You are currently viewing “Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια και στης Γλυφάδας  την ποδιά σφάζονται παληκάρια».

“Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια και στης Γλυφάδας την ποδιά σφάζονται παληκάρια».

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Αύριο η Ιεραρχία θα εκλέξει τρείς
νέους Μητροπολίτες για τις τρεις κενές Μητροπόλεις: Σισανίου, Γλυφάδας και Περιστερίου.
Και ενώ στην πρώτη και στη δεύτερη εκλογή τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα και οι υποψηφιότητες που έχουν προταθεί θα εξέλθουν ανέφελες εκ της κάλπης, η δεύτερη έχει διχάσει την Ιεραρχία και εξηγούμαστε .
✔️Για την Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης που θα γίνει πρώτη , όλα δείχνουν ότι θα εκλεγεί ο Αρχιμ. Αθανάσιος Γιαννουσάς, Πρωτοσύγκελλος του Σεβ. Καστορίας Σεραφείμ. Έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό μπλοκ όλων των Μητροπολιτών της Βορείου Ελλάδος που βλέπουν την προαγωγή του Αθανασίου ως τον καλύτερο οιωνό για να πάρουν στη συνέχεια σειρά κι άλλοι  κληρικοί, πνευματικά αναστήματα Μητροπολιτών που διαποιμαίνουν Μητροπόλεις της Μακεδονίας και Θράκης.

✔️Για την Μητρόπολη Περιστερίου επίσης που θα γίνει τελευταία, η υποψηφιότητα του Αρχιγραμματέως Επισκόπου Μεθώνης Κλήμεντος θα επικυρωθεί με μία πανηγυρική εκλογή αφού επί της ουσίας τρέχει μόνος του, χωρίς αντίπαλο. Εξάλλου παραδοσιακά ο εκάστοτε Αρχιγραμματέας που τίθεται  ως υποψήφιος σε  εκλογική διαδικασία για Μητρόπολη,  είθισται να εκλέγεται άνετα και με μεγάλη πλειοψηφία. Άλλωστε η θητεία του συγκεκριμένου Αρχιγραμματέα  ήταν ασυνήθιστα μεγάλη και όλα δείχνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε αποφασίσει από καιρό την προαγωγή του για να αναπνεύσει λίγο η Επετηρίδα στη Σύνοδο.

✔️Τελευταία αφήσαμε την εκλογή για τη Μητρόπολη Γλυφάδας.
Άλλωστε δεν επιλέξαμε τυχαία τον τίτλο που βάλαμε στο ρεπορτάζ:
“Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια και στης Γλυφάδας  την ποδιά σφάζονται παληκάρια».

Ο τιτλος αυτός αποκαλύπτει με τον πιο άμεσο τρόπο τα όσα συμβαίνουν στην εκλογή αυτή και τα οποία σφραγίζουν την έκτακτη Ιεραρχία του Μαρτίου 2019, που θα μείνει στην ιστορία ως η Ιεραρχία που εξέλεξε το νέο Γλυφάδας .

