You are currently viewing Τρεις Μητροπολίτες και πέντε Επίσκοποι!   •Ανεπέρειστη νομικά η υποψηφιότητα του Σαλώνων Αντωνίου

Τρεις Μητροπολίτες και πέντε Επίσκοποι! •Ανεπέρειστη νομικά η υποψηφιότητα του Σαλώνων Αντωνίου

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Η Εκκλησία κλονίζεται αλλά ού καταποντίζεται!
Αντιθέτως και μέσα από τις δυσκολίες που διέρχεται κατά καιρούς, ανανεώνει τις δυνάμεις της και δια της εκλογής νέων Ιεραρχών δείχνει την ισχύ της και η Ιεραρχία αποδεικνύει την σύμπνοια και την ενότητα που επικρατεί στους κόλπους της,παρά τις περί του αντιθέτου γνώμες που φυσικό είναι να υπάρχουν και να ακούγονται.
Όπως προέκυψε κατά το τριήμερο συνεδριάσεων της ΔΙΣ , η έκτακτη Ιεραρχία που συγκαλείται 19,20 και 21 Μαρτίου θα ασχοληθεί, εκτός των άλλων, με τις εκλογές τριών νέων Μητροπολιτών για τις Μητροπόλεις Σισανίου , Γλυφάδας και Περιστερίου. Επιπρόσθετα ο Αρχιεπίσκοπος προανήγγειλε στους Συνοδικούς Ιεράρχες και ζήτησε να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς Ιεραρχίας η εκλογή πέντε(!!!) νέων βοηθών Επισκόπων.
Αν περάσει αυτό στην Ιεραρχία τότε θα εκλεγούν τρείς νέοι Επίσκοποι οι οποίοι θα ενταχθούν στο δυναμικό της Ι.Αρχιεπισκοπής ως βοηθοί Επίσκοποι του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και δύο Επίσκοποι ως βοηθοί για τους Μητροπολίτες Μαντινείας Αλέξανδρο και Κορίνθου Διονύσιο.
Ξετυλίγοντας το puzzle των έως τώρα δεδομένων και περνώντας στην ονοματολογία των υποψηφίων έχουμε τα εξής:
• Για την Μητρόπολη Σισανίου η εκλογή του Αρχιμ. Αθανασίου Γιαννούσου, θεωρείται βεβαία.
• Για την Μητρόπολη Γλυφάδας τα πράγματα είναι λίγο συγκεχυμένα μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν σχετικώς με την υποψηφιότητα του Επισκόπου Σαλώνων . Οι πληροφοριές λένε ότι κρίθηκε ανεπέρειστη νομικά, δεδομένου ότι ως τιτουλάριος Επίσκοπος που είναι δεν κατέχει θεσμοθετημένη θέση Επισκόπου,εκ του Καταστατικού χάρτου για να μπορεί να εκλεγεί Μητροπολίτης.Δημιουργείται αυτομάτως νομικό κώλυμα.
Και το εμπόδιο αυτό δεν μπορεί να ξεπεραστεί διότι θα προκαλέσει σωρεία προσφυγών στο ΣτΕ για ακυρότητα της εκλογής. Ζητήθηκε η γνώμη του Νομικού Συμβούλου της Εκκλησίας κ. Θεοδώρου Παπαγεωργίου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εξήγησε στον Αρχιεπίσκοπο το πώς έχει το θέμα και έδωσε τις νομικές συμβουλές του. Ακόμη και αν θέλει να το ρισκάρει ο Αρχιεπίσκοπος και να προχωρήσει στην εκλογή του Αντωνίου θα πρόκειται όχι απλώς για μία παράτυπη ενέργεια αλλά για εντελώς παράνομη πράξη- βούτυρο και μέλι στο ψωμί εκείνων που θάθελαν να τον επικρίνουν γιαυτή την αυθαιρεσία.

Η εξέλιξη αυτή και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν αλλάζουν ελαφρώς έως πολύ ( εξαρτάται από ποιά οπτική γωνία το βλέπεις το θέμα) τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα για την εκλογή αυτή.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει τα παρακάτω πιθανά σενάρια:

Α. Είτε θα ενισχύσει στο έπακρον την υποψηφιότητα του Αρχιμ. Αλεξίου Ψωίνου τον οποίο άλλωστε διακαώς επιθυμεί το πλήρωμα της Γλυφάδας, κλήρος και λαός, ως Ποιμενάρχη του.
Β. Είτε θα παραμείνει ο Επίσκοπος Σαλώνων ως υποψήφιος εις γνώση όλης της Ιεραρχίας ότι υπάρχει νομικό πρόβλημα.Και αν εκλεγεί ενδεχομένως να υπάρξουν παρενέργειες που θα δημιουργήσουν ένταση και νέα εσωστρέφεια στην Εκκλησία.
Γ. Είτε,τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, μετά το τριήμερο αυτό, έως την Καθαρά Δευτέρα, που θα αποσυρθεί όπως μαθαίνουμε στο ιδιαίτερο ταμιείον του στην Ζάλτσα Βοιωτίας, θα επιστρέψει την Καθαρά Τρίτη με … «καθαρό» μυαλό και πιο φρέσκες ιδέες και ενδεχομένως προτάξει κάτι άλλο που θα αλλάξει τα έως τώρα ισχύοντα. Ιδωμεν!

• Για την Μητρόπολη Περιστερίου αναμένεται να εκλεγεί με άνεση ο μέχρι τώρα Αρχιγραμματέας της Ι.Συνόδου Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης. Παρά το άγχος και τον εκνευρισμό που τον διακατέχει ώστε να γίνεται αντιπαθής στους γύρω του και να μαλώνει με όλους, φαίνεται ότι όλα βαίνουν καλώς και η εκλογή του θα τελεσφορήσει επιτυχώς.

•Για τις θέσεις των πέντε βοηθών Επισκόπων, αν τελικώς γίνει αποδεκτό από την Ιεραρχία και προχωρήσει, τότε θα έχουμε τις εκλογές των παρακάτω Αρχιμανδριτών ως βοηθών Επισκόπων:
— Του Αρχιμ. Θεοκλήτου Ντούλια, ως βοηθού Επισκόπου της Ι. Μητροπόλεως Μαντινείας.
— Του Αρχιμ. Αγαπίου Δρίτσα, Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου Κορίνθου,ως βοηθού Επισκόπου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου.
— Του Αρχιμ. Φιλόθεου Θεοδωρόπουλου,πρώην Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Θηβών—ο οποίος υπηρετεί σήμερα ως εφημέριος στην Ι. Αρχιεπισκοπή και ως Γραμματέας σρην Ι. Σύνοδο—ως βοηθού Επισκόπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
— Του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παναγοπούλου,Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας, ως βοηθού Επισκόπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
— Του Αρχιμ. Ιγνατίου Σωτηριάδη,Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων, ως βοηθού Επισκόπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Ο εν λόγω νέος Επίσκοπος θα καταλάβει την νέα θεσμοθετημένη θέση Επισκόπου για τον Τομέα Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.
Ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Προκόπιος αρνήθηκε να παραιτηθεί από την κανονική θέση που κατέχει τώρα ως βοηθός Επισκοπος του Σεβ. Μητροπολίτη Νικαίας και να αναλάβει την ευθύνη του γραφείου αυτού, οπότε άνοιξε ο δρόμος για τον Αρχιμ. Ιγνάτιο Σωτηριάδη.
Τέλος ,η προαγωγή του Επισκόπου Μεθώνης επιφέρει αλλαγές στην Ιερά Σύνοδο.
Όπως έγινε γνωστό ,Αρχιγραμματέας θα αναλάβει ο μέχρι τώρα Γραμματέας Α ´ Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.
Παρά το σύντομο της θητείας του ο π. Φιλόθεος στη θέση του Γραμματέα Α ´ επέδειξε απαράμιλλο ζήλο και έφερε εις πέρας επιτυχώς ο,τι του ανετέθη. Ακόμη και δύσκολοι και απαιτητικοί Μητροπολίτες επήνεσαν το έργο του και την μέχρι τώρα προσφορά του.
Η άνοδός του επομένως στην επίζηλη θέση του Αρχιγραμματέως ήταν μονόδρομος.
— Γραμματέας Α ´αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα Γραμματέας Β ´ Αρχιμ Ιερώνυμος Κάρμας. Ήσυχος και ευγενής κληρικός.
— Γραμματέας Β ´ αναλάμβάνει ο Αρχιμ. Δωρόθεος Πάπαρης, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Γουμενίσσης και συνεργάτης από πολλά χρόνια του Σεβ. Μητροπολίτη Γουμενίσσης Δημητρίου. Πρόκειται για άξιο και ικανό κληρικό με ιδιαίτερα οργανωτικά προσόντα και χαρίσματα.

Αυτά είναι τα τελευταία νέα από το κέντρο αποφάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μένει να δούμε αν για μια ακόμη φορά επιβεβαιωθούμε.