Χαμηλοί τόνοι στην Ιεραρχία παρά τις αιχμές και την …αυτοκριτική.

Χαμηλοί τόνοι στην Ιεραρχία παρά τις αιχμές και την …αυτοκριτική.

☑️Ποιός ευθύνεται για βιασύνες και παραλείψεις που εκθέτουν τον Αρχιεπίσκοπο;

 Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Η συνεδρίαση της Ιεραρχίας σήμερα δεν είχε καμία σχέση με την θυελλώδη και επεισοδιακή   συνεδρίαση του Νοεμβρίου. 

Προ τετραμήνου η Ιεραρχία απέρριψε ομόφωνα την συμφωνία του Αρχιεπισκόπου- Πρωθυπουργού  και έδωσε το πράσινο φώς για διάλογο με την Κυβέρνηση, αλλά να μην θιγεί επ´ουδενί  το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου. 

 Σήμερα  στην Ιεραρχία  επικράτησαν χαμηλοί τόνοι, γεγονός προφανώς  που ανάγκασε τον  Αρχιεπίσκοπο να μαζέψει  την  «αντεπίθεση» που ετοίμαζε σε φραστικό επίπεδο τουλάχιστον,  κατά της Ιεραρχίας με αιχμές και λίγη αυτοκριτική  και να απαλείψει ολόκληρες παραγράφους που ενώ περιλαμβάνονταν  στην εισήγηση που διένειμε το γραφείο Τύπου στους δημοσιογράφους, όταν ερωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος  την ώρα της εξόδου του  από το Συνοδικό Μέγαρο για τα επίμαχα σημεία, έδειξε απορία και αναρωτήθηκε εκφώνως : 

-Πού τα είδατε αυτά γραμμένα, πού τα ακούσατε; 

Στο ίδιο πνεύμα απάντησαν   και οι τρεις Ιεράρχες που απαρτίζουν την τριμελή εξ Αρχιερέων Επιτροπή Τύπου δηλαδή οι Σεβ. Ναυπάκτου Ιερόθεος, Σύρου Δωρόθεος και Πατρών Χρυσόστομος  όταν ερωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους κατά την ώρα της ενημέρωσης.

 Μάλιστα ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου μας έδειξε τις σημειώσεις που κρατούσε από την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου και είδαμε ότι δεν περιλαμβάνονταν αυτά τα αιχμηρά  σημεία. 

Και όμως  στην εισήγηση που διανεμήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται κάποια στιγμή να μέμφεται την Ιεραρχία και να την κατηγορεί οτι με τη στάση της  «έπνιξε» το δικαίωμα της ελεύθερης συζήτησης στην Επιτροπή Διαλόγου.

Συγκεκριμένα μέσα στο κείμενο  φαίνεται  ο Αρχιεπίσκοπος να λέει: 

«Προσωπικά όμως πιστεύω, ότι ο καρπός αυτών των συνεδριάσεων δεν είναι ανάλογος με τους κόπους της Επιτροπής. Είναι πολύ λίγος και πτωχός. Την ευθύνη όμως, αν κρίνουμε δίκαια, δεν φέρει η Επιτροπή, αλλά το σώμα της Ιεραρχίας μας, που περιόρισε ασφυκτικά μέχρι πνιγμού το δικαίωμα της ελεύθερης συζήτησης και των άλλων πτυχών του θέματος, όπως εκείνο των οργανικών θέσεων των κληρικών μας και της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά το έτος 1952» .

Αλλά όπως μας είπαν Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη Τύπου της Ιεραρχίας αυτά δεν ειπώθηκαν μέσα στην Ιεραρχία.

Στο ίδιο κείμενο ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται να το συνεχίζει  και απευθυνόμενος   προς  τους Ιεράρχες  που αντέδρασαν στην συμφωνία του με τον Πρωθυπουργό να τους λέει  ότι  ναί μεν απορρίψατε  την συμφωνία αυτή αλλά δεν μας φέρατε  κάποια εναλλακτική πρόταση .

 Συγκεκριμένα αναφέρει στην εισήγησή του:

«Η αποστολή μας δεν είναι μόνο η ενασχόλησις με τα παλαιά, το παρελθόν, ούτε μόνον με τα σημερινά μας, το παρόν, αλλά κυρίως με εκείνα που έρχονται, το μέλλον». 

  Και το συνεχίζει : «Προσωπικά θα περίμενα πρόταση σχετικά με την σημερινή εκκλησιαστική περιουσία και την τύχη της».

