You are currently viewing Στις 19 και 20  Ιεραρχία: εκλογές και μισθολογικό. Το Ουκρανικό αναβάλλεται άχρι καιρού….

Στις 19 και 20 Ιεραρχία: εκλογές και μισθολογικό. Το Ουκρανικό αναβάλλεται άχρι καιρού….

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Μετά την παραίτηση του Γέροντα Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσοστόμου ήταν θέμα γοήτρου και κύρους για τον ίδιο τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, να συγκαλέσει ή όχι την Ιεραρχία.
Και μπορεί το θέμα των εκλογών να είναι το πλέον ανώδυνο μπροστά στο καυτό θέμα της Ουκρανίας και αυτό της μισθοδοσίας του κλήρου – θέματα τα οποία θα ήθελε να αποφύγει ο Αρχιεπίσκοπος για να μη διχάσουν την Ιεραρχία.
Η ΔΙΣ έκανε αποδεκτή την παραίτηση και το μόνο που απομένει πλέον είναι η έκδοση διατάγματος που θα κηρύξει την Μητρόπολη Περιστερίου εν χηρεία.
Από τα όσα έχουν διαδραματιστεί μέχρι στιγμής στην ΔΙΣ που συνεδριάζει από χθες και ενώ δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως τίποτα, συγκαλείται η Ιεραρχία για τις 19 και ενδεχομένως 20 Μαρτίου, με κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη των δύο ημερών: την πρώτη μέρα, 19 Μαρτίου, εκλογές νέων Ιεραρχών και την επόμενη μέρα 20 Μαρτίου συζήτηση επί του θέματος της συμφωνίας που προωθεί η Κυβέρνηση Τσίπρα.
Το καυτό θέμα της Ουκρανίας το οποίο ενδέχεται να διχάσει τους Ιεράρχες , δεν θα συζητηθεί σε αυτή την Ιεραρχία.
Το αιτιολογικό της μετάθεσης του θέματος αυτού εν ευθέτω χρόνω, αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει απαντήσει ακόμη στη Σύνοδο η Επιτροπή Νομοκανονικών η οποία έχει χρεωθεί να εξετάσει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις!
Για την πρώτη μέρα των συνεδριάσεων της Ιεραρχίας η οποία θα είναι αφιερωμένη στις εκλογές νέων Μητροπολιτών η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Θα έχουμε εκλογές νέων Μητροπολιτών για τις Μητροπόλεις Σισανίου, Γλυφάδας και Περιστερίου.

••Για την Μητρόπολη Σισανίου θεωρείται φαβορί η υποψηφιότητα του Αρχιμ. Αθανασίου Γιαννούσου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Καστορίας- πνευματικού αναστήματος του Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ. Η εκλογή του Αθανασίου για την ιστορική Μητρόπολη Σισανίου,θεωρείται κάτι παραπάνω από βεβαία. Μάλιστα λέγεται από τώρα στους εκκλησιαστικούς κύκλους ότι εφ´όσον όλα πάνε καλά και εκλεγεί ο Αθανάσιος θα είναι ο πρώτος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης που θα τον χαρεί η επαρχία του αφού θα διαμείνει εκεί και δεν θα μετακινείται ανά την επικράτεια για ιεραποστολικό(!) έργο .
Ως γνωστόν η Μητρόπολη αυτή έχει παράδοση μέχρι τώρα στους διαρκώς και αενάως μετακινούμενους Μητροπολίτες που ούτε χαίρονταν την επαρχία τους αλλά ούτε και ο λαός της ευλογημένης αυτής περιοχής χαίρονταν τον ποιμενάρχη του όπως θα έπρεπε.
•• Για την Μητρόπολη Γλυφάδας τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά.
Ο Αρχιεπίσκοπος βιάστηκε να προτάξει την υποψηφιότητα του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου Γεν. Διευθυντή ΕΚΥΟ.Ωστόσο η υποψηφιότητα αυτή βρήκε την αντίδραση σύσσωμης της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής αλλά και άλλων παραγόντων. Επίσης μία μεγάλη και σεβαστή ομάδα Μητροπολιτών έδειξαν εξ αρχής την αντίθεσή τους να εκλεγούν σε δύο κενές Μητροπόλεις θεσμικοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου οι οποίοι μάλιστα
είναι ήδη Επίσκοποι και να παραμένουν στην επετηρίδα εκατοντάδες Αρχιμανδρίτες, περιμένοντας να δουν Θεού πρόσωπο από το ύπατο της Αρχιερωσύνης αξίωμα.

