου και Περιστερίου, εξελέγησαν χωρίς δυσκολία. Αντιθέτως η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας και τους νέους ποιμενάρχες εξέλεξε αλλά και τα «μηνύματά» τους έδωσαν οι  ομάδες που δρούν διακριτικά και αναπτύσσονται εντός της Ιεραρχίας.
Συγκεκριμένα,  προκάλεσε εντύπωση και συζητήθηκε αρκετά  η για πρώτη φορά εμφάνιση   ομάδας Ιεραρχών – άλλοτε 12μελούς, άλλοτε 13μελούς και στις εκλογές Επισκόπων εκτοξεύθηκε σε 19μελή-   οι οποίοι θέλησαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ρίχνοντας λευκό. Κάποιο μήνυμα θέλησαν να δώσουν! Το θέμα είναι προς ποίον!
Κατά τη γνώμη μας η παρουσία των ομαδικών αυτών  λευκών ψηφοδελτίων που έκαναν την εμφάνισή τους στις εκλογές αυτές   είναι το μεγάλο εύρημα το οποίο χρειάζεται να δούμε με τη δέουσα προσοχή και να το μελετήσουμε σε βάθος.
Πρόκειται για μία σιωπηρή διαμαρτυρία προς το παρόν, η οποία πιστεύουμε ότι  πολύ σύντομα θα πάρει την τελική της μορφή και θα καταλάβουμε πού το πάνε  και πού  ακριβώς στοχεύουν οι Αρχιερείς- οπαδοί της λευκής ψήφου.
Και πρέπει να πούμε ότι αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος οι πληροφορίες μας λένε ότι το κουβέντιασε με Αρχιερείς του περιβάλλοντός του και μάλιστα αφιέρωσαν χρόνο στο να εξιχνιάσουν αυτά  τα άσφαιρα μεν, αλλά στοχευμένα ψηφοδέλτια.  Και μπορεί να φαίνεται δύσκολο να βρεις το ποιοί κρύβονται πίσω από την λευκή ψήφο, αλλά δεν είναι.
Ανιχνεύοντας τους γραφικούς χαρακτήρες που υπάρχουν στα υπόλοιπα 65, 64 ή αντίστοιχα 58,θα εντοπίσουν και θα εξιχνιάσουν ποιοί γραφικοί χαρακτήρες απουσιάζουν. Κατά το μάλλον ή ήττον θα τους βρουν επακριβώς .
Αυτό ωστόσο που έμεινε από τη συνεδρίαση αυτή της Ιεραρχίας είναι η ψηφοφορία και το αποτέλεσμα  για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν σίγουρος για την άνετη υπεροχή και υπερψήφιση του υποψηφίου που είχε προτάξει εξ αρχής, δηλαδή  του  Θεοφ. Σαλώνων Αντωνίου. Όπως ο ίδιος είπε εξομολογητικά σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του το 80% των Ιεραρχών δηλ. περί τους 64-65 Μητροπολίτες, μέλη της Ιεραρχίας του είχαν υποσχεθεί ότι θα ψήφιζαν τον Αντώνιο.
Και τελικά δεν τον ψήφισαν παρά 38 και αν τελικώς επικράτησε  και βγήκε , αυτό επετεύχθη χάρη στα γρήγορα ανακλαστικά ορισμένων που έχουν εμπειρία σε ανάλογες καραμπόλες.
Την μεγάλη ψυχρολουσία ο Αρχιεπίσκοπος την πήρε μόλις ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση του Τριπροσώπου όταν κατάλαβε ότι ο Σαλώνων ήλθε δεύτερος, έστω με μικρή διαφορά από τον πρώτο.
Όλο αυτό στενοχώρεσε τον Αρχιεπίσκοπο και το είπε σε ανθρώπους του.
-Πέρασα τόσα και έζησα τόσες ψηφοφορίες σε εκλογές Ιεραρχών και ως Μητροπολίτης στο παρελθόν αλλά και τώρα ως Αρχιεπίσκοπος και δεν έχω εμπεδώσει ακόμη   ότι οι Ιεράρχες μας σπάνια κρατάνε το λόγο τους! Και αυτό με στενοχωρεί!

Και η αλήθεια αυτή που ακούγεται ως παράπονο από τα χείλη του Αρχιεπισκόπου έχει μια ισχυρή βάση δεδομένου αν είχαν όντως λόγο και «μπέσα» οι Ιεράρχες μας  ή δεν θα υπόσχονταν τίποτα ή αφού υπόσχονταν κάτι στον Αρχιεπίσκοπο θάπρεπε να τηρήσουν τον λόγο τους! Και εφ´όσον τον τηρούσαν δεν θα σημειωνόταν η καραμπόλα που ζήσαμε ούτε ο Αρχιμ. Αλέξιος Ψωίνος θα περνούσε αυτή τη δοκιμασία που ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να δεχθεί και να ζήσει. Αν εννοούσαν την υπόσχεση που έδιναν οι Αρχιερείς στον Αρχιεπίσκοπο για τον Σαλώνων ή θα του εξασφάλιζε άνετη πλειοψηφία και θα εκλέγονταν χωρίς να γίνουν αυτές οι απρέπειες ή αν του έλεγαν οχι και εννοούσαν το όχι τους τότε θα έβγαινε με άνεση ο Αλέξιος. Αλλά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας δεν μένει παρά και στον εκκλησιαστικό χώρο να γίνονται φαιδρότητες.

Το παράπονο  που κατέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  σε δικούς του ανθρώπους ,σίγουρα το είπε για να κάνει το γύρο της Ιεραρχίας και να γίνει γνωστό.
Και αν δεν έγινε ,το καταγράφουμε εμείς  τώρα,χάριν της ιστορικής αλήθειας,για να γίνει ευρύτερα γνωστό.