Προκαταλαμβάνοντας μάλιστα  το Σώμα της Ιεραρχίας  ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δείχνει υπέρμαχος του διαλόγου και λέγει απερίφραστα  πως πρέπει να συνεχιστεί

 «Δυστυχώς όμως ο περιορισμός του θεματολογίου και κυρίως ο λίγος χρόνος που ετέθη στη διάθεση της Επιτροπής, μας φέρνει σήμερα σε αδιέξοδο» σημειώνει με νόημα για να καταλήξει στην πρόταση συνέχισης του διαλόγου από την ίδια επιτροπή.

«Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα μαρτυρούν ότι διαπιστώνεται μεν ένας σημαντικός βαθμός ωρίμανσης πολλών εκ των ζητημάτων, παρά τα τυχόν λάθη που έχουν γίνει τόσο σε διαδικαστικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, φυσικά και από μένα τον ίδιο, υπάρχει όμως αρκετός δρόμος μπροστά μας και υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα, για να φτάσουμε σε μία φερέγγυα συμφωνία, ένα ολοκληρωμένο θεσμικό συμβόλαιο με ευρεία συναίνεση στην κοινωνία, συνοχή και ενότητα στο εσωτερικό της Εκκλησίας μας, διασφάλιση στους κληρικούς μας και στα στελέχη μας και φυσικά ενίσχυση του αυτοδιοικήτου της Εκκλησίας μας».

Είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος κάνει απάλειψη σημείων της ομιλίας του και το κείμενο διανέμεται με μέσα τα σημεία αυτά τα οποία ήταν και τα πλέον αιχμηρά. 

Επίσης έγινε μία ακόμη απρέπεια: ενώ το κείμενο διανεμήθηκε και απεστάλη ηλεκτρονικά προς όλα τα Μέσα Ενημέρωσης,  με χρονικό εμπάργκο την 14:00 ώρα,  είδε το φώς της δημοσιότητας από μία μόνο ιστοσελίδα πολύ νωρίτερα  – ευτυχώς εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος διότι κατά την προηγούμενη Ιεραρχία τα έδιναν πάλι με τον ίδιο τρόπο  σε ιστοσελίδα πολιτικής ενημέρωσης. Προφανώς αυτός ή αυτοί που το έδωσαν  εκ των προτέρων δεν γνώριζαν  το χρονικό εμπάργκο που είχε βάλει η ίδια η Αρχιγραμματεία, η οποία όπως πληροφορηθήκαμε  εξεπλάγη από την ταχύτητα προβολής της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου, δεδομένου ότι η ίδια είχε θέσει το εμπάργκο . 

Όχι ότι έγινε κάτι το ανεπανόρθωτο και οτι αυτά δεν συμβαίνουν ,απλά με τέτοιους χειρισμούς  εκτίθεται ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και δημιουργείται κλίμα εκνευρισμού  και εσωστρέφειας που δεν εξυπηρετεί τους χαμηλούς τόνους που επιδιώκει ο Αρχιεπίσκοπος να επικρατούν  στα θέματα που τον αφορούν. Όταν μάλιστα ο ίδιος κρίνει  ότι πρέπει να  απαλείψει  σημεία από την ομιλία του και  οι αρμόδιοι προς τούτο  δεν φροντίζουν  να τα αφαιρέσουν από το κείμενο που διανέμεται  τότε η κατάσταση δυσχεραίνεται εις το έπακρον. 

Το καλύτερο πάντως ο Αρχιεπίσκοπος  το άφησε για το τέλος με την αυτοκριτική που άσκησε . 

« Παρά τα τυχόν λάθη που έχουν γίνει τόσο σε διαδικαστικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, φυσικά και από μένα τόν ίδιο, υπάρχει όμως αρκετός δρόμος μπροστά μας και υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα για να φτάσουμε σε μία φερέγγυα συμφωνία» είπε.

Και επί τω ακούσματι των φράσεων αυτών οι Ιεράρχες μας κοιτάχτηκαν μεταξύ τους, ίσως διότι δεν κατάλαβαν αν αυτά που έλεγε ο Αρχιεπίσκοπος τα εννοούσε ή αποτελούν μία μικρή στάση  για να περάσουμε στο δεύτερο  γύρο, ο οποίος θα καθορίσει τις όποιες εξελίξεις. Θα φανεί αύριο!