Ο κλήρος και ο λαός της Μητρόπολης Γλυφάδας, πάντως, θέλουν τον Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Αρχιμ. Αλέξιο Ψωίνο που υπηρετεί στην περιοχή από τα χρόνια του αειμνήστου Νέας Σμύρνης Αγαθαγγέλου( όταν η Μητρόπολη Νέας Σμύρνης και Γλυφάδας ήταν ενιαία).
Τον Αρχιμ. Αλέξιο θέλουν και οι έχοντες και κατέχοντες της περιοχής οι οποίοι υπόσχονται ότι θα βοηθήσουν να βγεί η Μητρόπολη από το «κόκκινο» που ευρίσκεται ένεκα παλαιών εκκρεμοτήτων στην διοίκησή της. Επίσης όλοι οι δήμαρχοι που έχουν αναφορά στην Μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού,Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας- ομόρων δήμων- έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας του Αρχιμ. Αλεξίου Ψωίνου.
Μάλιστα συγκεκριμένος δήμαρχος της ευρύτερης περιοχής μίλησε ευθέως στον Αρχιεπίσκοπο και εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για συγκεκριμένη υποψηφιότητα.
Να πούμε ότι μέχρι τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές δεν είναι ξεκάθαρο προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα της Ιεραρχίας και ποιός εκ των δύο υποψηφίων θα εκλεγεί.
Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως σε όσους εκ των ιεραρχών του θέτουν το ερώτημα για τη Γλυφάδα απαντά με τον γνωστό νηφάλιο τρόπο: όποιον εκλέξετε και μου τον φέρετε εγώ θα τον ενθρονίσω! Μένει να τηρηθεί αυτό μέχρι το τέλος!

••• Για την Μητρόπολη Περιστερίου η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει από καιρό.
Ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Συνόδου μπορεί να άργησε να καταλάβει θέση Μητροπολίτη αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος του επεφύλαξε την αστική και νευραλγική Μητρόπολη Περιστερίου.
Σαν έτοιμος από καιρό ο Θεοφ.Κλήμης κινείται σίγουρος για τη θέση αυτή και μάλιστα χωρίς αντίπαλο μέχρι αυτή τη στιγμή.
Η εκλογή του θεωρείται βεβαία.
Ήδη παρήγγειλε τα λεγόμενα αναμνηστικά που θα διανείμει επί τη ενθρονίσει του και όλα δείχνουν ότι προ του Πάσχα θα ενθρονιστεί στη νέα του έπαλξη.
Εκείνοι πάντως που χαίρονται περισσότερο για την προαγωγή του είναι οι άνθρωποι των γραφείων της Συνόδου, έκαστος για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους.

