Ολοκληρώθηκε το Α΄ επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Ι. Μητρόπολη Χίου

Ολοκληρώθηκε το Α΄ επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Ι. Μητρόπολη Χίου

Ολοκληρώθηκε το Α΄ Επιμορφωτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το οποίο διοργάνωσεν η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης «Ξεκίνησε τις εργασίες του την Δευτέρα 4η Φεβρουαρίου 2019, με την συμμετοχή 30 Κληρικών και 15 λαικών στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και φορέων, που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες, με στόχο την ενίσχυση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων για την υποστήριξη του έργου που προσφέρεται στις κοινωνικοπρονοιακές και λοιπές εκκλησιαστικές δομές.

Το πρόγραμμα αυτό είχε ως θέμα: «Η ΕΝΟΡΙΑ ΩΣ ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΡΟΝΟΙΑΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ» με τους κάτωθι εισηγητές:

1) Τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Γρηγόριο Παπαθωμά, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Ενορία ως χώρος κοινωνικοποίησης και ευαισθητοποίησης των παιδιών και των εφήβων».

2) Τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Δημήτριο Κεσκίνη με θέμα «Ο Ιερέας ως εμπνευστής, σύμβουλος και ποιμένας – συνοδοιπόρος στις σύγχρονες απαιτήσεις των ενοριτών του»,

3) Τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Ευάγγελο Μαρκαντώνη. με θέμα: «Η ευαισθητοποίηση των ενοριτών, η ενεργός συμμετοχή τους και η συνεργατικότητα – το φαινόμενο και ο ρόλος του εθελοντισμού»,

4) Τον κ. Θωμά Ιωαννίδη, Αναπλ. Καθηγητή – Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ. με θέμα: «Ενοριακές δράσεις για τη σύγχρονη οικογένεια: μοιραζόμενοι εμπειρίες, λάθη και όνειρα».

5) Τον κ. Ηλία Λιάμη, Θεολόγο Καθηγητή, με θέμα «Το κοινωνικό – προνοιακό ενοριακό έργο: τόπος και τρόπος έκφρασης της τοπικής αλληλεγγύης και συνεργασίας», και

6) Τον κ. Χρήστο Καραγιάννη, Επίκουρο Καθηγητή Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η ζωντανή ενοριακή ζωή ως ΄΄κέντρο πρόληψης΄΄ εξαρτησιογόνων ουσιών».

Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στην προ ολίγων μηνών, δαπάναις της κ. Αλεξάνδρας Γ. Προκοπίου ανακαινισθείσα και εγκαινισθείσα υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών «ΑΓΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ», της οποίας οι χώροι είναι ιδανικοί και προσφέρονται για επιμορφωτικά Σεμινάρια.

Η γενική διαπίστωση των συμμετεχόντων είναι ότι το Σεμινάριο προσέφερε, ήταν επιτυχές και επίκαιρο και ότι πολλές ωφέλειες μπορούν να προκύψουν από τους προβληματισμούς και τις μεθόδους ενοριακής στήριξης.

Η επιμόρφωση θα συνεχισθεί με τη βοήθεια του Θεού και με άλλα προγράμματα».