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ευθύς μετά την εκδημία του Παύλου πρόταξε την υποψηφιότητα του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου  αναλογιζόμενος προφανώς  την επόμενη ημέρα και τα όσα θα προκύψουν με τα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας που ευρίσκονται σε μήκος της Αθηναικής Ριβιέρας, όπως αποκαλείται η παραλιακή που συνδέει Ελληνικό, Γλυφάδα,Βούλα, Βουλιαγμένη και Βάρκιζα. Υπάρχουν συμφέροντα ισχυρά και οι εκεί δήμαρχοι διεκδικούν τμήματα που ανήκουν στην Εκκλησία. Η Εκκλησία χρειάζεται να έχει ισχυρή φωνή στην περιοχή  και αντίσταση στις όποιες αξιώσεις.  Αλλά να έχει εξίσου δυνατή αντίσταση και στον  επιχειρούμενο  σχεδιασμό  τα περιουσιακά  στοιχεία της Εκκλησίας να περάσουν στο κοινό ταμείο συνεκμετάλλευσης με την κυβέρνηση, το οποίο παρουσιάζεται ως   προσπάθεια  αξιοποίησης  των ακινήτων της Εκκλησίας.
Δηλαδή μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, ένα πράμα.
Ωστόσο η υποψηφιότητα Σαλώνων Αντωνίου, την οποία πρόταξε ο Αρχιεπίσκοπος απο την πρώτη στιγμή  παρουσιάζει νομικά κωλύματα  που δεν θα τα είχε αν ο Αντώνιος ήταν ακόμη Αρχιμανδρίτης. Και μόνο που δημοσιεύτηκαν τρεις γνωμοδοτήσεις για το θέμα αυτό συν την γνωμοδότηση  του Νομικού Συμβούλου της Εκκλησίας, καθίσταται ολοφάνερο ότι υπάρχει πρόβλημα , το οποίο θα πρέπει η Εκκλησία κάποια   στιγμή να το λύσει, όχι μόνο για την περίπτωση Αντωνίου αλλά και για κάθε μέλλοντα κληρικό που ευρίσκεται στην ίδια  θέση.
Επίσης η υποψηφιότητα του Αρχιμ.Αλεξίου Ψωίνου είναι εξίσου δυναμική και μπορεί να αποτελέσει την αυριανή έκπληξη.
Η επιλογή του Αλεξίου από την Ιεραρχία, αν τελικώς καταφέρει να εκλεγεί,  θα αποτελέσει ένα μεγάλο αποδεικτικό στοιχείο  οτι η Ιεραρχία λειτουργεί και αποφασίζει με υγιή  ανακλαστικά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με μακρά πείρα στην  εκλογική διαδικασία ,  μόλις ήλθε αντιμέτωπος με το ρεύμα που είχε ο Αλέξιος,  τόσο σε επίπεδο τοπικών παραγόντων αλλά και σε εκδηλώσεις αγάπης και συμπαράταξης  εκ μέρους του κλήρου και του λαού, έδωσε την ευλογία του και στον Αλέξιο να κινηθεί και να κάνει τον αγώνα του. Δεν ξεχνά άλλωστε ότι και εκείνος εξελέγη το 1981 στηριζόμενος στην αγάπη και υποστήριξη του Γέροντά του τότε Θηβών Νικοδήμου αλλά και στις εκδηλώσεις αγάπης του κλήρου και του λαού της Βοιωτίας. Και εξελέγη τότε και ήταν μόλις  43 ετών!
Για την Γλυφάδα αύριο μπορεί  να προτιμά τον Αντώνιο, για τους λόγους που γνωρίζει ο ίδιος αλλά όπως είπε σε  Μητροπολίτη που τον ρώτησε διαπορών:
– Όποιον  εκλέξετε εσείς, εγώ θα τον ενθρονίσω!
Και για να το λέει αυτό ο Αρχιεπίσκοπος έχει μετρήσει όλες τις παραμέτρους.
Αυτή τη στιγμή η Ιεραρχία φαίνεται να θεωρεί ισχυρές και τις δύο υποψηφιότητες. Αυτό σημαίνει ότι ο νικητής θα κριθεί στο νήμα. Θα δούμε το Τριπρόσωπο και θα καταλάβουμε προς τα που θα γείρει η πλάστιγγα. Αυτή την στιγμή που γράφουμε τις γραμμές αυτές κυριαρχεί η εντύπωση ότι και οι δύο υποψηφιότητες έχουν την ίδια πιθανότητα να εκλεγούν και ότι όλα θα κριθούν στις αυριανές ζυμώσεις που θα προηγηθούν της εκλογής.
Ες αύριον, λοιπόν!
Ας εκλεγούν οι καλύτεροι και οι αξιότεροι!
Ας εκλεγούν αυτοί που το Πνεύμα το Άγιο θα επιτρέψει να ξεχωρίσουν!