••• Στην αυριανή συνεδρίαση της ΔΙΣ θα διευκρινιστεί αν θα έχουμε στην επικείμενη Ιεραρχία και εκλογές Επισκόπων.
Συγκεκριμένα όλα δείχνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα εισηγηθεί την πλήρωση των κενών θέσεων των βοηθών Επισκόπων που υπάρχουν.
Αν η Σύνοδος το αποδεχθεί χωρίς ενστάσεις τότε η Ιεραρχία θα εκλέξει:
1. Τον Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοδωρόπουλο, ως βοηθό Επίσκοπο της Ι.Αρχιεπισκοπής.
2.Τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας, Αρχιμ. Χρυσόστομο Παναγόπουλο, ως βοηθό Επίσκοπο της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας. Στην περίπτωση αυτή ο υπάρχων βοηθός Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Προκόπιος θα προαχθεί σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη και θα περάσει στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
3. Τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο Κορίνθου ,Αρχιμ. Αγάπιο Δρίτσα,βοηθό Επίσκοπο της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου.
Τελευταίος αλλά όχι και έσχατος είναι στην αναμονή για την προαγωγή ενός κληρικού του, είναι ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός ο οποίος ζητά την εκλογή του Ιεροκήρυκος της Μητροπόλεως Ηλείας Αρχιμ. Δαμασκηνού Πετράκου σε Τιτουλάριο Επίσκοπο.
Δεδομένου, όμως, ότι η εν λόγω Μητρόπολη διαθέτει ήδη έναν βοηθό Επίσκοπο, τον Θεοφ. Ωλένης Αθανάσιο,πολύ δύσκολα θα περάσει η εισήγηση του Μητροπολίτη Ηλείας. Μάλιστα έχει απορριφθεί στο παρελθόν παρόμοιο αίτημα του Σεβ. Ηλείας από την Ιεραρχία.
Ωστόσο αν επιμείνει , ενδεχομένως να ενεργοποιήσει με τη στάση του αυτή το σενάριο εκείνο που λέγει ότι δεν θα προχωρήσει καθόλου η Ιεραρχία σε εκλογές Επισκόπων, για να μην προκαλέσει με τόσες χειροτονίες που θα ακολουθήσουν , μεσούσης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, πάντως, όσο περνάει ο χρόνος τόσο και περισσότερο θυμίζει με τους χειρισμούς του την τακτική που ακολουθούσε ο Μακαριστός προκάτοχός του, Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ.
Κάθε φορά που άνοιγε ένα θέμα με την Πολιτεία, τότε ο Μακαριστός Σεραφείμ ανέθετε σε συγκεκριμένους Ιεράρχες, (στα παλληκάρια του όπως έλεγε), το έργο του αντιπερισπασμού και εκείνος έμενε στα μετόπισθεν, διατηρώντας πάντα το προνόμιο των συνομιλιών με την Κυβέρνηση και τον εκάστοτε Πρωθυπουργό..
Όπως ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, το ίδιο και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σήμερα, προωθεί το όποιο θέμα που προκύπτει να συζητηθεί και να εξαντληθεί σε επίπεδο Ιεραρχών και αφήνει τον εαυτό του έξω από έριδες και προστριβές με τους Κυβερνητικούς, ώστε όταν χρειαστεί να μπορεί να συνομιλήσει μαζί τους εκ νέου και να επαναφέρει το θέμα στο αρχικό σημείο εκκίνησης.
Η διένεξη που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή μεταξύ της Ιεραρχίας και του ιερού κλήρου από τη μία πλευρά και της Κυβέρνησης από την άλλη ,εξαιτίας της συμφωνίας που θέλει να περάσει ο κ. Τσίπρας, αν εξαιρέσουμε τον τρόπο μεθόδευσης και την από κοινού ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας( που προκάλεσε την έκπληξη αλλά της πλειονοψηφίας της Ιεραρχίας),ο Αρχιεπίσκοπος μετά την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας του Νοεμβρίου 2018, άφησε το θέμα στα χέρια της Ι.Σ. της Ιεραρχίας.
Σε κάθε δημόσια δήλωση που κάνει από τότε είναι σαφής: τον τελευταίο λόγο έχει η Ιεραρχία λέγει και δείχνει να το εννοεί!
Περιμένει υπομονετικά, όπως όλοι οι Ιεράρχες άλλωστε, να γίνει αντιληπτό από την κυβέρνηση ότι το προωθούμενο σχέδιό της για εξοστρακισμό του κλήρου από την Ενιαία Αρχή πληρωμών δεν θα περάσει.
Περιμένουμε τί θα ειπωθεί στη συνεδρίαση της 20ης Μαρτίου και τί αποφάσεις θα ληφθούν. Η Ιεραρχία πάντως εμμένει στην αρχική θέση της: δεν συζητούμε επ´ουδενί το μισθολογικό!
Σε περίπτωση που όλα αυτά δεν ληφθούν υπόψη και η Κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της, τότε θα υπάρξουν πολλές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.