Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου εξαγγέλλει την Προσφορά Στέγης σε Φτωχούς Φοιτητές

Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου εξαγγέλλει την Προσφορά Στέγης σε Φτωχούς Φοιτητές

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο από κοινού με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη, το μεσημέρι της Παρασκευής 15ης Μαρτίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ο Μακαριώτατος ανακοίνωσε ότι «Μέσα στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου με το Υπουργείο Παιδείας έχουμε αποφασίσει να ξεκινήσουμε το κτίσιμο εστιών για τους φτωχούς φοιτητές μας. Μάς έκανε μία έκκληση ο κ. Υπουργός και εμείς ανταποκριθήκαμε άμεσα. Θα ξεκινήσουμε από τη Λεμεσό, έχουμε ευτυχώς γη κοντά σε Πανεπιστήμιο, όπου μπορούμε να κτίσουμε περίπου 200 εστίες. Έχω πεί, όμως, στον κ. Υπουργό ότι όπου έχουν οι ενορίες ή οι Μητροπόλεις σε άλλες πόλεις οικόπεδα, κι ιδιαίτερα στη Λευκωσία, πρέπει να ετοιμάσουμε εστίες, ούτως ώστε να εξυπηρετήσουμε τους φτωχούς φοιτητές, που γι’ αυτούς είναι παντελώς αδύνατο να πληρώσουν τα ενοίκια που ζητά σήμερα η Κοινωνία μας, 600 και 700 ευρώ μηνιαίως, που είναι απαράδεκτο. Οι φτωχοί φοιτητές αναγκάζονται να μένουν σε τρώγλες, κι αυτό είναι μια κατάσταση απαράδεκτη και δεν μας τιμά καθόλου. Θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας κι ό,τι μπορούμε να κάνουμε ως Εκκλησία θα το πράξουμε, διότι το θεωρούμε υποχρέωσή μας.

Οι εστίες θα γίνουν σε εκκλησιαστική γη και θα έχουν όλες τις παρεμφερείς κοινόχρηστες υπηρεσίες, ενώ το ενοίκιό τους δεν θα υπερβαίνει τα 200 ευρώ μηνιαίως. Όπου έχουμε οικόπεδα, θα ανεγείρουμε εστίες για να εξυπηρετήσουμε τον φτωχό φοιτητή, που δεν μπορεί να πληρώσει τα σημερινά ενοίκια».

Ο Υπουργός Παιδείας με τη σειρά του είπε τα εξής: «Πριν από ένα μήνα είχα συνάντηση με την Π.Ο.Φ.Ε.Ν για να ακούσω τα αιτήματά τους. Ένα από τα αιτήματα που μού έθεσαν ήταν η στέγαση των φοιτητών, που πλήρωναν υψηλά ενοίκια, δίνοντας έμφαση στη Λεμεσό. Σε μία πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον Μακαριώτατο, μεταξύ άλλων τού ανέφερα και το συγκεκριμένο αίτημα των φοιτητών. Κι ο Μακαριώτατος, χωρίς δεύτερη σκέψη ανταποκρίθηκε στο αίτημα και την επόμενη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μού είπε: κ. Υπουργέ, αυτό που μου είπες θα το κάνω πράξη! Ξεκινώ αμέσως να κτίσω εστίες για τους φτωχούς φοιτητές στη Λεμεσό, έχω τον χώρο, έχω την οικονομική άνεση να το κάνω και θα το κάνω! Αντιλαμβάνεστε, ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα όταν ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας ανταποκρίνεται άμεσα, παίρνει τον σφιγμό του φοιτητή και λέει θα κάνω εστίες για τους φτωχούς, που θα είναι σε πολύ χαμηλό κόστος».

Ο Μακαριώτατος προσέθεσε ότι «Παρακάλεσα τον πολιτικό μηχανικό να είναι μαζί με τους αρχιτέκτονες, ούτως ώστε μόλις τελειώσουν τα σχέδια, ο μηχανικός να έχει πλήρη γνώση της όλης υπόθεσης και να ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή. Αν ήταν δυνατόν να είχαμε από χθες την άδεια θα ξεκινούσαμε. Ευελπιστώ και θα προσπαθήσω να είναι ολοκληρωμένες μέσα στο 2020. Χαριτολογώντας, είπα στον μηχανικό ότι εγώ έκτισα εκκλησία σε 3 μήνες (!) και θα ήθελα να έχω μέχρι τον Σεπτέμβριο έτοιμες τις εστίες… Μετά τη Λεμεσό, θα κτίσουμε και στη Λευκωσία και οπουδήποτε αλλού παραστεί ανάγκη, ευχαρίστως θα κτίσουμε. Η αγαστή συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας θα συνεχίσει, όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους».

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου