Εν όψει της Ιεραρχίας: «Πρόσω» ή ….όπισθεν ολοταχώς;

Εν όψει της Ιεραρχίας: «Πρόσω» ή ….όπισθεν ολοταχώς;

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Η Ιεραρχία συνέρχεται την προσεχή εβδομάδα με κύριο θέμα τις εκλογές τριών νέων Μητροπολιτών και κάποιων βοηθών Επισκόπων.
Σας υποσχεθήκαμε στην τελευταία μας ανάρτηση ότι για κάθε εξέλιξη που σημειώνεται θα σας ενημερώνουμε.
Συνεπείς  στην υπόσχεσή μας, οι εξελίξεις έχουν ως εξής:

🔵 Για την Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, προχωρά η υποψηφιότητα του Αρχιμ. Αθανασίου Γιαννουσά, Πρωτοσυγγέλου της Ι. Μητροπόλεως Καστορίας. Σίγουρα κάποιοι Αρχιερείς θα θελήσουν να δείξουν την εύνοιά τους και  στον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Σισανίου Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, τον οποίο θα ψηφίσουν κατά  την κατάρτιση του Τριπροσώπου. Ο εν λόγω κληρικός  υπηρετεί στην ακριτική αυτή Μητρόπολη από
τα έτη του Μακαριστού Σισανίου Αντωνίου( Κόμπου) και στη συνέχεια με τον Μακαριστό Παύλο( Ιωάννου).

🔴 Για την Μητρόπολη Γλυφάδας η κατάσταση γίνεται ολοένα και πολυπλοκότερη. Η φερομένη ως ισχυρά υποψηφιότητα του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου αποδεικνύεται έωλη και εύθραυστη ,λόγω του γνωστού νομικού κωλύματος που υπάρχει. Μάλιστα από τη στιγμή που επιστρατεύτηκαν και περισπούδαστοι καθηγητάδες για να μας δώσουν τα φώτα τους το πράγμα έγινε ακόμη πιο πολύπλοκο και δυσθεώρητο. Οπότε μένει στον ίδιο τον Μακ.Αρχιεπίσκοπο να αποφασίσει το   αν θα προχωρήσει την εκλογή αυτή  με τις δύο  υποψηφιότητες, όπως τις είχε προκαθορίσει- δηλαδή του Επισκόπου Σαλώνων  Αντωνίου  και του Αρχιμ. Αλεξίου Ψωίνου, Πρωτοσύγκελλου της Ι. Μητροπόλεως Γλυφάδας- ή θα προτάξει μία νέα ισχυρά υποψηφιότητα που θα υπερκαλύψει τις δύο άλλες ώστε να υλοποιήσει  τα σχέδιά του για την  συγκεκριμένη Μητρόπολη.
Μήπως θα πρέπει ο Αρχιεπίσκοπος να σκεφτεί σοβαρά το …όπισθεν ολοταχώς, διότι το «πρόσω» που τον συμβουλεύουν οι επιτήδειοι δεν θα  έχει επιτυχή έκβαση.
Προς τιμήν του πάντως ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος φέρεται να είπε σε ανθρώπους με τους οποίους συνομίλησε ότι αν είναι να υπάρξουν προσφυγές κατά της εκλογής αυτής και να δημιουργηθεί νέος κύκλος εσωστρέφειας στην Εκκλησία δεν θα ήθελε  να είναι υποψήφιος. Εξαιτίας όλων αυτών θα πρέπει  ο Αρχιεπίσκοπος  να φέρει σε επόμενη  Σύνοδο το θέμα  της νομικής διευθέτησης  αυτής της εκκρεμότητας, τόσο για τον Επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο όσο  και για τον Επίσκοπο Θαυμακού Ιάκωβο αλλά και
για τον Μητροπολίτη Κορωνείας  Παντελεήμονα, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία περί της νομιμότητος ή όχι όσων υποψηφιοτήτων εντάσσονται σε αυτό το νομικό πλαίσιο που απαιτείται ερμηνεία του ισχύοντος νόμου. Θα είχε ενδιαφέρον να δοθεί στη δημοσιότητα η γνωμοδότηση που κατέθεσε στη Σύνοδο ο Νομικός Σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η μόνη που θα πρέπει να δεσμεύει την Εκκλησία στις όποιες αποφάσεις της.

🔵 Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι δυναμικός  Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ισχυρές συμμαχίες σε όλα τα επίπεδα της Ιεραρχίας αλλά και με όλους τους φερομένους ως  δελφίνους, προτίθεται να επιχειρήσει την κάθοδο κληρικού του,στενού συνεργάτη του, που χαίρει της συμπαθείας και της εκτιμήσεως σημαντικού αριθμού Ιεραρχών. Το νέο  αυτό δεδομένο αν ανακοινωθεί επισήμως και υλοποιηθεί, ενδέχεται να προκαλέσει την ανατροπή και να επιφέρει την εκλογή έκπληξη για την οποία γίνεται λόγος  όλες αυτές τις ημέρες στους εκκλησιαστικούς κύκλους. Εκτός και αν την έκπληξη την κάνει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με νέα υποψηφιότητα, που όπως λένε οι πληροφορίες μας κυοφορείται από το τριήμερο της Καθαράς και θα ανακοινωθεί  εντός των ημερών.

🔻Για την Μητρόπολη Περιστερίου η κατάσταση προχωρά με  ισχυρή την υποψηφιότητα του Αρχιγραμματέως, Επισκόπου Μεθώνης Κλήμεντος. Στην περίπτωση αυτή η μοναδική δυστοκία που φαίνεται να υπάρχει- χωρίς όμως να δημιουργεί ιδιαίτερο  πρόβλημα στην εκλογή-  είναι οι φήμες που κυκλοφορούν για τον δύσκολο χαρακτήρα του υποψηφίου, γεγονός που έχει ανησυχήσει, κυρίως, τους κληρικούς της εν λόγω Μητροπόλεως-πλην ελαχίστων που φρόντισαν να ρίξουν κάβο γνωριμίας εγκαίρως για να προετοιμάσουν το έδαφος.

🔵🔵🔵⚫️⚫️ Στο θέμα της εκλογής Επισκόπων υπάρχουν διαφοροποιήσεις.
Ο Αρχιεπίσκοπος πρόκρινε για αντικειμενικούς και πραγματικούς   λόγους  την εκλογή των δύο βοηθών Επισκόπων για τις Μητροπόλεις Μαντινείας και Κορίνθου και  ενός Επισκόπου ως Βοηθού Επισκόπου παρά τω Αρχιεπισκόπω Αθηνών. Ως εκ τούτου αναμένεται η εκλογή του Αρχιμ. Θεοκλήτου Ντούλια για την Μητρόπολη Μαντινείας και του Αρχιμ. Αγαπίου Δρίτσα για την Μητρόπολη Κορίνθου.
Για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν έχει γίνει γνωστό αν θα προτείνει την εκλογή του Αρχιμ. Φιλοθέου Θεοδωρόπουλου ή του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παναγόπουλου, Πρωτοσυγγέλου της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας.
Θα δούμε ποιός εκ των δύο  κληρικών διαθέτει τη μεγαλύτερη δύναμη στα υψηλά δώματα της Αγίας Φιλοθέης για  να ανέλθει στον δεσποτικό θρόνο. Η απόφαση ανήκει στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.
Αλλος βοηθός Επίσκοπος  δεν θα εκλεγεί για την  Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην παρούσα Ιεραρχία. Επίσης η εκλογή Βοηθού Επισκόπου για την θεσμοθετημένη θέση του Γραφείου Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και για την οποία προορίζετο ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Πετράκος, θα μείνει να γίνει σε επόμενη Ιεραρχία.Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη πολλοί. Θα αναλυθούν σε άλλη ανάρτηση. Εξάλλου ο Θεός έχει πάντα το δικό του σχέδιο.
Οι διαφοροποιήσεις, πάντως, που υπάρχουν στις υποψηφιότητες,  έστω  σε επίπεδο φημών και  ρεπορτάζ, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχε γίνει  σωστότερη  προετοιμασία από την ΔΙΣ. Η έλλειψη εμπειρίας και τα βραδυφλεγή ανακλαστικά δεν βοηθούν ποτέ σε τέτοιες περιπτώσεις . Αντιθέτως επιτείνουν την αγωνία και την σύγχυση .